REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istorikas-mėgėjas vėl sukėlė pavydą profesionaliems archeologams: surado auksinį romėnų laikų žiedą.

Istorikas-mėgėjas vėl sukėlė pavydą profesionaliems archeologams: surado auksinį romėnų laikų žiedą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad jis yra padengtas 24-ių karatų auksu. Kaip praneša BBC, žiedo priekyje senovės amatininkai oniksinėje „akyje“ pavaizdavo romėnų pergalės dievą, vedantį du arklius.

REKLAMA

„Paieškų veteranams“ grupės narys Jasonas Massey aptiko šį archeologinį radinį liepos 29 dieną, tyrinėdamas lauką netoli Krevkerno miesto Anglijoje.

48 gramus sveriantis žiedas dar bus tyrinėjamas nuodugniau, bet Britanijos muziejaus ekspertai sako, kad žiedas buvo pagamintas maždaug 200-300 metų prieš Kristų.

J. Massey iš pradžių pagalvojo, kad šis žiedas tėra auksinė moneta – nes jis gulėjo tarp 60-ies senovės Romos monetų, kurios buvo užkastos minėtame lauke. Tyrinėtojui šioje vietoje pasiseka jau ne pirmą kartą – dar praeitų metų lapkritį jis kartu su draugu atrado švinu padengtą karstą su daugiau nei 250 monetų, kurios taip pat buvo nukaltos Romos imperijos laikais. J. Massey teigimu, šitokie radiniai įrodo, kad kadaise šioje vietoje gyveno ypač aukštą statusą turėję romėnai.

REKLAMA
REKLAMA

„Sklinda daugybė kalbų apie šio žiedo vertę, bet mes esame suinteresuoti būtent vila, kuri stovėjo laukuose – ir jos gyventojais, jų kilme, o taip pat asmeniu, kuris tą žiedą mūvėjo“, – pasakojo istorikas.

Pasak Somerseto ir Dorseto radinių kontrolės pareigūno Ciorstaidho Haywardo-Trevartheno, tokių auksinių žiedų Somersete yra, bet jie reti. Jo teigimu, visai kaip ir dabar, auksas parodo, kad savininkas – pasiturintis.

Tai tikrai nėra vienintelis senovės romėnų laikų artefakatas, atrastas mėgėjų. Dar 2015-aisiais vienas istorikas Šiaurės Londono kaimelyje atrado ypač gerai išsilaikiusį Romos laikų kapą, o 2013-aisiais archeologas-mėgėjas po Romos imperatoriaus Adriano vila (Tivolyje, Italijoje) atrado didžiulį tunelių tinklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų