REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Plastikos chirurgas Renaldas Vaičiūnas (nuotr. Organizatorių)

Plastikos chirurgas Renaldas Vaičiūnas yra gerai žinomas visoje Lietuvoje. Į jį kreipiasi ir žinomi pramogų pasaulio atstovai, ir tiesiog žmonės ieškantys plastikos chirurgo pagalbos.

10

Plastikos chirurgas Renaldas Vaičiūnas yra gerai žinomas visoje Lietuvoje. Į jį kreipiasi ir žinomi pramogų pasaulio atstovai, ir tiesiog žmonės ieškantys plastikos chirurgo pagalbos.

REKLAMA

Renaldas patikino, kad šią profesija susidomėjo dar vaikystėje. Jis tarsi užaugo ligoninėje, mat ten gydytoja dirbo mama, kuri imdavo sūnų į budėjimus. Vėliau didelę įtaką turėjo prof. Kęstutis Vitkus, kuris pastebėjęs talentingą jaunuolį 1987m. pakvietė į savo komandą. Jiedu kartu dirba iki šių dienų. Abu daktarus galima drąsiai vadinti Lietuvos mikrochirurgijos bei rekonstrukcinės ir plastinės chirurgijos pirmtakais.

Populiariausi lietuvių pasirinkimai

„Pagrindiniai mūsų pacientai yra moterys. Lietuvoje panašiai, kaip ir visame pasaulyje – daugiausia atliekama vokų, krūtinės, riebalų nusiurbimo, nosies ir pilvo operacijų, – apie tai, ko trokšta pacientai kalbėjo chirurgas. – Tai – grožio chirurgo kasdienybė. Tačiau nemažą darbų dalį sudaro ir rekonstrukcinės operacijos, kai tenka atkurti ar pataisyti prarastą ar sužalotą kūno dalį. Ne išimtis – vaikų apsigimimai.“

REKLAMA
REKLAMA

Norinčių pasitobulinti išvaizdą amžius yra įvairus. Dažniausiai dėl korekcijų kreipiasi 30-40 metų arba vyresni žmonės. Bet apsilanko ir jaunesnės moterys bei itin jaunos pacientės. Tačiau nebūtinai pageidaujamos procedūros joms yra atliekamos. „Aš visada atidžiai įvertinu ar pacientui tikrai reikalinga mano pagalba, ar tai yra paprasčiausia užgaida arba psichologinė problema? Tokiu atveju jis turi kreiptis ne į mane. Nėra nieko blogiau, kaip operuoti žmogų, kuriam to nereikia“, – patikino medikas.

REKLAMA

Krūtų mažinimo operacija – sudėtinga procedūra

Pasirodo, kad krūtų didinimo operacija nėra tokia sudėtinga, kaip jų mažinimo. Plastikos chirurgas papasakojo vieną, jam įsiminusį, įvykį.

„Prisimenu ypatingesnį atvejį, kuris įvyko gerokai seniau. Į mane kreipėsi viena labai jauna mergina, nepilnametė, dėl pernelyg didelių krūtų. Ten iš tiesų buvo problema, net ne grožio, o sveikatos. Ji norėjo krūtų mažinimo operacijos, – pasakojo medikas. – Krūtų mažinimo operacija yra tokia, sakykim, labiau drastiška, sudėtinga, todėl, tam, kad ją atlikti tokiai jaunai pacientei, reikėjo įvertinti visus faktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Sudarėme gydytojų komisiją ir nutarėme vis tik ją operuoti, nes medicininiai parodymai buvo nenuginčijami. Mano didžiam džiaugsmui, po 20 metų. ji laimingai pastojo, pagimdė ir išmaitino savo vaikutį.“

Kaip krūtų operacijos atsiliepia ateityje?

„Čia yra įdomu. Krūties mažinimo operacijos dažnai gali sukelti problemų norint maitinti kūdikį ateityje. Krūties padidinimas, kai didinamas jos tūris, netrukdo nei pastoti, nei išnešioti kūdikį, nei pagimdyti, nei maitinti. Jis neturi jokios įtakos.

Tik reikia pagalvoti, kaip moters krūtys atrodys, po nėštumo ir maitinimo. Po krūtinės padidinamo implantais, nėštumo metu ji dar padidėja, gali atsirasti strijos, o po maitinimo, oda gali nebesusitraukti. Tada krūtinė atrodo tarsi nuvytusi bei atsiranda tikimybė, kad prireiks pakartotinos operacijos, kuri gali būti sudėtingesnė, nei pirminė“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas kitaip, nei filmuose

„Skirtingai, nei rodo filmuose, jūs negausite rezultato kitą dieną po operacijos. Viskas priklauso nuo kūno dalies, kurią operuoji. Yra tokia nerašyta taisyklė – komforto zona po kiekvienos operacijos turėtų būti maždaug dvi savaitės.

Galutinis rezultatas pasimato gerokai vėliau. Tarkim vokų – po dviejų mėnesių, nosies – po pusės metų, krūtinės didinimas ar mažinimas – taip pat po pusės metų. Pooperaciniu laikotarpiu, kadangi audiniai yra aktyvūs, gali atsirasti ir patinimų, tačiau viskas susitvarko“, – teigė pašnekovas. Jis pridūrė, kad žmonės dažnai nori greito rezultato, tačiau kurį laiką dar tenka susitaikyti su mėlynėmis ir patinimais.

REKLAMA

Ką renkasi garsenybės?

Plastikos chirurgas atskleidė, kad į jį kreipiasi ir garsūs pramogų pasaulio atstovai, tačiau jų pavardžių paviešinti savaime suprantama jis negali. Pasidomėjus, kokių procedūrų dažniausiai prašo garsenybės, Renaldas patikino, jog priklausomai nuo kiekvieno individualaus atvejo tai būna nuo botulino toksino injekcijų iki sudėtingų operacijų.

„Populiariausių procedūrų kainos svyruoja. Tarkime, vokų operacija kainuoja priklausomai nuo nejautros pasirinkimo. Tai būtų apie 800-1600 eurų. Krūtinės operacija vidutiniškai kainuoja nuo 2500 eurų iki 3500 eurų, tam įtakos turi implantų pasirinkimas.

Jeigu uždirbi minimalią algą, tai yra labai dideli pinigai, bet jeigu tu gali savaitę Palangoje atostogauti už 3000 eurų, tai tada gali sau leisti ir tokią procedūrą“, – mano Renaldas Vaičiūnas.

REKLAMA

Vyrai – ne išimtis

„Vyrai nėra išimtis. Žinoma, jie čia ateina rečiau. Mūsų vyrai dar nepakankamai atsakingai vertina savo išvaizdą, – juokėsi plastikos chirurgas. – Dažniausiai jų pasirenkamos procedūros būna akių vokai, pilvo plastika, nosies operacijos.“

Tai nėra gyvybės ir mirties klausimas

Medikas paaiškino, jog kartais tenka atsisakyti operuoti klientą, nes jo požiūris būna netinkamas. Renaldas patikino, kad tiems, kurie su plastinėmis operacijomis persistengia arba, kurie visuomet nepatenkinti ir nežino, ko nori, tenka pasakyti ne.

„Gydytojas būna davęs Hipokrato priesaiką, todėl jis turi būtinai padėti pacientui. O pas mus žmogus ateina sveikas, mes tik stengiamės pagerinti jo būseną. Tai nėra mirties ir gyvybės klausimas.

Mes galime atsisakyti operuoti, jeigu matome, kad ta operacija nėra tikslinga. Yra daug visokių faktorių. Lygiai taip pat, kaip pacientai renkasi chirurgą, taip ir chirurgas renkasi pacientą. Juk yra žmonių, kuriems viskas visada blogai. Tu padarai viską techniškai tvarkingai, bet žmogus sako: „Man negražu.“ Todėl aš visada labai įdėmiai vertinu ne tik paciento nusiskundimus, bet ir jo psichologinę būklę “, – sakė Renaldas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų