REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
VDU absolventai (J. Petronio nuotr.)

Birželio 20–23 dienomis Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyksta bakalauro ir magistrantūros studijų absolventų diplomų įteikimo šventiniai renginiai.

22

Birželio 20–23 dienomis Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyksta bakalauro ir magistrantūros studijų absolventų diplomų įteikimo šventiniai renginiai.

REKLAMA

Šiemet su savo Alma Mater atsisveikina beveik tūkstantis visų devynių VDU fakultetų ir Muzikos akademijos absolventai.

VDU rektorius prof. Juozas Augutis absolventus skatino nepaleisti iš rankų prizo, dėl kurio jie dirbo visus šiuos metus. Tai – žinios, gebėjimas kritiškai ir laisvai mąstyti, kūrybiškumas, o svarbiausia – humanizmas.

„Tikiu, kad daugelis iš jūsų supranta, kad su šiuo prizu gaunate ir didžiulę atsakomybę kurti pasaulį, kuriame gyvename. Pasaulį, kuriame svajonės apie technologijas neturi prasilenkti su humanizmu, morale ir atjauta. Būti žmogišku – tokia yra mūsų didžiausia paskirtis šioje Žemėje, o joje yra daug kilnesnių ir svarbesnių dalykų, tokių kaip pasitikėjimas, draugystė ir noras pažinti“, – absolventus sveikino prof. J. Augutis.

Individualios studijos – durys į pasaulį

VDU studijas baigė pirmoji „Academia cum laude“ laida. „Academia cum laude“ pirmiausia yra dėstytojų ir studentų bendrystė. Ji sutelkia dėstytojus ir studentus, norinčius ir galinčius siekti daugiau nei standartinės studijų programos bei sistemos. Akademijoje įtvirtinta tarpdisciplininių studijų galimybė, kuri leidžia suburti įvairių sričių profesionalus ir pasiekti geriausią humanitarinių bei tiksliųjų mokslų sinergiją. Ši individualių studijų programa yra skirta visiems, siekiantiems plataus universitetinio išsilavinimo ir norintiems išmokti ne tik studijų programose pateikiamus dalykus.

REKLAMA
REKLAMA

„Academia cum laude“ pirmosios laidos absolventas Julius Guliokas studijuoja VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete. „Pradėjęs studijuoti Akademijoje turėjau galimybę pasirinkti kuratorių ir buvau laimingas, kad juo tapo prof. Leonidas Donskis – nors, deja, neilgam. Jis man buvo ne tik dėstytojas, bet ir mokslinės veiklos vedlys, pagalbininkas, konsultantas. Ne mažiau džiaugiuosi vėlesniu savo kuratoriumi, Ekonomikos ir vadybos fakulteto profesoriumi Giedriumi Jucevičiumi. Ypač žavi nuoširdus studentų ir kuratorių bendravimas, distancijos, hierarchijos nebuvimas“, – pasakoja Julius.

REKLAMA

Kalbėdamas apie tai, kodėl siekia plataus universitetinio išsilavinimo, jaunuolis sako, kad visada tikėjo, jog žmogus turėtų būti ne tik homo sapiens, bet ir homo universalis – turėti visokeriopą išsilavinimą, išmanyti daugelį skirtingų sričių. Nors pagrindinė Juliaus studijų kryptis yra politikos mokslai, Akademijoje jis dar pasirinko sutelktinį finansavimą, susidarė individualią studijų programą ir apsigynė darbą „Sutelktinis finansavimas: alternatyviojo finansavimo šaltinio startuoliams ir smulkiajam verslui apžvalga“.

REKLAMA
REKLAMA

Studentas taip pat aktyviai užsiima ir kita veikla – dalyvavo Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje. Liepos pabaigoje jam bus suteiktas atsargos karininko laipsnis, o toliau Julius galvoja apie profesinę karinę tarnybą.

Kitą „Academia cum laude“ absolventę Laurą Daukšaitę, iniciatyvią ir gabią merginą, į Akademiją pakvietė kuratorė prof. Aušra Maslauskaitė. „VDU suteikia studentams labai plačias galimybes įgyti įvairiapusį išsilavinimą, reikia tik tuo pasinaudoti. Puikus būdas tai padaryti – mokytis Akademijoje. Tai daugiau negu baigti vien bakalauro studijas. Labai vertinu tai, kad Akademijoje galėjau artimai bendrauti su įvairių sričių mokslininkais, perimti bent dalį jų žinių ir patirties“, –  pasakoja L. Daukšaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Besimokydama VDU Akademijoje Laura gilinosi į sociologiją, antropologiją, popkultūrą, mokėsi italų kalbos. Naujų patirčių ji įgaus pusei metų išvykusi į praktiką JAV. Absolventė gavo finansavimą darbui Indianapolyje, lietuvių mokykloje, kur ji dirbs kultūros klasėje su įvairaus amžiaus moksleiviais. Po to neabejotinai laukia magistrantūros ir doktorantūros studijos – tik ji dar nenusprendė, ar JAV, ar Europoje. Bet kuriuo atveju, L. Daukšaitė žino, kad sieks kuo platesnio išsilavinimo ir tuo pačiu sėkmingos savo ateities.

Pedagogikos studijos – šiandieniniams švietimo poreikiams

Praėjusiais metais VDU Pedagogikos profesinės studijos sulaukė didelio dėmesio – įgyti pedagogo kvalifikaciją panoro rekordinis stojančiųjų skaičius. Šių metų Pedagogikos studijas baigę absolventai dirba valstybinių mokyklų vadovų komandoje, mokytojauja privačiose mokyklose ir  tampa pirmaisiais kvalifikuotais neįprastų dalykų mokytojais – pavyzdžiui, ispanų kalbos.

REKLAMA

„Ispanų kalbos išmokau taip pat VDU, dar bakalauro studijose. Man labai pasisekė, kad turėjau nuostabią dėstytoją, kuri tapo kelrode ir mielai dalijosi patirtimi man pačiai nusprendus pasukti į pedagogiką. Mokiniai, tiek pradinukai, tiek gimnazistai, labai greitai pamilsta ispanų kalbą ir nori jos mokytis, tačiau nėra daug jos mokytojų. Todėl esu pasiruošusi mokyti juos to, ko išmokau pati ir toliau mokytis kartu su jais, nes tikiu, kad ši kalba gyvenime atveria daugybę durų“, – pasakoja VDU Pedagogikos studijų absolventė, valstybiniame ir privačiame darželyje dirbanti ispanų kalbos mokytoja Gintarė Labotakytė.

Absolventų teigimu, šios studijos suteikė kitokį požiūrį į vaiką ir ugdymo procesą, o motyvuoti studijų kolegos skatina dar labiau tobulėti. Viena iš privačios mokyklos „Herojus“ įkūrėjų, trečiokų mokytoja Dovilė Pelegrimė, teigia, kad „Herojaus“ mokytojai vadovaujasi sektino pavyzdžio principu. „Jeigu nori ugdyti vaikus, kurie tikėtų mokymo ir mokymosi verte, mokykis ir pats, būk jiems pavyzdys. Studijuojantis mokytojas yra autoritetas, nes kai paklausia „Mokytoja, kur einat?“, atsakau „Mokytis“ –  taip abi pusės didžiuojasi“, –  mintimis dalijasi VDU Pedagogikos studijų absolventė Dovilė.

REKLAMA

Pedagogikos kvalifikaciją šiemet taip pat įgijo septyniomis kalbomis kalbantis VDU lektorius, doktorantas, Kauno Juozo Urbšio mokyklos direktoriaus pavaduotojas ir mokytojas Mindaugas Norkevičius. Daugiakalbystės ugdymo strategijų ekspertas, politikos mokslų doktorantas pabrėžia, kad inovacijos yra ne tik naujos technologijos, bet viskas, kas išsiskiria ir dar nėra paplitę. 

„Mokyklos ir universitetai turėtų nusikratyti sustabarėjusių metodų ir tradicijų. Sunku kalbėti apie kūrybiškumą ar inovacijas, jei dėstytojų, mokytojų ar administracijos požiūris vis dar paskendęs kažkur XIX amžiuje. Dažnoje ugdymo įstaigoje dabar vyrauja frazė, prieštaraujanti naujovėms ir inovacijoms – „Bet mes juk visada taip darėme“. Tai apie kokias kūrybines idėjas ir inovacijas mes galime kalbėti?“, – pasakoja mokytoju ir dėstytoju dirbantis M. Norkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak eksperto, tiek mokytojams, tiek dėstytojams šiandien reikalingiausi įgūdžiai yra panašūs. Pirmiausia, jiems itin reikalingas komunikabilumas, kurio Lietuvoje dirbantieji su studentais ir mokiniais dažnai stokoja. Kitas svarbus įgūdis – abipusio ryšio su moksleiviais ar studentais sukūrimas, betarpiškas, laisvesnis bendravimas, kurio neturėtų varžyti šiandien vis dar pernelyg paplitusi hierarchinių, statusu paremtų santykių dinamika.

VDU – tarptautiškiausias universitetas Lietuvoje

Studijų metu VDU ne tik suteikia galimybę pagal tarptautinius mainus mokytis 250 universitetuose iš 29 skirtingų šalių, bet ir pats priima daugybę studentų iš įvairių pasaulio kraštų. Šiemet nuolatines studijas VDU baigė užsienio studentai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Brazilijos, Baltarusijos, Azerbaidžano, Sakartvelo, Estijos, Latvijos, Kazachstano, Nigerijos, Kamerūno, Afganistano, Indijos, Vokietijos, Italijos, Kongo, Ukrainos, Turkijos, Meksikos ir Turkmėnistano. Užsienio studentai baigė Politikos mokslų ir diplomatijos, Ekonomikos ir vadybos, Socialinių, Humanitarinių ir Gamtos mokslų bei Informatikos fakultetus.

REKLAMA

Šiais mokslo metais, kaip ir kasmet, VDU gretas papildė užsienio šalių studentai, pasirinkę nuolatines bakalauro ir magistrantūros studijas ar atvykę pagal tarptautinių mainų programas. Rudenį naujus mokslo metus universitete pradėjo daugiau nei šeši šimtai studentų, atvykusių net iš 60 užsienio šalių. „Tai dar vienas universitetinio gyvenimo privalumas – galimybė bendrauti su pasauliu, pažinti kalbas ir kultūras čia, universitete. Brazilija, Didžioji Britanija, Gana, Italija, Japonija, JAV, Kanada, Kinija, Meksika, Pietų Korėja, Prancūzija, Ukraina – vos keletas šalių, kurių piliečiai pasirinko studijas VDU“, – akcentavo VDU rektorius. Šiuo metu beveik 10 proc. visų VDU studentų sudaro užsienio piliečiai.

REKLAMA

Naujausiame pasauliniame universitetų reitinge „QS World University Rankings 2019“ VDU buvo pripažintas tarptautiškiausiu Lietuvoje. Geriausi VDU rezultatai išliko tarptautinių darbuotojų kategorijoje – pagal šį rodiklį QS reitinge universitetas užėmė 464 vietą pasaulyje ir išliko nepralenkiamas Lietuvoje. Kategorijoje buvo vertinama tarptautinių darbuotojų dalis universitete, aukštosios mokyklos tarptautinis patrauklumas.

Visapusis išsilavinimas ir karjeros galimybės

VDU artes liberales (liet. laisvųjų mokslų ir menų) studijų sistema, formuodama laisvą ir nepriklausomą asmenybę, suteikdama jai įvairių žinių bei lavindama būtinas kompetencijas, ugdo prie įvairių darbo sąlygų gebantį prisitaikyti, kritiškai mąstantį specialistą, valstybės tarnautoją ar inovacijų bei darbo vietų kūrėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto absolventas, viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ projektų vadovas Martynas Prievelis diplomų įteikimo šventės metu ragino absolventus drąsiai žvelgti į ateitį, nebijoti ieškoti ir atrasti atsakymus, nesivadovaujant konkrečiomis formulėmis, o pasitelkiant universitete išugdytą kritinį mąstymą bei laisvą ir atvirą požiūrį į mus visus supantį pasaulį.

„Dirbdami „Versli Lietuva“ kiekvieną dieną susiduriame su šalyje veikiančiomis įmonėmis – nuo pačių mažiausių iki didžiausių Lietuvos ir tarptautinių korporacijų. Girdime tai, ko jie tikisi iš savo darbuotojų. Visiškai akivaizdu, kad šių dienų versle labiausiai vertinamais tampa ne konkrečios siauros specializacijos kompetencijas turintys specialistai, bet tie, kurie turį platų supratimą apie supančius reiškinius, geba kūrybiškai mąstyti, interpretuoti, dirbti dinamiškoje, tarptautinėje aplinkoje, – kalbėjo „Versli Lietuva“ projektų vadovas Martynas Prievelis. – Pasinaudokite savo privalumais, nes baigėte vienintelį Lietuvoje universitetą, kuris studentus ugdo artes liberales principu ir demonstruoja akivaizdžią lyderystę tarptautiškumo srityje, tiek nacionaliniuose, tiek ir prestižiniuose tarptautiniuose reitinguose regiono mastu“.

REKLAMA

Anot VDU rektoriaus, visais studijų metais stengiamasi studentams sukurti artes liberales universitetams būdingą aplinką: iš pirmo žvilgsnio demokratišką ir liberalią, tačiau įsigilinus – ne tokią ir patogią.

„Pavyzdžiui, nuo pirmų dienų nežadėjome Jums specialybės, norėjome, kad abejotumėte dėstytojų teiginiais ir išmoktumėte pagrįsti savo nuomonę. Norėjome suteikti teisę Jums patiems spręsti savo likimą. Visa tai yra tam, kad kurtumėte ir įgyvendintumėte savo idėjas, net jei sąlygos atrodytų tam nepalankios. Patikėkite, tai yra daug labiau vertinga, nei galite įsivaizduoti“, – į absolventus kreipėsi prof. J. Augutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų