REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Artėjantis Kalėdų galvosūkis, ką daryti, kad pasipuošus eglutę nereiktų kasdien šluoti spyglių. O tam, kad skarotoji jus džiugintų kuo ilgiau ir netektų nuvilti namiškių, pasirodo, pakanka laikytis vos trijų taisyklių.

 Artėjantis Kalėdų galvosūkis, ką daryti, kad pasipuošus eglutę nereiktų kasdien šluoti spyglių. O tam, kad skarotoji jus džiugintų kuo ilgiau ir netektų nuvilti namiškių, pasirodo, pakanka laikytis vos trijų taisyklių.

REKLAMA

Panevėžietis Evaldas atidžiai besirinkdamas būsimą namų puošmeną Kalėdoms jau pasimokė, kaip išsirinkti eglutę, kad ši per patį šventinį įkarštį staiga nevirstų į žaisliukais nukabinėtą sausuolį. 

„Šventės yra šventės ir ieškai būtent ne kirstinės eglutės, o iškastos, kad kuo ilgiau laikytųsi, kuo ilgiau džiugintų ir nebyrėtų spygliukai“, - sako panevėžietis Evaldas.

Tiesa, naivu būtų tikėtis, kad vazone pirktą eglutę bus galima pasipuošti ir kitais metais. Tokie spygliuočiai net ir persodinti kitų Kalėdų retai besulaukia.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Evaldas dairosi ne tik į vazonuose pūpsančias žaliaskares. Štai kiemui papuošti panevėžietis sako pirksiąs dar ir kirstinę.

„O kieme kadangi drėgna ir yra stovas su vandeniu, ta eglutė įstatyta išsilaiko iki pat pavasario. Po to net gaila ją būna susmulkinti į šakeles“, - planus pasakoja panevėžietis.

REKLAMA

„Žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad nusipirkau vazone stovės ilgai. Spyglių metimą tikrai prailgina, bet po švenčių turime aibę skambučių, kaip išlaikyti, išsaugot, kad pavasarį pasisodinti. Tik daliai pasiseka“, - realią situaciją nupasakoja urėdijos medelyno vadovas Egidijus Kaluina.

Anot eglučių augintojo, daugelis pirkėjų klysta manydami, jog užtenka žaliaskarę retkarčiais palaistyti. Vazonėlyje augančios eglutės šakas rekomenduojama dar ir apipurkšti. Beje, eglę su vazonu įnešti į šiltą kambarį reiktų palaipsniui - prieš tai ją palaikyti dar ne tokiame šiltame prieangyje ar garaže.  O parsinešus kirstinę nepulti tučtuojau merkti į vandenį nepatrumpinus koto.  

REKLAMA
REKLAMA

„Jei vazone, laistyti yra būtina. Laistyti ir išnešti iš patalpos reikia palaipsniui. Negalima kaip kiti daro iš +25 į -20. Tas pats kas kambarinę gėlę išnešt į lauką“, - įspėja prekiautojas Kalėdų eglutėmis Andrius Kviliūnas.

Deja, ir čia daugelis klysta laikydami gyvą kirstinę eglutę smėlyje. Geriau merkti tiesiai į indą su vandeniu. Pasirodo, eglutė spyglius gali išlaikyti iki 3 savaičių.   Kirstinės eglės spygliams galas, jei ši stovės prie židinio ar radiatoriaus. Šluoti it snaiges krentančius spyglius teks ir nuo šildomų grindų.

„Yra žmonių, pasipuošia eglutę gruodžio pradžioj. Vidury gruodžio nusiperka dar kitą ir vėl puošia, nes tos nubyrėję spygliai. Tai aišku, išlaikymas yra gan sudėtingas“, - patvirtina urėdijos medelyno vadovas Egidijus Kaluina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiems kas nenori sukti galvos dėl nubyrėjusių spyglių, mažiausiai problemų kelia ir gamtą tausoja  plastikinė ar, tarkim, iš  medžio pagaminta eglė.

Vis dėlto, dirbtinės eglės besibaidantiems kalėdinių medelių pardavėjai siūlo alternatyvą – puošti spyglių nemetantį normandinį kėnį.

Tokios gražuolės privalumas  - nereiks kasdien šluoti spyglių, minusas – ne tokia ir pigi. Jei paprasta mišku kvepianti eglutė kainuoja nuo 5-25 eurų, tai ši švelniaspyglė privers paploninti piniginę dvigubai – nuo 15 iki 50 eurų.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų