REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos pasibaigus socialinių inovacijų konkursui „Talentas keisti“, jo laimėtojas Artiomas Šabajevas jau pradeda idėjos vystymą. Jo tikslas – įkurti specializuotus pagalbos centrus antsvorį ir nutukimą turintiems vaikams. Tai ne tik puoselės sveiką visuomenę, bet ir mokys vaikus save mylėti ir savimi pasitikėti.

Vos pasibaigus socialinių inovacijų konkursui „Talentas keisti“, jo laimėtojas Artiomas Šabajevas jau pradeda idėjos vystymą. Jo tikslas – įkurti specializuotus pagalbos centrus antsvorį ir nutukimą turintiems vaikams. Tai ne tik puoselės sveiką visuomenę, bet ir mokys vaikus save mylėti ir savimi pasitikėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienas iš svarbiausių aspektų yra psichologinis. Pokyčių metas padeda vaikams naujai pažvelgti į save ir suprasti, kad ne dėl grožio reikia dietų laikytis, o svarbiausia subalansuota mityba ir sportas, kad augtum ir jaustumeis sveiku. Suvokus tai, nustojama jausti kompleksus dėl išvaizdos, vaikas tampa ne toks uždaras ir jaučiasi patogiau savo socialinėje aplinkoje“, – sako A. Šabajevas.

REKLAMA

Domisi ir pačios mokyklos

Artiomas pasakoja, kad tik pačiam susidūrus su šia problema suprato, kaip svarbu pokyčiai ir kiek stiprybės prireikia norint jų imtis. Jau suformuota profesionalų komanda, kuriai priklauso ir gydytoja, dietologai, fizinio lavinimo ekspertė, psichologė, yra pasiruošę priimti iššūkius ir aktyviai dirba siekdami geriausių rezultatų.

„Ateityje norime plėsti ir savo partnerių ratą ir mokslinį potencialą išnaudoti. Tikimės, kad TV3 padės mums suformuoti patarėjų komandą, kuri suteiks konsultacijas rinkodaroje ir prekinio ženklo kūrime. Sprendžiant verslo tvarumo klausimus padės ir „Reach for change“ konsultantai, nes norime būti prieinami daugeliui žmonių, bet tuo pačiu ir išsilaikyti“, – sako A. Šabajevas.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš projekto stipriųjų pusių – mobilumas. Pasak pašnekovo, būtent taip jie yra pasiekiami didesniam miestelių skaičiui.

„Taip mūsų paslaugomis gali pasinaudoti daugiau vaikų. Jei reiktų važiuoti į vieną centrą, būtų papildomos išlaidos, iškiltų nakvynės problemų. Mūsų programa yra nuo 10 dienų iki net 12 mėnesių, tad vaikui ir sudėtinga būtų“, – teigia jis. Metus veikiantis projektas, šiemet pradėjo kontaktuoti ir su pačiomis mokyklomis. Nemaža dalis sveikatos specialistų kreipiasi dėl mokymų. Artiomas Šabajevas džiaugiasi, tokia jų iniciatyva ir pasakoja, kad tiek mokymai mokyklų atstovams, tiek vėliau būreliai mokyklose, bus nemokami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mokymai galės vykti ir nuotoliniu būdu, taip galėtume apmokyti kuo daugiau specialistų. O sveikatingumo būrelis mokyklose, kad ir kartą per savaitę, jau padės idėjos plitimui. Stebėsime ir kaip patys vaikai reaguoja į šį dalyką, bandysime kuo įdomiau ir geriau pateikti, kad vaikams pradėjus lankyti, nekiltų noras viską mesti. Tai ką darome susiję su pokyčiais, jie ir yra sunkioji dalis. Mūsų darbas bus juos motyvuoti sveikėjimo kelyje, tiek trumposiomis žinutėmis, tiek socialinių tinklų pagalba būsime pasiekiami. Dirbs ir mūsų psichologai ir mokyklų. Užsienio patirtis rodo, kad 80 proc. vaikų, pradėję tokius būrelius, jų nemeta. O jei ir meta tai ne dėl programos, o dėl asmeninių priežasčių: išvažiuoja, tėvai nenori“, – pasakoja A. Šabajevas.

REKLAMA

Įtraukdami į savo veiklą tėvus, specialistai tikisi, kad ateityje pradės gerėti ir tiekiamas maistas mokyklose ir darželiuose. Pašnekovo manymu, klaidinga yra manyti, kad sveikas maistas yra brangesnis, jį šios įstaigos gali įsigyti kartais net pigiau. Tiesiog pokyčiai sukelia natūralų pasipriešinimą, todėl tuos pokyčius reikia pateikti pozityvioje aplinkoje.

„Suprantame, kad svarbu nuo mažens tiek vaikams, tiek jų tėveliams parodyti, kad sveika gyvensena – svarbu. Dėl to planuojame išleisti spalvotą knygutę su personažais, kurioje būtų kalbama kas yra sveikas maistas ir kalorijos. Ši veikla būtų postūmis tėvams pradėti domėtis ir įnešti tų pokyčių į darželių tiekiamą maistą“, – mano Artiomas.

REKLAMA

Svarbu įtraukti tėvus

Vien dirbti su vaikais nepakanka, svarbu susipažinti ir į šią veiklą įtraukti tėvelius, taip mano A. Šabajevas. Apmokius vaiką sveikai maitintis reikia, kad toks maistas jo lauktų ir namiem dėl to planuojami susitikimai ne vien su vaikais ir mokyklų atstovais, bet ir su pačiais tėvais.

„Tėvai galės dalyvauti paskaitose, stengsimės bent kartą per savaitę apsilankyti toje šeimoje, specialistai pamokys pasigaminti sveiko maisto. Tokiu būdu įtrauksime tėvus ir jie patys pamatys naudą“, – įsitikinęs Artiomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jog tėvai yra susidomėję, pašnekovas pamatė jau šią vasarą, kuomet buvo organizuojama lieknėjimo stovyklą. Jaunesni vaikai atvyksta kartu su savo tėvais, vyresnieji gali ir vieni. Kurso metu susipažįsta su sveika gyvensena, o vėliau nuotoliniu būdu konsultuojasi.

„Auditorija nesudėtingai susirinko į stovyklą, reiškia šita tema pakankamai aktuali ir reikia sprendimų žmonėms. Tai mus įkvepia ir toliau dirbti, matome džiugius rezultatus ir potencialą Lietuvoje. Su vaikais kontaktuojame ir po stovyklos, padedame jiems peržvelgdami jų mitybos dienoraštį. Yra geras grįžtamasis ryšys. Vaikai arba susižavėjo tuo, arba jei pradžioje mane, kad to nereikėjo, tai dabar suprato, kad tai naudinga“, – džiaugiasi Artiomas.

REKLAMA

Žiūrimiausia televizija Lietuvoje TV3 kartu su tarptautine nepelno organizacija „Reach for Change“ sausio 22–ąją paskelbė „Talentas keisti“ laimėtoją.

tv3. Lt primena, jog finale varžėsi Giedrius Bučas, kuriantis aplinkosaugos idėjas puoselėjančią erdvę vaikams „Kūrybos kampas 360“ ir Edita Gilė, organizuojanti patyrimines edukacijas „Vikingų kaime“. Viešo balsavimo metu išrinktų visuomenei labiausiai patikusių trijų iniciatyvų autoriai penktadienį savo idėjas pristatė atsakingai komisijai, kuri išrinko konkurso nugalėtoją. Juo tapo Artiomas Šabajevas, kurio socialinio verslo idėją – kurti specializuotus pagalbos centrus antsvorį ir nutukimą turintiems vaikams – padės įgyvendinti konkurso organizatoriai, suteikiant finansinę, ekspertinę ir viešinimo paramą. A. Šabajevo idėjai įgyvendinti skirta 15 000 eurų, viešinimo parama bei patarėjų–ekspertų komanda. A. Šabajevas savo idėja iškėlė rimčiausią problemos sprendimą. Specializuoti pagalbos centrai antsvorį ir nutukimą turintiems vaikams padėtų išvengti didžiausių pasekmių, jeigu veiksmų būtų imtasi čia ir dabar.

Konkurso „Talentas keisti“ laimėtoją kartu su A. Rimu rinko organizacijos „Reach for Change“ vykdantysis direktorius Jacobas Stedmanas, socialinio verslo ekspertas ir konsultantas Mindaugas Danys, VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ vadovė Reda Sutkuvienė ir LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto biuro patarėja Lina Joskaudaitė–Dmitrijeva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų