REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Projektas be biudžeto: kai duodi meškerę, o ne žuvį

Menininkė Eglė Grėbliauskaitė – Tursienė antrą kartą organizuoja socialinį projektą „Pats“, kuris, kaip ji sako, skatina jaunus žmones imti gyvenimą į savo rankas. Projektas, prasidėjęs be jokio rėmėjo ir biudžeto, skirtas paliekantiems globos namus jaunuoliams – pagalba susiorientuoti tame gyvenimo etape, kai viską staiga tenka daryti pačiam.

REKLAMA
REKLAMA

„Daug dėmesio skiriama vaikams, kai jie yra globos namuose, bet atsitinka skausmingas dalykas, kai jie iš jų išeina. Jie gauna labai nedidelę pinigų sumą, 10 tūkst. litų, kuri vadinasi „įsikurti gyvenime“. Mes patys suprantame, ką tai reiškia: visos durys prieš tave atviros, pasaulis tavęs laukia. Prašau, eik į visas keturias puses, kai tuo tarpu iki tol tave nuveždavo pas gydytojus, tu negalėdavai net laisvai judėti“, - laidoje „Prie pietų stalo“ kalbėjo E. Grėbliauskaite – Tursienė.

REKLAMA

Šitas projektas, anot menininkės, todėl ir vadinasi „Pats“, kad žmonės paimtų savo gyvenimą į rankas. „Nepriklausomai nuo to, kokia yra praeitis, tu esi sveikas, jaunas žmogus visuomenėje, su tokiu pat statusu kaip ir kiekvienas, sutiktas gatvėje, kaip ir kiekvienas sėkmingiausias verslininkas. Kiekvienas mūsų nuo kažko pradėjome. Visi gimėme, išmokome vaikščioti, išsimokslinome. Manau, kad yra mažuma žmonių, kuriais visą gyvenimą pasirūpino tėvai ar kažkokie paveldėti dalykai, verslai....“, - teigė projekto ambasadorė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, padrąsinimo reikia visiems, bet šita socialinė grupė, globos namų abiturientai, yra ypač pažeidžiama, todėl ji ir buvo pasirinkta. E. Grėbliauskaitė – Tursienė pasakoja, kad su šiuo projektu komanda kreipiasi į geros valios žmones, pavyzdžiui, į autobusų firmas, kad jos atvežtų jaunuolius į Vilnių, kur jie galėtų nueiti į profesinio orientavimo centrus, atvykti į tam tikrus kursus, susipažinti su Europos Sąjungos teikiamomis galimybėmis. „Šito projekto ašis – duoti meškerę, o ne žuvį. Kokią žuvį tu begausi, tu ją suvalgysi ir kažkada liksi alkanas“,- nurodė E. Grėbliauskaite – Tursienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektas „Pats“ kartais teikia ne tik moralinę, padrąsinamąją pagalbą, bet ir konkrekčią – buvo paskelbtas konkursas, kurio penkiems laimėtojams pasamdyti korepetitoriai visiems dalykams, reikalingiems įstoti į aukštąją mokyklą. „Įstojus į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje, socialines garantijas jie (vaikai iš globos namų – red.) šiek tiek pratęsia. Jie gauna bendrabutį, stipendiją. Studijuoti mokamoje vietoje jie fiziškai negali. Dar neišspręsta šita vieta visuomenėje. Šita socialinė grupė yra palikta ne pagal jų jėgas, nėra paruošta gyventi“, - kalba projekto ambasadorė.

REKLAMA

Ji pasakoja, kad norint dalyvauti konkurse „Pats“, jaunuoliai turi parašyti laišką, kokia profesija juos domina, kokių įgūdžių tai profesijai reikia, kokiam žmogui ji tinkamiausia, kaip jie tinka šiai profesijai ir ko norėtų joje pasiekti. „Tas žmogus turi atrasti savyje drąsos, parašyti, mokėti įskaityti konkurso sąlygas, jas parašyti ir išsiųsti laišką – tai jiems yra didelis žingsnis. Tada jau jie gauna palaikymą.“

Žinių radijas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų