REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Napoleoną, Staliną ir Franką siejo ne tik tai, kad jie buvo tironai, bet ir dar viena bendra savybė – žemas ūgis. O tai padėjo įsitvirtinti mitui, neva žemesnio nei vidutinio ūgio vyrai yra agresyvesni už aukštesnius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dabar teiginių apie vadinamąjį “Napoleono kompleksą”, arba “žemaūgio vyro sindromą” (80 proc. žmonių tiki, kad mažo ūgio vyrai yra agresyvesni) teisingumą patikrino mokslininkai. Tyrėjai nustatė, kad konfliktinėse situacijose aukšti žmonės vidutiniškai labiau linkę į agresiją, rašo britų dienraštis „The Independent“.

REKLAMA

Šio tyrimo išvados turbūt pradžiugins neaukšto ūgio vyrus, kurie skundžiasi susiduriantys su diskriminacija ir patiriantys daugiau sunkumų, nei aukštesni tos pačios lyties atstovai. Tyrimas atskleidė, kad neaukšti vyrai paprastai uždirba mažiau ir moterims atrodo mažiau patrauklūs. Su tuo turbūt nesutiktų tris kartus vedęs Tomas Cruise’as, tačiau mokslininkų apskaičiavimai rodo, kad ūgiui sumažėjus vienu coliu (2,5 cm), moterų, laikančių jus patraukliu, skaičius sumažėja 5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

BBC3 programos “Varyk iš čia, aš mažas” užsakymu Centrinio Lankašyro universiteto (D. Britanija) tyrėjai pasiūlė dešimčiai mažesnio nei 152 cm ūgio ir 10 vidutinio ūgio vyrų išsitirti fizines savo galimybes, reakcijos greitį, regėjimo ir rankų veiklos koordinaciją. Tačiau iš tikrųjų šie vyrai dalyvavo agresijos įvertinimo eksperimente. Jis rėmėsi vadinamuoju “Žaidimu su lazdelėmis” – pirmuoju pasaulyje mėginimu patikrinti, ar egzistuoja “Napoleono kompleksas”. Skirtingo ūgio dalyviai buvo suskirstyti poromis, ir joms buvo duota užduotis – stovint abipus stalo fechtuotis lazdelėmis. Vienam iš dalyvių iš anksto buvo liepta specialiai provokuoti partnerį mušant jį per pirštus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priešingai nei tikėtasi, eksperimento dalyvių kardiomonitoriai užfiksavo, kad aukšti vyrai reaguodavo agresyviau.

“Rezultatai patvirtino nuomonę, kad “mažaūgio vyro sindromas” – tik mitas. Kai žmonės mato, kad nedidelio ūgio vyras elgiasi agresyviai, paprastai visą kaltę suverčia jo ūgiui – juk tai taip krenta į akis”, - pareiškė tyrimui vadovavęs psichologas Mike’as Eslea.

Pasak jo, tvirtinti, kad, pavyzdžiui, futbolininkas Dennisas Wise’as yra agresyvesnis dėl mažo ūgio, lygiai taip pat kvaila, kaip ir teigti, jog Robbie Savage’as agresyvus dėl to, kad yra blondinas. “Leeds United” klubo vadybininkas Wise’as žaidė “Millwall”, “Chelsea” ir “Wimbledon” komandose ir garsėjo savo agresyviu elgesiu. Kietu žaidimo stiliumi taip pat garsėjantis Savage’as žaidžia “Blackburn Rovers” komandoje.

REKLAMA

Apie mažaūgius vyrus pasakojančiame BBC dokumentiniame filme dalyvavo ir kaskadininkas bei aktorius Paulas Lowe’as, kurio ūgis – 142 cm. Jis pasakojo, koks sunkus yra žemaūgių gyvenimas.

BBC programoje be kita ko buvo papasakota apie apmaudžią problemą, su kuria Lowe’as susiduria viešuosiuose tualetuose: jis negali pasiekti pisuaro. Yra dėl ko įniršti, rašo “The Independent”.

Žymūs žemaūgiai...

Napoleonas Bonapartas

Psichologas Alfredas Adleris jo garbei žemaūgių kompleksą pavadino “Napoleono kompleksu”. Istorikai skirtingai nurodo jo ūgį – pradedant 158, baigiant 167,5 cm.

REKLAMA

Josifas Stalinas

1902 m. policijos duomenimis Rusijos despoto ūgis – 162 cm.

Jozefas Goebbelsas

Nacistinės Vokietijos liaudies švietimo ir propagandos ministras buvo pramintas “piktuoju nykštuku”. Jis tebuvo 165 cm ūgio.

... ir aukštaūgiai

Saddamas Husseinas

Buvęs Irako diktatorius, pagarsėjęs masinėmis žudynėmis, partiniais “valymais” ir žiauriais savo kaprizais, žvelgė į priešus iš viršaus. Jis buvo 188 cm ūgio.

Idi Aminas

Buvusio Ugandos diktatoriaus ūgis – 193 cm – toks pat didelis, kaip ir jo režimo žiaurumas. Jo dešimtasis sūnus Jaffaras sakė, kad dauguma jo brolių aukštesni už savo tėvą.

Osama bin Ladenas

FTB žiniomis “Al Qaeda” lyderis yra aukštaūgis (194 cm) ir gana liesas. Jis sveria apie 75 kg.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų