REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kosmetinė alchemija: kaip namuose pasigaminti veido kremą

Kartais sugaištame galybę laiko ieškodami sau tinkamiausio kremo. Be abejo, norėtųsi, kad jame būtų kuo mažiau sintetinių priedų, kremas būtų natūralus, nesukeltų alergijos ir švelniai puoselėtų odą.

Kartais sugaištame galybę laiko ieškodami sau tinkamiausio kremo. Be abejo, norėtųsi, kad jame būtų kuo mažiau sintetinių priedų, kremas būtų natūralus, nesukeltų alergijos ir švelniai puoselėtų odą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokio kremo, kokio norite, visai nesunku pasigaminti namuose. Paties gamintų kosmetinių priemonių privalumai aiškūs kaip ant delno – juose nebus nepageidaujamų konservantų, jokių nereikalingų sintetinių medžiagų, gerinančių kremo konsistenciją ar leidžiančių jam galioti kelerius metus. O jauninamasis, valomasis, drėkinamasis, maitinamasis ar kitoks pageidaujamas efektas pasireikš sparčiau, nes kremas bus šviežutėlis, pagamintas tik iš natūralių komponentų.

REKLAMA

Beje, kaip papildomą teigiamą dalyką galima išskirti ir azartą, kai vaikštant po ekologiško maisto krautuvėles, renkantis kremui aliejų ir aromatines medžiagas, apima tikrų tikriausias medžiotojo instinktas. Juk taip malonu dar kartą pasinerti į stebuklingą ir įstabų nuostabių kvapų ir kosmetikos pasaulį!

Kaip gaminti kremą?

Pirmasis klausimas, kylantis nusprendus gaminti kremą namuose – kur gauti visų sudedamųjų dalių? Tiesą sakant, daugumą jų galima nusipirkti artimiausioje vaistinėje. Tų, kurių ten nebus, tikrai rasite kosmetikos, maisto parduotuvėse arba tiesiog interneto tinklalapiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistinėje teiraukitės glicerino, vitaminų kapsulių, eterinių aliejų. Čia taip pat veikiausiai bus galima įsigyti lanolino, emulgatorių, kitų aktyviųjų medžiagų.

Bičių vaško ieškokite ūkininkų turgeliuose – prekeiviai, siūlantys bitininkystės produktus, tikrai jo turės.

Gaminant kremą jums gali prireikti nedidelio švirkšto – juo lengvai pamatuosite reikiamą mililitrų kiekį.

Taip pat pravers elektrinis plakiklis – juk beveik visus kremus reikia suplakti. Plakiklis turėtų būti skirtas itin mažiems kiekiams. Jei tokio neturite – galite pasinaudoti paprasčiausia nedidele plakimo šluotele ar net desertine šakute.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gamybos etapai

1. Pasiruoškite karšto vandens vonelę – virš puodo ar dubens su karštu vandeniu įstatykite mažesnį indelį. Į jį turėsite sudėti ir ištirpinti visas kietąsias sudėtines dalis. Tai gali būti bičių vaškas, kietieji aliejai (pavyzdžiui, kokosų aliejus arba kakavos sviestas). Beje, bičių vašką ištirpinti bus lengviau, jei jį naudosite tarkuotą.

2. Kitas etapas – į vonelėje panardintą indą sudėkite kitus ingredientus: lanoliną, medų, gliceriną, taip pat supilkite skystuosius aliejus, aliejinius vitaminus.

REKLAMA

3. Galiausiai įmaišykite vandens arba jo pagrindu pagamintų tirpalų, nuovirų.

4. Sudėjus visus komponentus lieka tik juos gerai išmaišyti, indą iškelti iš vonelės, jei reikia – suplakti elektriniu plakikliu ir supilstyti į sandariai uždaromus indelius. Pastarieji turėtų būti nepriekaištingai švarūs, labiausiai tiks stikliniai. Galite panaudoti ir mažučius stiklainėlius, ir švariai išplautus pasibaigusio kremo indelius.

Sudedamųjų dalių atmintinė

1. Pagrindiniai aliejai

Sausai odai: abrikosų, avokadų, simondsijų, taukmedžio, alyvuogių, graikinių riešutų, persikų, makadamijų, kokosų, sezamų.

REKLAMA

Riebiai odai: vynuogių kauliukų, persikų, lazdyno riešutų, arbūzų, migdolų, kukurūzų.

Jautriai odai: rožių, varnalėšų, citrinų.

2. Emulgatoriai

Sausai odai: bičių vaškas.

Riebiai odai: acetilo spiritas.

Jautriai odai: stearino rūgštis.

3. Eteriniai aliejai:

Sausai odai: sandalmedžio, pačiulių, jazminų, rožių, miros, ramunėlių.

Riebiai odai: bergamočių, greipfrutų, melisų, citrinų, rozmarinų.

Jautriai odai: apelsinų, verbenų, eglių, rožių.

4. Aktyviosios medžiagos:

Sausai odai: pikis, vitaminas E, liepžiedžių, moliūgų sėklų ekstraktai.

Riebiai odai: imbieras, pušų pumpurų ekstraktai, sausos mielės.

Jautriai odai: skystas vitaminas F, ramunėlių ekstraktas.

Maitinamasis kremas paakiams

Paakių odą efektyviai pamaitins ir sudrėkins namuose pasigamintas riebus kremas. Šiuo kremu tepkite paakius ir vokus prieš miegą, tris kartus per savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikės:

šaukštelio kiaulių taukų,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Kiaulių taukus išleiskite vandens vonelėje. Supilkite alyvuogių aliejų. Viską kruopščiai išmaišykite, perpilkite į kremo indelį. Šaldytuve kremą laikykite ne ilgiau nei 25 dienas.

Drėkinamasis kremas sausai odai

Rožėmis dvelkiantis švelnus kremas aprūpins odą maistingosiomis medžiagomis ir jai būtina drėgme.

Reikės:

šaukštelio glicerino,

šaukštelio bičių vaško,

šaukšto abrikosų arba persikų kauliukų aliejaus,

2 šaukštų rožių vandens,

šaukšto virinto vandens.

Vandens vonelėje ištirpinkite vašką, sumaišykite su glicerinu. Supilkite virintą vandenį, aliejų, rožių vandenį. Nuimkite indelį, kuriame maišote, nuo karšto vandens, viską gerai išplakite maišytuvu. Kremą supilkite į užsukamus indelius, laikykite šaldytuve.

REKLAMA

Maitinamasis kremas

Toks kremas aprūpina odą maistingosiomis medžiagomis, paprastai tepamas prieš miegą.

Reikės:

šaukšto simondsijų aliejaus,

šaukšto migdolų aliejaus,

3 šaukštų lanolino,

1/2 šaukštelio rožių eterinio aliejaus,

1/2 šaukštelio levandų aliejaus.

Vandens vonelėje ištirpinkite lanoliną, o kai jis ištirps, įmaišykite simondsijų ir migdolų aliejų. Nuolat maišydama įpilkite rožių ir levandų eterinių aliejų. Maišykite kremą, kol jis ims tirštėti, o tada perpilkite į kremo indelius. Prieš naudodami būtinai atvėsinkite. Kaskart pasinaudoję sandariai užsukite dangtelį. Laikykite sausoje, vėsioje vietoje.

REKLAMA

Drėkinamasis kremas

Šis kremas aprūpins odą drėgme ir neužkimš porų. Pagrindinis komponentas, naudojamas gaminant daugumą drėkinamųjų kremų – alyvuogių aliejus.

Reikės:

3 šaukštų lanolino,

šaukšto alyvuogių aliejaus,

šaukšto simondsijų aliejaus,

šaukštelio arbatmedžio aliejaus.

Vandens vonelėje ištirpinkite lanoliną, supilkite alyvuogių ir simondsijų aliejus. Nuolat maišydami po truputėlį sulašinkite arbatmedžio aliejų. Maišykite kremą, kol jis ims tirštėti, o tada perpilkite į kremo indelius. Prieš naudodami būtinai atvėsinkite. Kaskart pasinaudoję sandariai užsukite dangtelį. Laikykite sausoje, vėsioje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremas nuo raukšlių

Milijonai moterų visame pasaulyje moka didžiulius pinigus už kremą nuo raukšlių, nes trokšta atrodyti jauniau ir gražiau. Tačiau viskas, ko reikia dailesnei veido odai, yra jums po ranka.

Reikės:

2 šaukštų bičių vaško,

šaukštelio rožių vandens,

šaukštelio medaus,

šaukšto taukmedžio sviesto,

šaukšto migdolų aliejaus,

4–5 lašų eterinio aliejaus, tinkančio jūsų odos tipui.

Sausai odai – snapučių, levandų, rožių.

Riebiai odai – citrinų, levandų.

Normaliai odai – citrinų, levandų, apelsinų.

Mišriai odai – citrinų, mėtų, nerolio.

Vandens vonelėje ištirpinkite bičių vašką, neleiskite jam sutirštėti, nuolat pamaišykite. Atskirame indelyje sumaišykite rožių vandenį su medumi, truputį pašildykite, kad mišinys suskystėtų. Įdėkite taukmenžio sviesto prie vaško, bet iki galo neišmaišykite. Supilkite migdolų ir kokosų aliejų, po truputį pilkite rožių vandens ir medaus mišinį. Kremą išplakite šluotele, kad susidarytų vienalytė kreminės konsistencijos tyrė. Nukelkite nuo ugnies, įlašinkite eterinio aliejaus, dar kartą viską išmaišykite. Perpilkite į kremo indelius. Prieš naudodami būtinai atvėsinkite. Kaskart pasinaudoję sandariai užsukite dangtelį. Laikykite sausoje, vėsioje vietoje.

REKLAMA

Kaip pasigaminti rožių vandens?

Tam prireiks rožių žiedlapių (gėlės turi būti augintos be pesticidų, nenupurkštos jokiais chemikalais), distiliuoto vandens, emaliuoto indo.

Supilkite rožių žiedlapius į emaliuotą indą, maždaug 2–3 centimetrais nuo dugno. Supilkite distiliuotą vandenį – tiek, kad apsemtų žiedlapius. Užkaiskite indą, pašildykite, bet neužvirinkite. Šildykite vis nukeldami nuo ugnies, kad neužvirtų, apie valandą, kol vanduo nusidažys rausvai. Nukelkite nuo ugnies, perkoškite per sietelį, likusius rožių žiedlapius nuspauskite. Gautą rožių vandenį supilkite į stiklinį buteliuką – juo galite kvėpinti kambarius, valyti veido, kūno odą ir, žinoma, naudoti gaminant namines kaukes ir kremus.

REKLAMA

*

Dauguma žmonių mano, kad efektyvus kremas veidui, gamintas namuose, yra pigesnis už pirktinį. Dažniausiai taip ir yra. Tačiau svarbu viena sąlyga: toks kremas bus pigesnis tik tada, kai jau žinosite tikslią sau tinkančią receptūrą. O jei teks vėl ir vėl eiti bandymų keliu, išlaidų kremui gali būti visai nemažai. Juk nepavyks nusipirkti keleto lašų eterinio aliejaus – teks imti visą buteliuką. O jei netiks ar nepatiks? Užtai kartą atradus jums tinkamiausią kremo formulę, gamybos procesas taps itin paprastas.

Tiesa, eksperimentuoti tenka ir perkant įprastus kremus – juk net ir brangiausias kremas gali visiškai netikti jūsų odai, o grąžinti jo galimybės nėra.

*

Namuose gamintas kremas su natūraliais konservantais, saugomas uždarytame indelyje šaldytuve, tinkamas naudoti ne ilgiau nei mėnesį. Jei konservantų nedėsite – kremas galios ne ilgiau nei savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų