REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šįmet minint Maironio metus, ketinama naujais „Pavasario balsų“ leidimais aprūpinti visas Lietuvos mokyklas ir užsienio lietuvių bendruomenes, tačiau leidėjai iki šiol pasigenda finansavimo šaltinių koordinacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Maironio 150-ųjų gimimo metinių minėjimo programos priemonių plane - dešimt leidybos projektų. Tarp jų - Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rengiama programa „Pavasario balsai“ - gyvosios poezijos serija plačiajai visuomenei su poezijos skaitymų kompaktine plokštele. Šiam tūkstančio egzempliorių leidiniui parengti ir išleisti skirta 20 tūkst. litų iš jubiliejaus minėjimo programos lėšų.

REKLAMA

Tačiau susizgribta išskirtiniais Maironio metais eilėraščių rinkinį „Pavasario balsai“ (1895) išleisti apie 3 tūkst. egzempliorių tiražu, kuris būtų išdalytas Lietuvos mokykloms, bibliotekoms, pasiektų užsienyje gyvenančių lietuvių bendruomenes. Nors pirmasis jubiliejinių metų ketvirtis jau baigėsi, leidimo rengėjai ir leidėjai negali pradėti darbo, susidūrę su prastu finansinių šaltinių koordinavimu.

„Ne vieną kartą buvo diskutuota svarstant šitą programą, kaip padaryti, kad Maironio tekstus, „Pavasario balsus“ gautų mokyklos, bibliotekos, išleisti juos dideliu tiražu. Mes pasiruošę juos parengti ir išleisti, tačiau finansavimo srautų nepavyksta suderinti. Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija pritarė, kad būtų išleistas papildomas tiražas, tačiau tų lėšų Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijose neatsiranda“, - kalbėjo trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje LLTI direktorius Mindaugas Kvietkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, kad Maironio poezijos nauji leidimai patektų į visas mokyklas, reikia papildomo 3 tūkstančių egzempliorių tiražo. Švietimo ir mokslo ministerija teigia pagal minėjimo programą remianti kitus Maironio metų projektus, o papildomam tiražui, parūpinant kiekvienai mokyklai bent po penkis Maironio kūrybos leidinius, lėšų nerasta.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas kreipsis į Vyriausybę dėl papildomo „Pavasario balsų“ leidimo finansavimo. Taip pat bus kreipiamasi dėl Maironį menančio pastato Panevėžio rajone - buvusios Krekenavos klebonijos prikėlimo naujam gyvenimui. Pirmiausia bus prašoma skirti apie 200 tūkst. litų projektavimo darbams, o visa apdegusio pastato restauracija kainuos per 2 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio rajono savivaldybei priklausantis istorinis pastatas prie Krekenavos bažnyčios, kurioje kunigavo Maironis, iki šiol negrąžintas parapijos bendruomenei. Restauravus klebonijos namą jame planuojama įrengti patalpas Maironio memorialinei ekspozicijai, susirinkimų salę bendruomenės nariams, nakvynės patalpas svečiams, patalpas įvairiems renginiams.

Vieni iš svarbiausių jubiliejinių metų renginių - Pažaislio muzikos festivalio rengiamas spektaklis prie Kauno pilies pagal Maironio trilogiją (60 tūkst. litų), iškilmingas minėjimas-koncertas rekonstruotame Kauno valstybiniame dramos teatre lapkričio mėnesį (45 tūkst. litų), taip pat Lietuvos nacionalinės filharmonijos rengiamas koncertų ciklas ir kompaktinė plokštelė „Maironio balsu“ (23 tūkst. litų). Be to, Lietuvos maironiečių draugija Trakuose rengs mokinių konkursą „Pavasario balsai“ ir edukacinę programą „Maironio kelias per Lietuvą“.

Maironio jubiliejinių metų minėjimo programos priemonių plane - 64 renginiai, atminimo įamžinimo ir leidybos projektai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų