REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 19 d. Rašytojų klube, Vilniuje, bus pristatytas naujas rašytojo, apysakų ir romanų autoriaus, Kovo 11-osios akto signataro Romo Gudaičio romanas „Invazija į Prahą ir širdis“. Jubiliejiniame vakare (gruodžio 8 d. autoriui suėjo 70 metų) pristatomas romanas ypatingas iki jo trukusia kūrybine pertrauka – 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Knygos tema – invazija į Prahą 1968 m. – reikalauja tam tikro nuotolio nuo istorinių įvykių. Kūrinyje atsiskleidžia praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio studentų gyvenimo marga visuma. Romano dramatizmą lemia invazijos į Prahą motyvas – šiai prievartai ruošiami ir buvę lietuvių studentai, pašaukti į karinius mokymus. Sąmonės srauto proza liudija tą laiką, prarasčių ir vilčių apytaką.

REKLAMA

Pristatymo vakare dalyvausiantis knygos redaktorius Justinas Kubilius atskleidžia tai, kas, pasak jo, R. Gudaičio kūrinyje yra svarbiausia: „Naujas Romo Gudaičio romanas – kūrybinė pastanga susigrąžinti tą laiką, kai buvome, anot Autoriaus, „jauni kvaili gražūs“. Romane išvystame praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio akademinį jaunimą. Studentų mokslus ir draugystes, šėlsmą ir pokštus sovietiniuose bendrabučiuose, iliuzijas, polėkius ir meiles, jaunystės aistrą.

REKLAMA
REKLAMA

Jie, Vilniaus universiteto absolventai, trys neišskiriami draugai, nubloškiami į karinius mokymus Kaliningrado srityje, į sovietinės armijos purvą, idiotizmą, rusišką keiksmų kloaką. Ir rengiami internacionalinei pagalbai – invazijai į Auksinę Prahą. Invazija, kurioje tu verčiamas dalyvauti, neišvengiamai prievartauja ir tavo prigimtį.

Ir studijų, ir poligono vaizdai rodo, kaip į sielas įsigauna neviltis, nusivylimas visais „atšilimais“ ir ideologijomis. Juk to meto studentai – ir išvežtųjų, represuotojų vaikai, ir žuvusiųjų pokaryje jaunesni broliai ir seserys, juose gyva pirmosios nepriklausomybės atmintis, kad ir nuožmiai naikinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaisti, negęstanti yra kūrinio paliudyta nueinančio gyvenimo šviesa. Šią egzistencinę, galiausiai estetinę šviesą, manau, atpažins ne tik Autoriaus karta.“

Renginyje taip pat dalyvaus ir literatūrologas prof. Petras Bražėnas, literatūros kritikas, Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas, Nepriklausomybės akto signataras Bronius Genzelis, žurnalo „Santara“ vyriausiasis redaktorius Romualdas Norkus, režisierius Julius Dautartas, aktorius Rimantas Bagdzevičius. Įėjimas į renginį laisvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų