REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį, sausio 14 d., kino centras „Multikino“ rodys pirmą kartą po vieno garsiausių pasaulyje flamenko šokėjo ir choreografo, Ispanijos šokių revoliucionieriaus Antonio Gades mirties pastatytą jo sukurtą flamenko baletą „Fuenteovejuna“. Tai vienas gražiausių XX amžiaus šokio spektaklių, apdovanotas nacionaliniais ir tarptautiniais apdovanojimais. Jį atlieka legendinio šokėjo suburta jo vardo trupė, vadovaujama ilgametės A. Gades šokio partnerės Stelos Arauzo.

REKLAMA
REKLAMA

Scena iš flamenko spektklio „Fuenteovejuna“ (nuotr. Organizatorių)Scena iš flamenko spektklio „Fuenteovejuna“ (nuotr. Organizatorių)

„Flamenko baletą „Fuenteovejuna“ Antonio Gades sukūrė būdamas daugiau nei 50-ies metų amžiaus. Po itin intensyvaus gyvenimo laikotarpio bei neįtikėtinos jo šokio spektaklių – „Kruvinos vestuvės“, kurį matė ir „Multikino“ žiūrovai, „Karmen“ bei „Fuego“ sėkmės, daugelis kitų būtų rinkęsi ramų poilsį, tuo tarpu Gades, per šokį išlavinęs savo kūną, mąstymą ir emocijas, ėmėsi to, ką sugebėjo vos keletas choreografų“, – sako kino centro „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas.

REKLAMA

Scena iš flamenko spektklio „Fuenteovejuna“ (nuotr. Organizatorių)Scena iš flamenko spektklio „Fuenteovejuna“ (nuotr. Organizatorių)

Pasak jo, išlikus keliems paties Gades liudijimams, šiandienos šokio gerbėjams yra žinomas jo ypatingas gebėjimas įsiklausyti tiek į save, tiek į kitų nuomonę. Prieš pradėdamas darbą, jis ilgai ir lėtai apsvarstydavo savo vidinius išgyvenimus, aplinkinių išsakytas mintis. Kurdamas „Fuenteovejuna“, tyrinėjimams, apmąstymams ir diskusijoms Antonio Gades skyrė dvejus metus ir tik tuomet visą surinktą medžiaga, nebijodamas išmesti tai, kas nereikalinga, perkėlė į šokio spektaklį.

REKLAMA
REKLAMA

Turtinga ir įvairi šokio kalba spektaklyje apima flamenko, įvairių Ispanijos regionų šokių ir dainų melodijas, rusų kompozitoriaus Modesto Musorgskio kūrybą, turinčią Vagnerio operų bruožų, bei tylą, kurį iškalbingesnė nei bet kokia muzika. „Fuenteovejuna“ šokio kalbą taip pat kuria dinamiškas arba iškilmingas ritmas, šviesos ir spalvos, chaosas bei tiksli geometrija, ją praturtina ir spektaklyje naudojami atributai, tokie kaip valstiečių įnagiai, kurie tampa mirtinais ginklais, ar antklodė, ant kurios atsiskleidžia pagrindinės poros meilė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokio spektaklis „Fuenteovejuna“ pastatytas remiantis to paties pavadinimo Lope de Vega pjese, parašyta 1612–1614 metais ir paremta tikrais įvykiais, apie kuriuos skelbė to meto spauda. Ji pasakoja kaip visas Andalūzijos vidury įsikūręs Fuente Obejuna kaimas sukyla prieš didiko, Calatravos ordino riterių vado Fernano Gomezo de Guzmano išnaudojimą ir galiausiai nubaudžia jį.

Bilietus į šokio spektaklio „Fuenteovejuna“ seansą kino centre „Multikino“ galima įsigyti internete adresu www.multikino.lt bei kino centro kasose, ppc „Ozas“ III aukšte.

Apie Antonio Gades trupę: Likus vos keliems mėnesiams iki mirties, Antonio Gades įsteigė fondą, kurio tikslas – išsaugoti jo palikimą bei viešinti jo darbus, populiarinant ispaniškus šokius visame pasaulyje. Svarbiausias fondo vykdomas projektas – suburta šokių trupė, statanti penkis žymiausius Antonio Gades kūrinius: „Flamenko siuitą“, „Kruvinas vestuves“, „Karmen“, „Fuego“ ir „Fuenteovejuna“. Trupę sudaro žmonės, kuriuos Gades gerai pažinojo ir kuriais pasitikėjo, dauguma jų buvo paskirti kaip fondo darbuotojai paties legendinio choreografo, o pasirodymai statomi vadovaujantis paties maestro dar jam gyvam esant duotais nurodymais bei principais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų