REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Vilniaus kino teatruose startuoja archyvinių filmų ciklas „Celiulioidinė uždanga: Europos Šaltasis karas kine“ - garsių režisierių 1960-1974 metais sukurti kino filmai apie Šaltuoju karu tarp Rytų ir Vakarų vadinamą politinį sąstingį.

REKLAMA
REKLAMA

Iki gruodžio 8 dienos bus proga pamatyti itin retai rodomus aštuonis rinktinius filmus. Juose atskleidžiamas skirtingas politinės ir socialinės aplinkos suvokimas bei interpretacija, būdinga padalytos Europos laikams. Filmai bus rodomi kino teatruose „Multikino“, „Skalvija“ ir „Pasaka“.

REKLAMA

Kino kūrėjai iš Anglijos, Prancūzijos, VFR ir buvusios Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR), Rumunijos, Lenkijos, Italijos ir buvusios Čekoslovakijos skirtingais būdais bando priartėti prie šios temos, sugebėdami atskleisti stulbinamas įžvalgas apie ano laikotarpio dvasios dvilypumą.

Programai pradėti buvo pasirinkta po vieną Rytų ir Vakarų filmą. 1960 m. Vakaruose garsus austrų režisierius Fricas Langas (Fritz Lang) sukūrė filmą „Tūkstantis daktaro Mabuzės akių“, kuriuo buvo nutiestas kelias filmams apie agentus Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

1961 m. baigus statyti Berlyno sieną garsus rumunų grafikas ir animacinių filmų kūrėjas Jonas Popesku-Gopo (Ionas Popescu-Gopo) sukūrė vaidybinį filmą „Pavojingoji bomba“, kuriame visiškai nėra dialogų, tik kartais pasitaiko bufonados (juokdarystės) elementų.

Filmų ciklas išryškins ir komiškas paraboles (prancūzų „Didžiosios šnipų gaudynės“ bei italų „Toto ir Pepino išsiskyrimas Berlyne“), rimtai perteiktas niūrias ir realistiškai atrodančias scenas (britų „Šnipas, kuris sugrįžo iš šalčio“ bei lenkų režisieriaus Jano Batoro „Pasimatymas su šnipu“), įtempto veiksmo kupinas pramogas (VDR pastatytas trileris „Visiškai slaptai“) bei avangardu dvelkiančius psichologinius personažų etiudus („Pirmyn į prarają“ iš buvusios Čekoslovakijos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų