REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų su drauge susilaukėme beveik prieš penkis mėnesius ir abi turime pakankamai pieno. Aš nesuku sau galvos ir maitinu toliau sūnelį, o draugė ėmė užsiveržinėti krūtis, kad pienas baigtųsi.

REKLAMA
REKLAMA

Jai visokie mastitai prasidėjo, bet kenčia. Kai pradėjo maitinti vaikutį mišinukais, jį pradėjo berti. Gal įkrėskite jai proto, nes pieno turi daug daugiau už mane.

REKLAMA

Jovita

- Tyrimų duomenimis, Lietuvoje tik kas ketvirta mama žindo kūdikį iki būtino 6 mėnesių amžiaus. 36 procentai motinų naujagimius savo pienu maitina 4 mėnesius, tik 6 procentai – iki 12 mėnesių. Tuo tarpu, pavyzdžiui, Norvegijoje, Švedijoje, Italijoje, iki pusės metų kūdikius žindo net 60-80 procentų motinų.

Vaikų mitybos specialistai teigia, jog motinos pienas yra labiausiai kūdikiams tinkantis maistas. Žindymas ne tik lemia normalų jų augimą, raidą, bet turi unikalų biologinį ir emocinį poveikį motinos bei vaiko sveikatai. Taigi norint, kad vaikutis augtų sveikas, jį maitinti krūtimi reikėtų kuo ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA

Ar žinote, kad:

- motinos piene yra 400 medžiagų, kurių nėra jokiame jo pakaitale, ir tik jis patenkina visus kūdikio maisto medžiagų ir vandens poreikius pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius,

- kūdikio organizmas tik motinos pieną geriausiai pasisavina, nes jis virškinamas lengviau ir greičiau nei adaptuotas mišinys,

- motinos pienu maitinamas vaikutis ne tik geriau auga, bet yra apsaugotas ir nuo daugelio ligų sukėlėjų, toksinų, alergenų patekimo į jo organizmą,

- motinų pieno sudėtis skirtinga, taigi kiekvienos motinos pienas geriausiai tinka tik jos mažyliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žindymas padeda užmegzti bei išlaikyti stiprų motinos ir kūdikio emocinį ryšį. Be to, žindyti vaikai suaugę rečiau būna nutukę, rečiau serga 1-ojo tipo cukriniu diabetu, uždegiminėmis žarnyno ligomis. Tuo tarpu motinos pienu nemaitintų naujagimių rega yra prastesnė, jų išdygusius dantukus dažniau pakenkia ėduonis.

Mokslinių tyrimų duomenimis, nežindytus kūdikius 3 kartus dažniau ištinka staigi mirtis, žindomi kūdikiai 2 kartus rečiau serga vidurinės ausies uždegimu. Iki 6 mėnesių krūtimi maitinti mažyliai 5 kartus rečiau serga šlapimo takų infekcijomis, motinos pienu nemaitinti 14,2 karto dažniau miršta nuo viduriavimo.

REKLAMA

Žindymas teigiamai veikia ir motiną – tuojau po gimdymo prie krūties pridėjus naujagimį ir jį maitinant pagerėja ir pagreitėja placentos atsiskyrimas, sumažėja kraujavimo pavojus.

Žindymas padeda formuotis motinystės jausmui, didina hormono prolaktino, skatinančio pieno gamybą, skyrimąsi. Taigi po gimdymo krūtimi vaikus maitinančių motinų organizmas greičiau sustiprėja.

Net ir porą mėnesių žindant kūdikį iki 25 proc. sumažėja tikimybė susirgti kiaušidžių vėžiu. 3 mėn. krūtimi maitinusios motinos du kartus rečiau serga krūties vėžiu. Jei moteris žindė kūdikį iki 9 mėn., osteoporozės tikimybė sumažėja net 75 proc.

Vaikų ligų gydytoja Dalia Adomaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų