REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas nėštumas, vienas gimdymas – du vaikai. Tai gali būti puikus variantas šeimai, svajojančiai apie mažą amžiaus skirtumą tarp atžalų. Tik ar įmanoma suplanuoti, kad mamos pilve patogiai įsikurs du mažyliai?

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas kūdikis gimsta susiliejus moters kiaušialąstei ir vyro spermatozoidui. Paprastai per vieną moters menstruacinį ciklą subręsta tik viena kiaušialąstė, taigi jei ji apvaisinama – vystosi vienas vaisius. Jei subręsta dvi ar daugiau kiaušialąsčių – gali gimti dvynukai, trynukai, retais atvejais – ir daugiau kūdikių.

REKLAMA

O ar įmanoma suplanuoti dvynukų gimimą specialiai?

Specialistai purto galvas: natūraliu būdu – ne. Pavyzdžiui, tam, kad užsimegztų dvynukai, vienu metu turėtų subręsti ir būti apvaisintos dvi kiaušialąstės. Gamtoje tai nutinka palyginti retai. Nutinka ir kitoks scenarijus, kai vieną kiaušialąstę apvaisina du spermatozoidai.

Pasitaiko, kad viena kiaušialąstė, apvaisinta natūraliai, ankstyvoje dalinimosi stadijoje išsiskiria į du savarankiškus organizmus su visiškai identiška genetine struktūra. Tokiu atveju gimsta identiški dvyniai. Šio proceso priežasčių mokslininkai kol kas apskritai nėra nustatę, tad juos vienaip ar kitaip išprovokuoti taip pat neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

Psichologiškai paveikti šio proceso apskritai neįmanoma. Tačiau pasidomėti, ar būtent jūsų porai tikimybė susilaukti dvynių ne didesnė nei kitoms, išsiaiškinti galima.

Kas turi įtakos dvynukų gimimui?

-          Paveldimumas. Didesnę tikimybę pradėti dvynius turi šeimos, kuriose tarp moters artimiausių giminaičių jau buvo gimę dvynių – tokia tendencija paveldima moteriška linija, vyrai iš tokių šeimų ją gali perduoti tik savo dukterims, bet ne sūnums. Daug reikšmės turi ir abiejų partnerių genų suderinamumas, ir paveldėjimo dėsniai, kurie paprastai pasireiškia per dvi kartas, dažniausiai – šoninėms atšakoms (paveldi pusbroliai ir pusseserės). Kai visi šie faktoriai susidėsto į palankiausią grandinę, tikimybė susilaukti dvynių išauga net iki 50 procentų. Tačiau jei vieno iš partnerių organizme hormonų koncentracija mažoka arba silpniau išreikštas paveldimumas, dvynukų pradėjimo tikimybė šioms poroms smukteli iki 5-10 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-          Moters amžius. Kuo vyresnė vaisingo amžiaus moteris, tuo daugiau hormonų gamina jos organizmas. O daugėjant hormonų didėja ir tikimybė, kad subręs keletas apvaisinti tinkamų kiaušialąsčių. Todėl 35-39 metų moterims tikimybė pastoti su dvyniais didesnė nei vos pilnametystės sulaukusioms merginoms.

-          Metų laikas. Hormonų kiekiui moters organizme gali turėti įtakos ir dienos ilgumas. Geriausias laikas pradėti dvynukus – vėlyvas pavasaris ir ankstyva vasara, kai diena ilgiausia.

REKLAMA

-          Moters ciklas. Ne viena kiaušialąstė dažniau subręsta moterims, kurių menstruacijų ciklas trumpas – 20-21 diena, taip pat moterims su gimdos išsivystymo anomalijomis, pavyzdžiui, kai gimdos ertmėje susiformavusi pertvara.

-          Socialinės sąlygos. Mokslininkai dar nepaaiškino, kodėl, bet statistika jau užfiksavo: dvynukų gimsta daugiau tam tikrą regioną ištikus socialiniams neramumams, kilus karams. Veikiausiai gamta taip stengiasi užtikrinti žmonijos išlikimą.

REKLAMA

Jei rūpinasi ne tik gamta...

Trokštant susilaukti dvynukų ir į procesą leidus įsikišti ne tik gamtai, bet ir medikams, svajonės gali išsipildyti. Pavyzdžiui, tam tikrais preparatais stimuliuojant ovuliaciją (toks gydymas taikomas nevaisingoms poroms, kai moters organizme nevyksta ovuliacija).

Šie preparatai stimuliuoja kiaušialąstės augimą, folikulo trūkimą ir t.t. Tokioje situacijoje organizmas tarsi prabunda ir gali per vieną ciklą išauginti keletą kiaušialąsčių.

Taikant dirbtinį apvaisinimą daugiavaisio nėštumo tikimybė dar didesnė. Be to, kad šiais atvejais taip pat skiriami ovuliaciją stimuliuojantys preparatai, specialistai stengiasi moters organizme išauginti ir paimti kaip galima daugiau kiaušialąsčių, kad jų turėtų „atsargai“. Kodėl taip apsidraudžiama?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne kiekvieną kiaušialąstę pavyksta apvaisinti, ne kiekviena jų sėkmingai išgyvena mėgintuvėlyje, ne visada embrionas sėkmingai prisitvirtina gimdoje. Todėl taikant dirbtinį apvaisinimą į gimdą įvedama keletas apvaisintų kiaušialąsčių.

Moters pageidavimu, vėliau jai paliekamas arba vienas embrionas, arba visi (pastarasis atvejis pasirenkamas dažniausiai, nes čia suveikia motiniškas instinktas).

Laura Barzdaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų