REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 24 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sprendimu minima Pasaulinė tuberkuliozės diena, kuri skirta geriau informuoti planetos gyventojus apie šią pavojingą ligą.

REKLAMA
REKLAMA

Tuberkuliozė yra viena labiausiai paplitusių infekcinių ligų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, kurią sukelia oro lašeliniu būdu plintanti tuberkuliozės mikobakterija. Užkrėsti tuberkulioze gali sergantysis aktyviąja atvira plaučių tuberkulioze, kai čiaudima, kosima bei kvėpuojama. Tuberkuliozės mikobakterija gali pažeisti bet kurį organą ir sukelti jo pakenkimą.

REKLAMA

Panevėžio apskrityje 2010 metais užregistruoti 85 tuberkulioze sergantys asmenys, iš kurių 10 žmonių mirė. Didžiausias sergamumas tuberkulioze registruotas Pasvalio rajone - 7,3 atvejo/10 000 gyventojų, mažiausias - Rokiškio rajone - 0,8 atvejo/10 000 gyventojų. Biržų ir Kupiškio rajonuose sergamumas tuberkulioze siekė atitinkamai 4,3 ir 4 atvejo/10 000 gyventojų. Panevėžio mieste ir rajone atitinkamai 2,1 ir 3 atvejai/10 000 gyventojų. Lietuvos Respublikoje sergamumas tuberkulioze siekė 2,9 atvejo/ 10 000 gyventojų, tačiau Panevėžio apskrityje sergamumas tuberkulioze viršijo šalies sergamumo lygį ir siekė 3,1 atvejo/ 10 000 gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais sausio - vasario mėnesiais Panevėžio apskrityje užregistruota 13 naujų susirgimų tuberkulioze, 2 žmonės jau mirė nuo šios ligos.

Centro specialistai primena, kad kovojant su tuberkuliozės plitimu labai svarbu yra anksti įtarti ir nustatyti tuberkuliozę. Užsikrėtę tuberkulioze asmenys savo organizme turi tuberkuliozės sukėlėją, tačiau jiems nepasireiškia jokie šiai ligai būdingi požymiai, tokie kaip sunkus kosulys, skausmas krūtinėje, kraujo ar skreplių atkosėjimas, silpnumas ar nuovargis, svorio kritimas, apetito stoka ir kt. Toks žmogus neplatina ligos, bet dalis tokių užsikrėtusiųjų asmenų per tam tikrą laikotarpį gali susirgti tuberkulioze. Patariame, kad sužinoję apie savo aplinkinių ar pažįstamų žmonių tarpe  galimus susirgimus tuberkulioze, nedelsiant kreiptumėtės į šeimos gydytoją pasitikrinti savo sveikatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų