REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaiko kambario interjero rengimas labai priklauso nuo to, koks yra vaiko amžius. Bent jau pirmaisiais vaiko gyvenimo metais apdaila turėtų būti tvirta ir lengvai atnaujinama.

REKLAMA
REKLAMA

Patariama interjero specifinius kūrimo principus pamiršti ir tiesiog klausyti paties mažylio norų įrengiant vaiko kambarį. Juk čia jis ir žais, ir mokysis, ir miegos. Pirmasis jo kambarys turi jo vaizduotei padėti vystytis, jis čia turi jaustis saugiai.

REKLAMA

Spalva ir charakteris

Patartina, kad vaiko kambario spalvos būtų pakankamai santūrios, o suderintų spalvų užuolaidos arba vis populiarėjantys roletai bei patalynė derėtų su kambario sienų spalva. Žaidžiant spalvomis svarbiausia nepersistengti. Per daug platus spalvų spektras, raštų gausa optiškai mažina patalpą.

Psichologai pataria rinktis spalvas atsižvelgiant ir į vaiko charakterį. Jei jis labai energingas, reikia privengti labai ryškių spalvų, kurios vaiką dar labiau suaktyvintų. Labai energingą vaiką raminančiai veiks mėlynos paletės, tamsesnės spalvos. Bet, jei vaikas uždaro būdo, labai ramus, jam suteiks energijos ryškesnės spalvos. Ramiam mažyliui tiks pastelinės, šviesios spalvos, ypatingai oranžiniai atspalviai.

REKLAMA
REKLAMA

Pro šalį neprašausite pasirinkę aukso viduriuką – su ryškių spalvų interjero detalėmis suderinę ramiomis spalvomis nudažytas sienas, ar išryškinus kambaryje vieną sieną. Tiek paauglio, tiek pradinuko kambaryje svarbiausia tinkamas apšvietimas. Į kambarį turi patekti pakankamai šviesos, be to, patariama mokymuisi ir skaitymui įrengti atskirą šviesos šaltinį, kad bet kurioje kambario vietoje vaikas skaitydamas ar žaisdamas negadintų akių. Vaiko kambariui puikiai tinka ir įvairų spalvų lemputės, o paaugliui, mėgstančiam intymią aplinką, reguliuojamos šviesos jungiklis turėtų labai patikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia - pakankamai erdvės

Dažnai mažiausiai vietos paliekama vaiko kambariui, neretai ir kelias atžalas tenka apgyvendinti viename kambaryje. Tačiau vaikui reikia daug erdvės, vaiko kambarys turėtų būti universalus, jame turėtų būti atskirtos kelios funkcinės zonos – mokymosi, poilsio ir žaidimų. Tam puikiai tiks įvairūs ergonominiai sprendimai. Erdvę sutaupys dviaukštė lova, lovos „išvažiuojančios" iš spintos. Vaiko kambaryje galite įrengti kamštinę lentą ant sienos, kuri taps ideali iškarpų, žinučių ir nuotraukų eksponavimo vieta. Erdvę sutaupys galintys ir žaidimo funkciją atliekantys baldai. Tam puikiai tiktų sėdmaišis.

REKLAMA

Ekologiškos medžiagos

Rengiant vaiko kambarį pirmenybę reikėtų teikti natūralioms, ekologiškai švarioms medžiagoms. Tam puikiai tinka mediena, kuri yra gyva gamtos dalelė. Juk mes trokštame, kad mūsų vaikai užaugtų sveiki.

Žaismingumas

Vaikus visada džiugiai nuteikia žaismingas kambarys, todėl nevenkite ant sienų kabinti pačių vaikų piešiniius, lentynose sudėkite spalvotus žaislus, o baldai taip pat neturėtų būti niūrūs. Jeigu jūs kambario sienas dažote, tai po to ant jų galima priklijuoti tam tikrų aplikacijų. Mergaitės kambariui labai tiktų drugeliai, gėlytės, o berniuko – mašinėlės, ar tam tikrų animacinių filmų herojai. Tokios aplikacijos yra labai praktiškas dalykas, nes jeigu jūsų vaikas išteptų sieną, tai visada galite dėmę paslėpti po spalvotu paveikslėliu.

REKLAMA

Kūdikio kambarys

Pirmaisiais kūdikio metais svarbu sukurti linksmą, ramią, bet kartu ir įdomią aplinką. Grotuota lovelė, komoda, stalas vaikui pervystyti ir patogi sofa – būtiniausi kūdikio kambario interjero elementai. Patartina loveles rinktis su ratukais ir reguliuojamu aukščiu. Maloni šviesa ir linksmos spalvos puikiai tinka kūdikio kambariui. Kai vaikas pradeda šliaužioti reikėtų jo kambaryje pastatyti mažą stalelį ir sukurti daugiau erdvės žaisti. Pasirinkite vaiko amžių atitinkančius baldus, kad galėtumėte sutaupyti vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradinuko kambarys

Vaikui pradėjus lankyti mokyklą, jis dažnai jau pats nori susikurti savo mažą pasaulėlį kambaryje. Svarbiausia tėvams pasirūpinti reguliuojamo aukščio stalu ir tinkama kėde. Leiskite vaikui ir pačiam eksperimentuoti. Pasiūlykite jam nupiešti piešinį, kuris bus pakabintas jo kambaryje, pažaiskite su vaiku. Šiuo metu vaikus ypatingai pradeda dominti stalo žaidimai ir knygos. Vaikai labai mėgsta, kai tėvai įsijungia į veiklą, o tai padeda stiprinti ir ryšį su savo atžala.

Jaunuolio kambarys

Paauglio kambarys dažnai tampa susitikimų su draugais vieta. Tėvams reiktų pasirūpinti, kad būtų pakankamai vietos visiems susėsti. Tam nebūtina pirkti atskirų baldų. Kartais labai patraukliai atrodo ant grindų sudėtos pagalvėlės, kurios iš tiesų yra patogios sėdėti. Televizorius, kompiuteris ar tam tikra garso aparatūra turėtų rasti savo vietą lentynose.

Rengiant vaiko kambarį reiktų prisiminti, kad jo interjeras turi tiesioginę įtaką jo asmenybei bei charakteriui. Tą jau seniai tyrimais yra patvirtinę psichologai, todėl interjerą renkite rimtai ir viską gerai apmąstę. Svarbiausia, kad tėvai turėtų vadovautis ne tik tradiciniais patarimais, bet ir atsižvelgti į vaiko norus bei pomėgius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų