REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinis patologijos centras (VPC) pirmasis Lietuvoje pradėjo taikyti medicinos terminijos standartizavimo sistemą SNOMED CT. Ji skirta unifikuoti medicinos terminus tarptautiniu mastu ir elektroninėje sistemoje dokumentuoti pacientų klinikinius įrašus.

REKLAMA
REKLAMA

SNOMED CT (Systematized Nomenclature of Medicine-Clinical Terms) sistema suteikia galimybę pacientų elektroninėse ligos istorijose pilnai ir struktūruotai sutartiniais kodais pateikti paciento duomenis apie visą jo sveikatos būklę ir priežiūrą. Ji leidžia elektroninius pacientų sveikatos įrašus vienareikšmiškai suprasti visose šalies sveikatos priežiūros įstaigose, o išvertus į kitas Europos bei pasaulio kalbas, – ir užsienio šalyse. Lietuvoje įdiegus elektroninę sveikatos sistemą, SNOMED CT bus galima taikyti visose šalies sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat jos pagrindu bus sukurtos galimybės integruotis su kitų šalių elektroninėmis medicinos sistemomis.

REKLAMA

„SNOMED CT padidins pacientų sveikatos saugumą lankantis skirtingose gydymo įstaigose ar keliaujant, bus užtikrintos efektyvesnės nuotolinio gydymo galimybės. Technologija taip pat leis sumažinti medicinos darbuotojų klaidų ir padės išvengti netikslumų  skiriant vaistus, atliekant tyrimus ar sekant paciento būklę. SNOMED CT sistema yra pigiausias ir tiesiausias kelias į bendros standartizuotos medicinos terminijos praktinį naudojimą visoje šalyje ir tarptautiniu mastu, – sakė Valstybinio patologijos centro direktorius prof. Arvydas Laurinavičius. – Daugelyje pasaulio šalių patologai naudoja SNOMED RT ar senesnes šios terminologijos versijas, kurios jau nėra atnaujinamos, o nuo 2017 metų nebus ir licencijuojamos. Nacionalinėse sistemose bus diegiama tik SNOMED CT versija, kuriai palaikyti ir plėtoti buvo sukurta tarptautinė organizacija. Taigi, svarbu pasiruošti šiems pokyčiams ir eiti kartu su lyderiais e. sveikatos standartų srityje.“

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais Valstybinis patologijos centras parengė SNOMED CT terminologijos vertimo į lietuvių kalbą metodiką ir atliko bandomąjį vertimą. Šiuo metu yra išversta daugiau kaip 3 tūkst. patologijos srities sąvokų. Valstybiniame patologijos centre jos naudojamos onkologinių ligų kodavimui.

Per penkerius metus į lietuvių kalbą ketinama išversti visas planuojamas įdiegti SNOMED CT sistemos terminologinės duomenų bazės sąvokas. Šią sistemą taip pat planuojama susieti su Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose jau naudojamais klasifikatoriais. Kuriant sistemą bus užtikrinamas semantinis suderinamumas. Šių sistemų duomenys vienodai koduojami visoje šalyje, o ateityje jas galima bus integruoti į tarptautinę sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik 40 metų Amerikos patologų kolegijos tobulinta SNOMED CT sistema apima daugiau nei 300 tūkst. medicinos sąvokų, kurios leidžia išsamiai ir vienareikšmiškai aprašyti įvairius žmogaus sveikatos, ligos bei gydymo aspektus. Sąvokos tarpusavyje susietos hierarchiniais ir horizontaliais ryšiais, leidžia lanksčiai aprašyti individualius ligos požymius ir gydymo procedūras – nuo anatominės ligos vietos iki mikroorganizmų, vaistų ir ligos baigties. Pirminė terminologijos paskirtis yra klinikinė – skirta konkrečių pacientų gydymui, sprendimų palaikymo bei perspėjimo sistemoms, tačiau ne mažiau svarbus ir antrinis jos panaudojimas, gaunant apibendrintus duomenis gydymo kokybės ir efektyvumo analizei.

REKLAMA

Apie sistemą SNOMED CT

SNOMED CT intelektinė nuosavybė priklauso Tarptautinei sveikatos terminologijos standartų plėtros organizacijai (angl. k. – International Health Terminology Standards Development Organisation, IHTSDO). Šią organizaciją įkūrė devynios šalys – Australija, Danija, Jungtinė Karalystė, JAV, Kanada, Lietuva, Naujoji Zelandija, Švedija ir Olandija, vėliau prisijungė Kipras, Singapūras, Ispanija ir Slovakija. Valstybinis patologijos centras paskirtas vykdyti Nacionalinio SNOMED CT terminologijos valdymo centro funkcijas, o jo direktorius Arvydas Laurinavičius išrinktas     organizacijos Valdybos nariu.



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų