REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Psichologas dr. Gediminas Navaitis išskiria esminę priežastį, dėl kurios įvairiose interneto svetainėse apstu įžeidžiamų komentarų: tai anoniminė saviraiška, kurią skatina nevisavertiškumo kompleksas.

REKLAMA
REKLAMA

„Prie kompiuterio laiką leidžia daug nesubrendusių žmonių, neturinčių kur save išreikšti“, - apibendrina psichologas.

REKLAMA

Anot dr. G. Navaičio,  dar nuo sovietinių laikų, o gal ir anksčiau, žmonės buvo pratę pasirašinėti slapyvardžiais. Jie ir toliau tą daro.

„Jeigu žmogus tvirtai tiki savo teiginiais, jis pasirašo savo tikruoju vardu ir pavarde, tačiau apsidairykite – internete vien anoniminiai komentatoriai. Jie save realizuoja rašinėdami kvailystes internete, dėl to jis ir yra perpildytas šiukšlių“.

Ar reikia paisyti šių komentuotojų nuomonės? Psichologas sakosi tuo abejoją. „Net rimtos sociologinės apklausos beveik nėra atliekamos internetu, nes tai nėra tikslu“

REKLAMA
REKLAMA

Pats G. Navaitis į komentarus apie save nekreipia dėmesio: „Aš pats save geriau pažįstu už bet kokius komentatorius“.



Stano: „Sunki vaikystė“

Dainininkas Stano jau daugelį metų susiduria su piktais internetiniais komentatoriais.

„Kitų nuomonę apie save skaitau labai retai, nebent pats laukiu visuomenės reakcijos į vieną ar kitą savo poelgį. Taip buvo, kai praėjusiais metais buvau vienintelis atvykęs atsiimti „Bambuko“ apdovanojimo už blogiausią metų šukuoseną“.

Tuomet Stano liko nustebintas komentatorių reakcijos. Tarp kelių šimtų perskaitytų komentarų jis nerado nė vieno pikto...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susimąsčiau kodėl. Kai pats iš savęs pasijuokiau, kiti nustojo mane kritikuoti“, - sakė dainininkas.

Iki tol jis visus komentatorius laikė žemo intelekto lygio, vienišais, labai nelaimingais žmonėmis, tačiau dabar galvoja, kad kai kurie jų - mąstantys ir žmoniški.

„Domiuosi psichoanalize, ir šios srities specialistai sakytų, jog kai kuriems žmonėms noras įžeidinėti kitus kyla dėl jų problemiškos vaikystės, ydingo auklėjimo, - sako Stano. - Jie greičiausiai užaugo tokiose šeimose, kuriose griežti tėvai neleido sakyti savo nuomonės. O internete niekam nesvarbu, kas tu esi,  gali sakyti bet ką. Tuo šie žmonės ir naudojasi. Yra keli tūkstančiai žmonių, nuolatos rašančių komentarus visomis temomis: politikos, mokesčių, kultūros...“

REKLAMA

Tarp Stano kolegų yra dainininkų, skaitančių komentarus apie save internete ir bandančių tokiu būdu nustatyti savo populiarumą, tačiau pats atlikėjas nemano, kad tai atspindi visuomenės nuomonę. Jis neatsistebi kai kurių komentatorių žiaurumu: „Pavyzdžiui, labai negražių dalykų buvo galima prisiskaityti žuvus „Tipo grupės“ nariams...“



„Olialia“ mergaitės į diskusijas nesivelia

„Olialia“ mergaitė ir viena iš laidos „Pabusk su TV1“ vedėjų Indrė Burlinskaitė bei grupės „Gezai“ narė Ieva Ūselytė stengiasi į piktus komentarus apie save nereaguoti.

REKLAMA

„Juos skaitau, nes man įdomu. Tokiu būdu apie save sužinau labai įspūdingų ir smagių dalykų“, - sakė Ieva. Mergina svarstė, kas žmones skatina rašyti įžeidimus: „Galbūt tai kyla iš neturėjimo ką veikti, o gal kartais ir iš pavydo?..“

Jai pritarė ir Indrė Burlinskaitė. „Nekreipiu dėmesio į tokius komentarus, kol jie liečia mane. Tačiau nenoriu, kad ten būtų kalbama  apie mano artimuosius“, - sakė naujojo „Vakaro žinių“ kalendoriaus mergaitė.

Indrė įsitikinusi, kad atsakinėti į piktus žodžius nereikėtų: „Tuomet kils didžiulės diskusijos ir komentatoriai ras būdų, kaip prie tavęs prikibti“.

Aušra Prasauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų