REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piktų komentarų apie save teko prisiskaityti ar prisiklausyti kiekvienam, apie kurį nors kartą buvo kalbama viešai. Pradėjus plačiau domėtis, kas žmones paskatina rašyti neigiamus komentarus paaiškėja, kad tai – nepilnavertiškumo kompleksai.  



Save geriausiai pažįsta

Piktų komentarų apie save teko prisiskaityti ar prisiklausyti kiekvienam, apie kurį nors kartą buvo kalbama viešai. Pradėjus plačiau domėtis, kas žmones paskatina rašyti neigiamus komentarus paaiškėja, kad tai – nepilnavertiškumo kompleksai.  



Save geriausiai pažįsta

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologas dr. Gediminas Navaitis išskiria dvi priežastis, dėl kurių gausybėje skirtingų interneto portalų galime rasti begalę įžeidžiančių komentarų. „Dar nuo sovietinių laikų, o gal ir anksčiau, žmonės buvo pratę pasirašinėti slapyvardžiais, jie ir toliau tą daro dabar. Jeigu žmogus tvirtai tiki savo teiginiais, jis pasirašo savo tikruoju vardu ir pavarde, tačiau apsidairykite – internete vien anoniminiai komentatoriai, drąsiai rašinėjantys įžeidimus“, - sakė patyręs psichologas.

REKLAMA

G. Navaitis taip pat sako, kad prie kompiuterio laiką leidžia daug nesubrendusių žmonių, neturinčių kur save išreikšti. „Taigi, jie save realizuoja rašinėdami kvailystes internete, dėl to jis ir yra perpildytas gausybės internetinių šiukšlių“, - mano psichologas, abejojantis ar galima pasitikėti internetinių komentatorių nuomone. „Net rimtos sociologinės apklausos beveik nėra atliekamos internetu, nes tai nėra tikslu“, - tvirtino G. Navaitis, į komentarus apie save nekreipiantis dėmesio. „Aš pats save geriau pažįstu už bet kokiu komentatorius“, - pridūrė jis.



Turėjo probleminę vaikystę

REKLAMA
REKLAMA

Dainininkas Stano, jau daugelį metų susiduria su piktais internetiniais komentatoriais. „Kitų nuomones apie save skaitau labai retai, nebent pats laukiu visuomenės reakcijos į vieną ar kitą mano poelgį. Taip buvo, kai praėjusiais metais buvau vienintelis atvykęs atsiimti „Bambuko“ apdovanojimo už blogiausią metų šukuoseną“, - tąkart Stano liko nustebintas komentatorių reakcijos. Tarp kelių šimtų perskaitytų komentarų jis nerado nė vieno pikto komentaro. „Susimąsčiau, kodėl, kai pats iš savęs pasijuokiau kiti nustojo mane kritikuoti“, - sakė Stano. Iki tol jis visus komentatorius laikė žemo intelekto lygio, vienišais, labai nelaimingais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau dabar jau galvoju, kad kai kurie komentatoriai būna mąstantys ir žmogiški. Beje, labai domiuosi psichoanalize ir šios srities specialistai sakytų, jog kai kuriems žmonėms noras įžeidinėti kitus internete kyla dėl jų probleminės vaikystės, ydingo auklėjimo“, - pasakojo Stano.

Jis sakė, kad komentatoriai greičiausiai užaugo tokiose šeimose, kuriose labai griežti tėvai jiems neleido išsakyti savo nuomonės. „Internete niekam nesvarbu kas tu esi ir tu gali sakyti bet ką – tuo šie žmonės ir naudojasi. Yra keli tūkstančiai tokių žmonių, nuolatos rašinėjantys komentarus visomis temomis: politikos, mokesčių, kultūros...“ - tvirtino Stano.

REKLAMA

Tarp jo kolegų yra dainininkų, skaitančių komentarus apie save internete ir bandančių tokiu būdu nustatyti savo populiarumą. „Tačiau internetiniai komentarai visiškai neatspindi visos visuomenės nuomonės“, - yra įsitikinęs atlikėjas, kuris neatsistebi kai kurių komentatorių žiaurumu. „Pavyzdžiui, labai negražių dalykų buvo galima prisiskaityti žuvus „Tipo grupės“ nariams“, - pridūrė Stano.

Nesivelia į diskusijas

„Olialia“ mergaitė ir viena iš laidos „Pabusk su TV1“ vedėjų Indrė Burlinskaitė bei grupės „Gezai“ narė Ieva Ūselytė stengiasi į piktus komentarus apie save nereaguoti. „Juos skaitau, nes man įdomu. Tokiu būdu apie save sužinau labai įspūdingų ir smagių dalykų“,, - sakė Ieva, pati svarstanti, kas žmones paskatina rašyti įžeidimus internete. „Galbūt tai kyla iš neturėjimo ką veikti, gal kartais ir iš pavydo?“ – retoriškai klausė I. Ūselytė.

REKLAMA

Jai pritarė ir Indrė Burlinskaitė. „Nekreipiu dėmesio į tokius komentarus, kol jie liečia mane. Tačiau nenoriu, kad ten būtų kalbama ir apie mano artimuosius“, - sakė naujojo „Vakaro žinių“ kalendoriaus mergaitė. Ji yra įsitikinusi, kad jokiu būdu nereikėtų pulti atsakinėti į piktus komentarus.

„Pradėjus jiems atrašinėti kils didžiulės diskusijos ir komentatoriai ras naujų būdų, kaip prie tavęs prikibti“, - mano I. Burlinskaitė.

Aušra Prasauskaitė



Indrė Burlinskaitė




Ieva Ūselytė




REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų