REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar yra toks svogūnų patiekalas, kurio neatsisako net svogūnų nemėgstantys? Tikrai taip – svogūnų pyrago atsisakytų retas. Gaminant svogūnai karamelizuojami ir nelieka aitrumo, jie tampa malonaus, saldaus skonio. Tikrai verta tokį pyragą išsikepti namuose, skonis maloniai nustebins.

Ar yra toks svogūnų patiekalas, kurio neatsisako net svogūnų nemėgstantys? Tikrai taip – svogūnų pyrago atsisakytų retas. Gaminant svogūnai karamelizuojami ir nelieka aitrumo, jie tampa malonaus, saldaus skonio. Tikrai verta tokį pyragą išsikepti namuose, skonis maloniai nustebins.

REKLAMA

Dar vienas nuostabus pyragas su grill dešrelėmis ir raugintais kopūstais puikiai tiks išsikepti grilyje. Daugumai skoniai, atrodytų, įprasti, tačiau neįprastas pateikimas ir dūmų kvapas suteiks pikantiškumo. Gamtoje bus tiesiog tobulas pasirinkimas.

Nuostabių pyragų idėjos laidoje „Skaniai ir paprastai“ šeštadienį 9.00 per TV3.

Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“

 

 Svogūnų pyragui paruošti Jums reikės:    3-4 (~700g) didelių saldžių svogūnų    3 šaukštų sviesto    2-3 šaukštų rudojo cukraus    1 stiklinės (~200ml) vištienos arba jautienos sultinio    1 šaukšto balzamiko    Šakelės šviežio rozmarino    ~60 g tarkuoto lydyto sūrio    1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos    2 šaukštų Dižono garstyčių    Žalumos patiekiant    

Maždaug 25 cm kepimo formą/keptuvę gausiai ištepti sviestu ir apibarstyti cukrumi. 2 didelius nuvalytus svogūnus padalinti į 16 vienodų skiltelių (8 skiltelės iš vieno svogūno). Likusius svogūnus supjaustyti šiaudeliais.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaudeliais pjaustytą svogūną apkepti svieste ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol suminkštės, karamelizuosis (apie 15min. Jei svogūnai pradeda kibti prie keptuvės, įpilti šlakelį vandens. Svogūnams apkepus, supilti sultinį ir virti, kol sultinys nugaruos, svogūnai taps džemo konsistencijos. Įpilti balzamiko, sudėti šviežią smulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.

REKLAMA

Svogūnų skliteles išdėlioti kepimo formoje. Keptuvę dėti ant aukštesnės nei vidutinė kaitros ir kepti, kol sviestas su cukrumi taps tamsios gintaro spalvos, o svogūnai truputį suminkštės (apie 10 minučių). Sumažinti kaitrą, į tarpus sudėti anksčiau karamelizuotus svogūnus, pakaitinti dar apie minutę ir nuimti nuo kaitros. Apibarstyti tarkuotu sūriu.

Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į maždaug 25 cm apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą ir padaryti „bortelį“. Vidų patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir uždėti ant svogūnų, kad tešlos kraštai neliestų keptuvės. 

REKLAMA
REKLAMA

Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 30-35 minutes, kol tešla apskrus. Iškeptą pyragą atvėsinti apie 5 minutes, tuomet apversti.

Grill dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas

 

Dešrelių ir kopūstų pyragui paruošti Jums reikės:

   2 vidutinio dydžio svogūnų    2 skiltelių česnako    4-5 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus    ~400g raugintų kopūstų    500g kiaulienos dešrelių kepimui    1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos

Padažui:

  1 stiklinės aštraus pomidorų kečupo   1-2 šaukštelių kario prieskonių   1-2 šaukštų obuolių sidro acto   1 šaukšto alyvuogių aliejaus   Žiupsnelio druskos bei pipirų      Iš anksto paruoštą grilį su tiesiogine kaitra įkaitinti iki ~200°C. Į įkaitintą keptuvę pilti aliejų ir sudėti šiaudeliais supjaustytus svogūnus ir smulkintą česnaką. Kepti, kol svogūnai suminkštės. Apkepus svogūnams sudėti nusunktus raugintus kopūstus ir kartais pamaišant kepti, kol kopūstai taps minkšti, paskrus, įgaus gražų auksinį atspalvį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grilyje apkepti kiaulienos dešreles, kad paskrustų. Išimti ir palikti bent 5 minutes „pailsėti“.

Visus padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenėlį ir gerai išmaišyti.

Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą, padaryti „bortelį“ ir kelias įpjovas centre.

Apkeptus kopūstus trumpam išimti iš keptuvės ir į keptuvės dugną gražiai sudėlioti dešreles. Į tarpelius ir ant dešrelių sudėti kopūstus, ant viršaus uždėti anksčiau paruoštą tešlą, pateptą 2-3 šaukštais pomidorų padažu su kariu.

Pyragą kepti iki 200°C įkaitintame grilyje ant netiesioginės kaitros maždaug 30min. Iškeptą pyragą truputį atvėsinti ir apversti. Pagardinti šviežiu čiobreliu ir mėgautis.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų