REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Joringis Šatas įvardijo didžiausią klaidą, kurią darote savo spintoje (tv3.lt fotomontažas)

Karantinas – puikus metas atlikti namuose tuos darbus, kuriems anksčiau vis nerasdavote laiko. Nuodugni spintos revizija – vienas tokių. Tiesa, prieš puolant tvarkyti drabužius ir sprendžiant dilemą – pasilikti, ar jau atsisveikinti – svarbu žinoti kelias taisykles.

25

Karantinas – puikus metas atlikti namuose tuos darbus, kuriems anksčiau vis nerasdavote laiko. Nuodugni spintos revizija – vienas tokių. Tiesa, prieš puolant tvarkyti drabužius ir sprendžiant dilemą – pasilikti, ar jau atsisveikinti – svarbu žinoti kelias taisykles.

REKLAMA

Stilistas Joringis Šatas naujienų portalo tv3.lt skaitytojams ne tik atskleidė kelias savo paties taikomas gudrybes, bet ir pasidalijo mintimis, į ką vertėtų investuoti tada, kai baigsis karantinas, o jūsų spintoje bus laisvos vietos naujoms įvaizdžio detalėms.

Nedarykite klaidos ir nustokite kaupti

Joringis pabrėžė, kad dauguma žmonių yra linkę jau nebenešiojamus drabužius vis tiek pasilikti su mintimi, jog bus galima juos dėvėti namuose. 

„Besitvarkant spintą sunkiausia dalis yra ta, kai išsidėliojus drabužius pamatai, kad kai kurių tu jau visai nebenešioji, arba jie tau netinka, yra nusidėvėję, bet jiems vis tiek jauti kažkokią didelę meilę. Ir manau, kad tai – 95 proc. žmonių problema, nes jie galvoja, kad, neva, sunešios juos namie“, – teigė stilistas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, anot jo, pagundą pasilikti, reikėtų įveikti – tai ypatingai pasitarnaus tada, kai norėsite įsigyti naują apdarą, atnaujinti savo garderobą. „Reikia suprasti, kad norint naujam daiktui atrasti vietos, turite atsisveikinti su kažkuo senu. Reikia logiškai pagalvoti, ar tą daiktą dar galėsite nešioti. O jei spintą sudaro 90 proc. drabužių, kuriuos galite trinti tik namuose, tai – tikrai nėra logiška. Siūlyčiau vienąkart sukąsti dantis ir nepagailėti atsisakyti daikto, kurio nebenešiojate, nors jis be galo patiko anksčiau. Būkite drąsūs!“ – linkėjo jis.

REKLAMA

Kada atsisveikinti, o kada – pasilikti?

J. Šatas teigė, kad neretai per drabužių gausą savo spintose, žmonės netgi yra linkę pamiršti kai kuriuos savo apdarus.

„Jei gerus metus laiko nevilkėjote paprasto, kasdieniško drabužio (nekalbu apie kokį kostiumą ar vakarinę suknelę, kuriems kartais tiesiog neturite progų), ir nevilkėjote ne dėl to, kad būtumėte pamiršęs, ar neturėtumėte kaip priderinti, tai, tikriausiai, su tuo daiktu jau reikėtų atsisveikinti. Matyt, kad jis jau atgyveno savo ir jūs jį atnešiojote. Iš to, kad jis kabės spintoje ir užims vietą, naudos tikrai nebus“, – atkreipė dėmesį jis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot stilisto, gera žinia ta, kad žmonės po truputį ima keisti savo pirkimo įpročius: „Gal anksčiau buvo mada turėti labai daug daiktų, ir, nepaisant to, kad žmonės turėdavo galybes kostiumų ir suknelių, nešiodavo vos vieną, tai dabar, man atrodo, visi ima suprasti, kad ne kiekybėje esmė, o kokybėje.“

Vis dėlto sprendžiant, ar kažkokį apdarą verta pasilikti, ar jau su juo atsisveikinti, J. Šatas dėmesį atkreipė į svarbų faktą – jei drabužis jums taip patinka, kodėl tuomet jo tiek laiko nenešiojote?

„Gerai apgalvokite. Juk labai mylimų savo daiktų niekas nepamiršta, o jei kažkas šitaip užsilieka, reikėtų gerai pagalvoti, ar suteikti jiems antrą gyvenimą. Juk gal kažkas kitas jį mielai nešios, o jums jo tiesiog nebereikia“, – sakė stilistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kur pats deda jau nebenešiojamus savo apdarus, Joringis mielai pasidalijo savo patirtimi. Pasirodo, kad stilistas visuomet juos atiduoda toms šeimoms, kurios gyvena prasčiau: „Stengiuosi drabužius atiduoti tiems, kuriems jų reikia labiau. Tikrai neužsiiminėju pardavinėjimais, nes mano spintoje nėra „Gucci“, „Louis Vuitton“ ar „Dolce & Gabbana“ apdarų, kuriuos būtų gaila atiduoti, jei tas daiktas netiko, nes sumokėjai labai didelius pinigus.“

Vis dėlto jis pabrėžė, kad atiduoda tik išties gerai išsilaikiusius savo apdarus. „Kadangi dauguma mano drabužių yra ganėtinai paprasti, juos nešioju tikrai tvarkingai, jie būna geros būklės, tai kodėl kažkam neatidavus jų džiaugtis, jei man pačiam to morališkai jau nebereikia?“ – svarstė jis.

REKLAMA

Ką savo spintoje turėtų turėti kiekvienas vyras ir moteris?

Anot stilisto, yra kai kas, ką savo spintose, nepriklausomai nuo metų laiko, turėtų turėti kiekviena moteris ir vyras.

„Tai – klasikinis juodos ar kreminės spalvos švarkas, balti marškiniai, klasikiniai mėlyni džinsai be jokių plėšymų, juodos, klasikinės kelnės, o pavasariui – šviesūs sportbačiai ir klasikiniai batai. Tai yra tai, ko reikia tiek vyrams, tiek moterims. Manau, kad vyras savo spintoje dar turėtų turėti kostiumą, o moteris – bent vieną tvarkingą suknelę ir aukštakulnius batelius“, – atkreipė dėmesį jis.

Renkantis šiuos daiktus vertėtų dėmesį kreipti į amžinai populiarius modelius, o ne tai, kas  tuo metu yra „ant bangos“.

REKLAMA

„Į tokius drabužius, kaip, pavyzdžiui, klasikinis paltas, kuris neišeis iš mados, ar klasikinę odinę striukę, kurią be problemų nešiosite 10 ar 20 metų, nes šios mados nesikeičia, keičiasi tik kažkokios detalės, galite investuoti daugiau pinigų. Su klasika niekada neprašausite“, – pridėjo jis.

Joringis patvirtino, kad kur kas geriau kurį laiką pataupyti, bet vėliau įsigyti kokybišką daiktą, nei nuolat pirkti greit susidėvinčius ir tik tuo metu madingus modelius.

„Kalbant apie moteris, investicija į gerą rankinuką irgi yra geras dalykas, jei rankinukas tikrai yra klasikinis, o ne kažkoks trendinis, vienam sezonui. Pirma investicija gali atrodyti skaudi, jei rankinei nusprendžiate išleisti kelis šimtus eurų ar net tūkstantį. Bet gal geriau vienąkart išleisti tiek, ir tas kokybiškas daiktas tikrai ilgai tarnaus, ir nereiks po to per sezoną pirkti 10 rankinių po 100 eurų, kurios, galiausiai, atsieis tiek pat, arba netgi dar daugiau“, – atkreipė dėmesį jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lankstyti ar kabinti?

Ne ką lengvesnis darbas, nei nuspręsti, ką pasilikti, o su kuo jau atsisveikinti, yra ir tvarkos spintoje palaikymas. Joringis papasakojo, kaip reikėtų lankstyti ir kabinti drabužius, kad atsidarius spintą kiltų kuo įmanoma mažiau painiavos ir noro iš naujo viską suversti, greit neradus reikiamo daikto.

„Manau, kad marškinėlių kabinti neapsimoka, nebent turite labai didelę drabužinę. Juos siūlyčiau lankstyti, bet būtinai tai daryti tvarkingai. Taip pat aš asmeniškai viską dėlioju pagal spalvas. Taip lengviau – matai, kokius drabužius turi baltus, kokius – spalvotus, nereikia kuisti ir ieškoti po vieną daiktą“, – savo patarimais dalijosi jis.

REKLAMA

Anot stilisto, kasdienius, mažiau besiglamžančius drabužius užtenka tiesiog sulankstyti: „Kabinami drabužiai – paltai, striukės, kostiumai, suknelės, marškiniai. Tačiau net ir juos, aš, asmeniškai, esu linkęs rūšiuoti – paltai ir striukės sukabinti pagal sezoniškumą, marškiniai pagal spalvas.“

Siekdamas įvesti tvarką, Joringis neslėpė visuomet perkabinantis ir savo klientų drabužius. „Vienoje vietoje kabo sijonai, kuriuos rikiuoju pagal sezoniškumą ir spalvas. Lygiai taip pat yra su švarkais, kostiumais, marškiniais. Taip lengviau nepasimesti savo spintoje, ir kur kas greičiau galima sugalvoti, ką apsirengti – nereikia visko kuisti“, – teigė jis.

REKLAMA

Vis dėlto blogiausia, anot stilisto, yra per mažas pakabų skaičius: „Didžiausia klaida, kurią žmonės daro laikydami drabužius savo spintose, tai ant vienos pakabos sukabina kelis drabužius. Galiausiai tų drabužių nebepastebite ir tiesiog nebenešiojate – dažniausiai dėvite tik tą drabužį, kuris kabo ant viršaus. Geriau investuokite į pakabas ir kiekvieną daiktą pasikabinkite atskirai šitaip puikiai matydami, kas yra jūsų spintoje, negu viską sukabinkite ant viršaus – tokiu būdu kai kurie daiktai gali taip ir praleisti visą laiką spintoje, ir vėliau su jais beliks tik atsisveikinti, nepaisant to, kad tai bus puikios kokybės kelnės ar marškiniai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausias šių dienų aksesuaras – pagal aktualijas

Galiausiai, susitvarkę spintas, tikriausiai norėsite įsigyti ir kai ką naujo. Deja, stilistas primena, kad šiais metais pavasarį tikriausiai teks praleisti pro akis, ir iškart imti galvoti, kuo įmanoma būtų nustebinti vasarą.

„Visuomet sakau žmonėms pirkti tuos daiktus, kurie tarnaus ne vieną sezoną, ir kuriuos galėsite suderinti ir su kitais savo drabužiais. Todėl prieš perkant bet kokį daiktą, pirmiausiai pagalvokite, ar jūs galite jį priderinti prie jau turimo garderobo. Bet, tarkime, jeigu neturite gražaus klasikinio švarko ar trumpinto kirpimo džinsų vasarai, geresnės kokybės sportinių batų, tai pirkite šiuos daiktus“, – vardijo J. Šatas.

Vis dėlto, anot Joringio, svarbiausi šio laikotarpio akcentai matomi dar ne visų spintose. „Būtent šiuo metu, manau, visų pagrindinė stiliaus detalė, be kurios nereikėtų išeiti iš namų, yra kaukės ir pirštinės. Tačiau pastebiu, kad kol kas žmonės tai dėvi dar vangiai. Dėl to man yra labai gaila. Atrodo, pats stengiesi apsaugoti save ir kitus, o kai pamatai pro save einančią kokią 70-80 metų moterį, kuri ant veido nė neužsirišusi jokio šaliko, ir yra be pirštinių, nenoromis pagalvoji – tai ką po to bus galima kaltinti, jei atsitiks kokia nelaimė?“ – svarstė stilistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų