REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
66
„Sushi Lounge“ gimtadienis (D. Vinkevičiaus nuotr.)

Žinomi Kauno žmonės jau nebesulaukia švenčių – vieno renginio metu nusprendė papasakoti apie savo šventines tradicijas – kai kurios jų išties stebina.

66

Žinomi Kauno žmonės jau nebesulaukia švenčių – vieno renginio metu nusprendė papasakoti apie savo šventines tradicijas – kai kurios jų išties stebina.

REKLAMA

Kūčiukai, kalėdaičiai, silkė, burokėlių salotos, balta mišrainė, spanguolių kisielius, kokorai, virtiniai su grybais, blynai su obuoliais, spurgos su džiovintais baravykais, aguonų pienas ir netgi sušiai – tai patiekalai, be kurių daugelis lietuvių nebeįsivaizduoja savo Šv. Kūčių vakaro vaišių stalo, rašoma pranešime spaudai. 

Apie tai, kokių tradicijų paiso ir ko per didžiąsias metų šventes ragauja, žinomi žmonės dalinosi sekmadienio vakarą susirinkę į jaukų bei gardų pirmąjį Kaune įsikūrusios „Sushi Lounge“ gimtadienį. 

Visi jie tvirtino besilaiką tradicijų, tačiau jos – padiktuotos tėvų ir senelių, todėl nuo tų, kurių paiso bičiuliai, neretai skiriasi. Kaip būtinus švenčių ingredientus pašnekovai įvardino tris dalykus – silkę, kūčiukus ir kalėdaičius. 

REKLAMA
REKLAMA

„O toliau – kas kaip įpratę. Pas mus tikrai bus ir šiek tiek modernumo – sušių iš naujojo šiandien gimtadienį švenčiančios vietos meniu“, – patikino verslininkė Beta Rumšienė. 

REKLAMA

Anot jos, iš rytų kraštų kilęs patiekalas puikiai atitinka mūsų šventės tradicijas – yra be mėsos, bet su šviežia žuvimi ar daržovėmis. 

Minėto restorano įkūrėja, kelių verslų savininkė Daiva Breivė džiaugėsi, kad šiuo metu vis daugiau žmonių renkasi sveikesnį maistą. „Sušius per šventes skanaus tikrai ne viena šeima. Tai – ne tik gardus, bet ir svorį reguliuoti padedantis maistas. Per šiuos metus, kai atidariau restoraną, dėl pasikeitusios mitybos nesunkiai atsisveikinau su 25 kg svorio“, – sakė D. Breivė. 

REKLAMA
REKLAMA

Televizijos laidų prodiuseris, aktorius Gediminas Juodeika pribloškė savuoju įpročiu, kurio laikosi pastarąjį dešimtmetį.

„Mano šventinis stalas visada būna padengtas pas tėvus. Šv. Kūčių vakarą aš valgau vienintelį patiekalą – tėčio ruoštą silkę su keptais svogūnais ir pomidorų padažu bei karštomis bulvėmis. Ir taip jau daug metų. Na, dar būtinai išgeriu stiklinę kisieliaus“, – sakė G. Juodeika. 

Dovanos artimiesiems, anot jo, nedidelis rūpestis, nes suaugusieji pasikeičia simboliniais suvenyrais, todėl tereikia staigmenų vaikams. „Jei ne mano mama, kuri, daug keliaudama po pasaulį ir išvykų metu visiems visko priperka, keitimosi dovanomis tradicija mūsų šeimoje turbūt išnyktų“, – sakė G. Juodeika. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švenčių planuotojos Ingos Budrienės pareiga – dekoruoti vakarienės stalą. Jos mama įprastai rūpinasi valgiais – penkių rūšių silkė, kiekvienam skirtingos salotos, keptas karpis, grybai.  „Mama pati grybauja, o žuvies nuperka iš vietos žvejų – visa ji pagauta Molėtų apylinkėse“, – sakė I. Budrienė.

Šv. Kūčios jai – ir didelė asmeninė šventė, nes mėsos nevalgančiai moteriai tą vakarą būna patiekta gausybė skanėstų. Šįmet I. Budrienė dovanomis pasirūpino kelionėse – neseniai viešėjo ir Tailande, ir Lenkijoje. 

Tradicinės virtuvės puoselėtoja, profesionali šefė, televizijos laidos vedėja Ilona Juciūtė pasakojo, jog tradicinį šventinį stalą su balta staltiese ir šiaudais po ja ruošia mama. Ant jo visada yra spurgų su džiovintais baravykais, koldūnų su bulvėmis ir grybais, blynai su obuoliais, silkė. 

REKLAMA

„Labai vertinu valgomas dovanas, todėl mielai jas ir pati ruošiu, ir dovanoju. O tai, ką kam nupirksiu, nusprendžiu iš anksto. Tik laiko viską, ką suplanavus, įsigyti turiu vos kelios dienos prieš šventes“, - kalbėjo pašnekovė. 

Dainininkė, drabužių kūrėja Gabrielė Rutkauskienė-Vasha sakė jokios šventės neįsivaizduojanti be legendinės prosenelės baltos mišrainės. „Šįmet bus pirmos šventės, kai prie stalo kartu nesėdės du mūsų pagrindiniai tradicijų puoselėtojai – prosenelė ir senelis. Matyt, pradėsime kurti naujus šeimos įpročius“, – svarstė Vasha. 

Ji dovanomis artimiesiems pasirūpina paskutinę akimirką, nes tuomet šauna geriausios idėjos. 

REKLAMA

Plaukų stilistas Karolis Murauskas patikino – jo šventinis stalas, kaip ir daugelio lietuvių, yra gausus. „Būna daugiau nei 12 privalomų patiekalų, kuriais pasirūpina mano brolis dvynys. Aš švenčių dienomis įprastai dirbu iki vakaro“, – sakė K. Murauskas. 

Dovanomis jis pasirūpina rudens pradžioje, o vėliau jas tik papildo mielomis smulkmenomis.

Dainininkė Viktorija Vaičaitė sakė, jog be pagrindinių valgių ant jos šeimos šventinio stalo visada būna citrusinių vaisių – apelsinų ir mandarinų.  „Viską, ką noriu įteikti artimiesiems, po truputį pradedu pirkti gruodžio pradžioje. Paskutinėms dienoms šio darbo nepasilieku – nebent tik supakuoju dovanas“, – kalbėjo ji. 

Bene reikšmingiausios didžiosios metų šventės yra dainininkei Ingridai Kazlauskaitei – per Šv. Kalėdas gimusi mergina yra juokais vadinama negražinama Kalėdų senelio dovana. „Man visą gruodį norisi puoštis kalėdinėmis spalvomis, aksesuarais, šypsotis. Tai – mano laikas“, – sakė mergina. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų