REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
„Sveikatos medis“ laidos akimirkos (nuotr. Organizatorių)

Artėjant gražiausioms metų šventėms vienas garsiausių Lietuvos iliuzionistų, viešosios įstaigos „Įveik vėžį“ vadovas Arvydas Stonys įnešė kalėdinę dvasią į Vaikų ligoninės VUL Santaros klinikų filialo Vaikų onkohematologijos skyrių. Persikūnijęs į Kalėdų Senelį, jis onkologiniams ligoniukams padovanojo daug džiaugsmo, šypsenų ir lauktuvių.

20

Artėjant gražiausioms metų šventėms vienas garsiausių Lietuvos iliuzionistų, viešosios įstaigos „Įveik vėžį“ vadovas Arvydas Stonys įnešė kalėdinę dvasią į Vaikų ligoninės VUL Santaros klinikų filialo Vaikų onkohematologijos skyrių. Persikūnijęs į Kalėdų Senelį, jis onkologiniams ligoniukams padovanojo daug džiaugsmo, šypsenų ir lauktuvių.

REKLAMA

Šį sekmadienį TV8 televizijos laidoje „Sveikatos medis“ Arvydas Stonys pasakos, kad labdaringa veikla užsiima jau seniai – su koncertais, pasirodymais važinėja po įvairias įstaigas, vaikų namus, ligonines, o šiame skyriuje irgi lankosi ne pirmą kartą, rašoma pranešime spaudai.

Anot žinomo vyro, nors onkologinis susirgimas neretai apverčia gyvenimą aukštyn kojom, visgi vaikams daug svarbiau yra ne gailestis, o teigiamos emocijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip kartais nutinka, kad ši liga ateina niekieno nekviesta. Bet dabar XXI a., ši liga pagydoma, apgydoma, su ja galima gyventi ilgus metus, tiesiog pakeitus gyvenseną. Mažiausiai ko reikia onkologiniams pacientams – tai gailesčio. Mažoj galvelėj yra didžiulis chaosas suvokti, koks gyvenimas trapus, bet vyresni nei 7-erių metų vaikai kratosi gailesčio. Dažnai sako: „nereik mūsų gailėtis, jūs geriau nusišypsokit, o ne ateikit paverkti ir mūsų pagailėti“, – atvirai laidoje pasakos Arvydas.

REKLAMA

Arvydas neslepia ir savo istorijos – prieš trejus metus jis išgirdo prostatos vėžio diagnozę ir pasirinko gyventi pagal Jungtinės Karalystės Kembridžo universitetinės Bedfordo ligoninės onkologo konsultanto, profesoriaus Robert J. Thomas sukurtą metodiką: mažinti antsvorį, sportuoti, nevartoti pridėtinio cukraus, nerūkyti, vengti riebaus rūkyto maisto, alkoholio ir į mitybą įtraukti kuo daugiau produktų, kuriuose gausu polifenolių. Be to, kasdien būtinai išgerti po keletą Didžiosios Britanijos mokslininkų sukurtų specialių augalinių kapsulių, kuriose gausu įvairių polifenolių. Arvydas įsitikinęs, kad būtent šie gyvensenos ir mitybos pokyčiai padėjo jam suvaldyti agresyvią ligą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš pats esu onkologinis pacientas, turiu šitą nekviestą svečią savo kūne, todėl manau, kad esu tas, kuris geriausiai supranta kitų ligoniukų problemas. Kai buvau vaikas, man smalsiausia būdavo sužinoti, iš kur gi tas Kalėdų Senelis atsiranda, iš kur jis atvažiuoja. Tai, ką jaučiu įlindęs į šį kostiumą, labai sunku apsakyti, bet kai jį nusivelku, viduje dar gerą pusdienį esu Kalėdų Senelis. Įsigyventi į šį vaidmenį daug lengviau, negu iš jo išeiti“, – sekmadienį pasakos Arvydas.

Kalėdų Senelio apsilankymu džiaugėsi ne tik mažieji ligoniukai, bet ir jų mamytės ar juos gydantys ir prižiūrintys sveikatos specialistai. Vaikų numylėtinio titulą ligoninėje pelnęs gydytojas ergoterapeutas Justinas Blaževičius laidoje prasitars, kad šypsenos – geriausias vaistas nuo visų ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaikams yra beprotiškai svarbu sulaukti dėmesio, ypač kai jie yra izoliuoti nuo savo aplinkos, nuo savo namų. Po Kalėdų Senelio apsilankymo pražysta visas skyrius, visi vaikai. Pastebėjau, kad vaikai, kurie emociškai pakylėti, kuriuos mes skatiname, daugiau visko padaro, jų rezultatai geresni, jie geriau sveiksta. Mano nuomone, nėra nieko svarbiau už motyvuotą ir besišypsantį vaiką“, – pasakos gydytojas Justinas Blaževičius.

Dovanomis ir išskirtiniu Kalėdų Senelio Arvydo dėmesiu buvo apipilti ne tik vaikai, bet ir mamos – joms iliuzionistas įteikė Didžiosios Britanijos mokslininkų klinikiniais tyrimais ir jo asmenine patirtimi patikrintų Pomi-T maisto papildų, kurių kapsulės sukomponuotos iš visadalių granatų, ciberžolių, brokolių ir žaliosios arbatos, kuriuose gausu įvairių sveikatai naudingų polifenolių.

REKLAMA

Garsus mokslininkas R. J. Thomas įrodė, kad daugelyje daržovių, vaisių ir uogų randami fenoliniai junginiai suteikia jiems ne tik skonį, kvapą ir spalvą, bet pasižymi ir antivėžinėmis savybėmis, todėl gali palankiai veikti vėžiu sergančio žmogaus savijautą ir ligos eigą.

Ir sveikiems žmonėms, ir ligoniams polifenoliai teikia visokeriopos naudos – talkina imuninei sistemai ir padeda kovoti su kancerogenais, lėtina cukraus įsisavinimą, padeda atsigauti gerosioms žarnyno bakterijoms ir turi daugybę dar kitokių gerų savybių. Įdomu tai, kad tinkamai suderintų augalų polifenoliai bei kitos juose esančios  fitocheminės medžiagos geba veikti sinergetiškai, todėl bendras jų poveikis organizmui paprastai padidėja bent 4-5 kartus.

REKLAMA

Šeimos gydytojas – šeimos narys, besirūpinantis šeimos sveikata

Šeimos gydytojas yra itin svarbus kiekvienos šeimos gyvenime, nes jis iki smulkmenų žino visus susirgimus, riziką susirgti viena ar kita liga, ir yra tarsi vartai į tolimesnę sveikatos apsaugos sistemą. Šeimos gydytojo užduotis – ne tik paskirti tinkamą gydymą užklupus ligoms, bet ir priminti apie Lietuvoje jau ne vienerius metus veikiančias profilaktines patikros programas.

„Iš tiesų pagrindinės sergamumo priežastys yra širdies kraujagyslių ir onkologinės ligos. Šiuo metu Lietuvoje vykdomos keturios profilaktinės programos, kurių tikslas – apsaugoti gyventojus nuo šių tikrai klastingų ligų. Galime pasidžiaugti, kad šių programų žinomumas didėja, vis daugiau gyventojų jose dalyvauja, bet profilaktinės programos efektyvios tik tada, kai jose dalyvauja ne mažiau negu 75-80% numatytos populiacijos, o Lietuvoje šis skaičius siekia apie 50%“, – laidoje pasakos Šeškinės poliklinikos direktorė dr. Daiva Kanopienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje poliklinikoje dirbantys šeimos gydytojai džiaugiasi, jog vis daugiau pacientų ateina ne vien ligos priversti, bet ir pasitikrinti profilaktiškai. Sveikatos priežiūros specialistų nuomone, tarp šeimos gydytojų ir šeimos narių turi būti abipusis kontaktas. Kai pacientas per darbus užsimiršta profilaktines programas, šeimos gydytojo užduotis yra priminti jam, ir priminti jo šeimos nariams.

Kaip įveikti varginančius sąnarių skausmus?

Atšalus orams daugelį pradeda vargintis sąnarių sąstingis ir skausmai. Įprasta manyti, jog sąnarių bėdos – tik vyresnių žmonių negalavimas, bet vis dažniau dėl to kreipiasi ir jauni žmonės. Anot medikų, sąnarių skausmais gali skųstis net ir vaikai, o judėjimo džiaugsmo praradimas apkartina kasdienę veiklą kiekvienam.

REKLAMA

„Sąnarių skausmai gali pasireikšti įvairaus amžiaus pacientams – serga ir maži vaikai, ir paaugliai, ir jauni žmonės. Žinoma, serga, ir vyresnio amžiaus žmonės. Su amžiumi sąnariai susidėvi ir pradeda varginti nemalonūs jausmai, o jauni žmonės dažniau serga uždegiminėmis ligomis“, – laidoje pasakos Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja reumatologė Jūratė Eidžiūnienė.

Bėgant metams nuo nuolatinio judėjimo sąnariai susidėvi. Viena didžiausių priežasčių – per didelis sąnarių apkrovimas. Tam daug įtakos turi antsvoris ar netinkami sportiniai pratimai. Vos tik pajutus nuolatinius sąnarių skausmus, verta nelaukti ir kreiptis į specialistą, kad paskirtų tinkamą gydymą.

REKLAMA

„Gydymo variantų yra daug, viskas priklauso nuo to, kurioje fazėje randame sąnario problemą. Pradžioje visuomet rekomenduojame svorio reguliavimą, pasirinkti tinkamą  avalynę, žiūrime, ar nėra plokščiapėdystės, nes pėda svarbi visų kitų sąnarių amortizacijai“, – pasakos gydytoja J. Eidžiūnienė.

Šiandien vis dažniau kalbama apie hialurono rūgšties naudą sąnariams – ji padeda ne tik palaikyti odos jaunatviškumą, bet ir sustiprina sąnarių kremzles. Anot Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojos, hialurono injekcijos yra leidžiamos norint sutepti kremzlinius paviršius.

„Šią rūgštį dažniausiai leidžiame į stambiuosius sąnarius. Kartais to užtenka ir ilgam. Hialurono rūgties preparatų yra įvairių – dažniau vartojami būtų leidžiami 3-5 kartus per savaitę vienam sąnariui, kiti su didesne doze leidžiami rečiau. Tai priklauso nuo problemos rimtumo“, – laidoje teigs gydytoja J. Eidžiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis pacientų, norėdami išvengti sąnarių keitimo operacijos, bet siekdami pagerinti savo gyvenimo kokybę, dažnai renkasi šį būdą. Hialurono injekcijos padeda sumažinti skausmus, palengvinti judėjimo lengvumą, išvengti operacijos arba sumažinti simptomus jos laukiant.

Rubrikoje „Ačiū, daktare“ – padėka už sėkmingą inkstų transplantaciją

Šį sekmadienį laidos rubrikoje „Ačiū, daktare“ padėka skambės iš jaunos merginos Ievos Meškauskaitės lūpų. Dar būdama paauglė, besiruošdama mokyklos baigiamiesiems egzaminams, ji sužinojo, kad be inksto persodinimo operacijos jos laukia sunki ateitis.

„Dializės kiekvienam žmogui, gyvenančiam pilnavertį gyvenimą, yra didelis smūgis, o man, paauglei, tai buvo išvis kažkas baisaus. Aš nebegalėjau nei keliauti, nei leisti laiko su draugais“, – laidoje pasakos Ieva.

REKLAMA

Įsivysčius infekcijai transplantacija tapo neišvengiama. Ievos angelu sargu tapo mama. Deja, po operacijos inkstas visą mėnesį streikavo, bet medikų pastangų dėka Ieva gavo šansą gyventi ir didžiausią padėką laidoje skirs VUL Santaros klinikų Urologijos centro vadovui, gydytojui urologui transplantologui doc. Dr. Arūnui Želviui.

Kokiais pratimais galime padėti savo sąnariams, ką svarbu žinoti apie Lietuvoje veikiančias profilaktines patikros programas bei plačią šypseną keliantis iliuzionisto A. Stonio apsilankymas pas onkologinėmis ligomis sergančius vaikučius – jau šį sekmadienį, 15 val. per TV8 televiziją.

Šeštąjį sezoną skaičiuojanti medicinos laida „Sveikatos medis“ ir toliau džiugina savo žiūrovus nuoširdžiomis ir jautriomis pacientų padėkomis gydytojams, dalina patarimus, kaip užkirsti kelią klastingoms ligoms, pažindina su naujausiais pasiekimais medicinoje ir atsako į visiems rūpimus klausimus apie sveikatą.

REKLAMA

„Sveikatos medis“ – tai laida, nestokojanti svarbiausių medicinos aktualijų bei patarimų, jautrių ir abejingų nepaliekančių gyvenimiškų istorijų tiek iš gydytojų, tiek iš pacientų lūpų.

Medicinos laida „Sveikatos medis“, kurioje susivienijo ilgametė gydytojos Irenos Pivoriūnienės patirtis ir prodiuserės, laidų kūrėjos Vaidos Skaisgirės jaunatviškas veržlumas – sekmadieniais, 15 val. per TV8!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų