REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Koncertas „Montserrat Nomeda Montsita. Montserrat Caballé garbei“. (tv3.lt koliažas)

Trečiadienio vakarą, Filharmonijos Didžiojoje salėje kviestiniai svečiai bei meno gerbėjai rinkosi į iškilmingą galą koncertą ir interaktyvią parodą, kuri skirta operos legendos Montserrat Caballé atminimui.

27

Trečiadienio vakarą, Filharmonijos Didžiojoje salėje kviestiniai svečiai bei meno gerbėjai rinkosi į iškilmingą galą koncertą ir interaktyvią parodą, kuri skirta operos legendos Montserrat Caballé atminimui.

REKLAMA

Šis renginys subūrė daugybę muzikos mylėtojų.

Pernai spalio 6 d. mirė pasaulinė ispanų operos legenda Montserrat Caballé. Operos solistė Nomeda Kazlaus yra vienintelė lietuvė, įvairiose pasaulio scenose dainavusi su primadona pagrindinius vaidmenis bei duetus, kartu su Montserrat Caballé įsiamžinusi dokumentiniame filme „Caballé Beyond the Music“, dalyvavusi vokiečių televizijos „ARTE TV“ laidoje „Caballé prasentiert Stars von Morgen“, kurią vedė pati primadona, taip pat įamžinta kituose tarptautiniuose leidiniuose.

Nomedos Kazlaus šventiniai pasirodymai Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje yra tapę tradicija, tad šių metų gruodį gala koncertas vyksta jau aštuntą kartą. Svarbu ir tai, kad šių metų projektas – išskirtinis, nes iškilmingą koncertą papildo originali interaktyvi paroda. Scenoje muzikuoja tarptautinį pripažinimą pelniusios solistės – Caballé dukra Montserrat Marti ir Nomeda Kazlaus. Programoje greta solo arijų, dainų, sarsuelų ir kitų populiarių kompozicijų skambės ir duetai, kuriuos kartu dainavo Montserrat Caballé, Nomeda Kazlaus ir Montserrat Marti.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš ir po koncerto Filharmonijos fojė rengiama išskirtinė didelio formato nuotraukų ekspozicija, kurioje atspindėtos įsimintiniausios šių trijų atlikėjų bendradarbiavimo akimirkos. Iš ekranų skamba bendrai atliekamų dainų fragmentai, rodomi fragmentai iš LRT archyve saugomos medžiagos – tai Caballé ir Kazlaus koncertas 2000 m. Maskvos „Gostinyj Dvor“, dviejų dalių interviu su primadona (tai vienas paskutinių Caballé interviu televizijai) bei interviu su Montserrat Marti laidų ciklui „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“, pristatomas unikalus leidinys „Caballé 40 metų Licėjaus teatre“ („Caballé 40 anys al Liceu“), kuriame užfiksuotos akimirkos iš Camille'o Saint-Saënso operos „Henrikas VIII“ istorinių spektaklių Barselonos „Gran Teatre del Liceu“. Šioje operoje tąkart Caballé atliko Katerinos Aragonietės vaidmenį, o Nomeda Kazlaus – Anos Bolein.

REKLAMA

Kiekvienas balsas turi savo istoriją. Ispanijos operos legenda Montserrat Caballe  lietuvaitę Nomedą Kazlaus pirmą kartą išgirdo 2000-aisiais Andoroje ir tuoj pat pašokusi nuo kėdės su ašaromis akyse paskelbė „Mes turime naują operos divą“. Ispanijos operos mega žvaigždė ir lietuvaitė operos solistė rado bendrą ir dvasinį, ir moralinį, ir profesionalųjį ryšį kuris davė ir Lietuvai nuostabius vaisius.  Nomeda Kazlaus vienintelę lietuvaitė dainavusi su Montserat Kabalje scenaje daugiau nei 30imt kartų.

Tačiau garsioji operos diva Montserrat Caballe tikrai nenorėtų kad mes liūdėtume nes ji paliko pasauliui tikrą lobį įdainuotas operas, įrašytus muzikinius kūrinius ir svarbiausia artimiausiems savo šeimos žmonėms, draugams ji paliko šviesų atminimą apie save. Savo gyvenimo paskutiniaisiai metai viename interviu Nomedos Kazlaus laidome „Skamabantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“ Montserrat Caballe pripažino, – dabar ji paaukotų pusę savo karjeros, kad daugiau laiko galėtų skirti šeimai ir savo vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

Bet Montserat Cabalje mėgo juokauti, ir čia noriu jums papasakoti tik trumputį juokingą nutikimą. Monserrat Caballe buvo religingas žmogus, krikščionė, daug bendravo su kunigais. Vieno kunigo ji paklausė „Sakykite kunige, kaip galvojate, ar aš pateksiu į dangų“. O jis, ilgai negalvojęs atsakė „Tu per savo gyvenimą esi sudainavusi tiek daug kartų „Ave Marija“, kad į dangų tikrai pateksi.“

Montserrat Caballe buvo didinga asmenybė: „be jokio puikybės jausmo ir labai stiprios valios žmogus. Viename pokalbyje su Nomeda ji pasakė „Jaučiuosi labai, labai laiminga, kad likimas man lėmė sudalyvauti tavo Nomeda gyvenimo ir profesionalios operos solistės kelyje. Nomeda yra verta šių mano žodžių nes TAI YRA TIESA. Esate tauta kur atvykti ir koncertuoti yra gera, čia jaučiuosi kaip namuose ir laiminga.“

Tad šį vakarą skambėjo kruopščiai atrinkti muzikiniai kūriniai kuriuos drauge atliko Montserrat Caballe, Motserat Marti ir Nomeda Kazlaus. Jums atsiminimų muziką ir gerą nuotaiką dovanos Ispanijos operos solistė, Monserrat Caballe dukra, balerina širdy ir dainavimo virtuozė profesionalioje veikloje MONTSERRAT MARTI ir NOMEDA KAZLAUS, Lietuvos operos primadona, tarptautinį pripažinimą pelniusi, viena žymiausių šių dienų operos sopranų,  4rių  tarptautinių konkursų laureatė, TV laidų vedėja, vokalo pedagogė, daugelio tarptautinių konkursų žiuri pirmininkė ir komisijos narė Nomeda Kazlaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų