REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kartu su artėjančiu gruodžiu apie save primena ir didžiosios metų šventės. Tikriausiai sutiksite, kad laikotarpis prieš žiemos šventes ir pačios Kalėdos – magiškas, kuomet norisi daryti daugybę gerų darbų, aplink save matyti tik laimingus veidus ir padėti tiems, kuriems labiausiai reikia rūpesčio bei šilumos. 

Kartu su artėjančiu gruodžiu apie save primena ir didžiosios metų šventės. Tikriausiai sutiksite, kad laikotarpis prieš žiemos šventes ir pačios Kalėdos – magiškas, kuomet norisi daryti daugybę gerų darbų, aplink save matyti tik laimingus veidus ir padėti tiems, kuriems labiausiai reikia rūpesčio bei šilumos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne išimtis ir puikiai visiems žinomas keliautojas, žurnalistas Orijus Gasanovas, kuris tikina gerai suprantantis tuos, kurie gyvena skurde. Vaikystėje žinomam vyrui pačiam teko žvelgti į tuščią šaldytuvą, todėl aukoti ir remti sunkiai gyvenančius, dalyvauti įvairiose gerumo akcijose ir prisidėti prie socialinių projektų Orijus stengiasi nuolatos. 

REKLAMA

„Jau daugiau nei penkerius metus prieš žiemos šventes aplankau kelias vienišas senutes, nuvežu joms dovanų. Man atrodo, kad tokiems žmonėms svarbu ne tik daiktai ar pinigai, kuriuos gauna dovanų, bet ir parodytas dėmesys. Daug žmonių Lietuvoje net neturi su kuo pasikalbėti. Tai žiauri realybė. O juk mūsų tiek daug, jeigu visi eitume bendrauti su vienišais – jų tiesiog neliktų“, – apie gerus darbus prieš šventes pasakoja žurnalistas ir priduria, kad ir pats iš aplinkinių sulaukia gražių poelgių ar pagalbos. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, draugai ir kolegos jį dažnai nustebina ir pradžiugina padėdami sunkiose situacijos, pagelbėdami darbuose, kada tampa sunku viską suspėti. „Labai vertinu ir tai, kad artimi žmonės visada randa paguodos žodžių, kurie kai kuriose situacijose būna verti aukso“, – apie sunkias akimirkas kalba O. Gasanovas. 

Istorijos, kurios labiausiai paliečia 

Skaitant Gasanovo tekstus, kuriuose pasakojamos tiek linksmos, tiek sukrečiančios žmonių istorijos, susidaro įspūdis, kad žurnalistas turi stebuklingų galių, kurių dėka visi žmonės jam atsiveria ir papasakoja apie save slapčiausių ir įdomiausių dalykų. Žurnalistas neslepia, kad jam patinka išklausyti žmones, daug klausinėti ir domėtis jų gyvenimais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kokios žmonių istorijos labiausiai paliečia Orijų, šis neslepia, kad jį labiausiai liūdina matant senukus, žmones, kurie visą gyvenimą dirbo, stengėsi – paseno ir nieko aplink nebeturi. 

„Juk atrodo turėtų būti atvirkščiai – kuo žmogus vyresnis, tuo jis turėtų turėti daugiau. Bet deja, gyvenimas žiaurus. Iš varganos pensijos gyvenantys senoliai negali sau leisti ne tik nusipirkti skanesnio kąsnio, bet dažnai ir gyvena nešildomose patalpose arba be kitų, mums įprastų patogumų. Kai matai tokias liūdnas istorijas – negali juk nieko nedaryti. Norisi tai pakeisti“, – tikina žurnalistas. 

REKLAMA

Kodėl žmonėms pristinga motyvacijos geriems darbams? 

Vis dėlto, kalbant apie istorijas, kurios kelia liūdesį, vyras sako, kad geri žmonių darbai sugraudina ir užkrečia, išjudina kitus, net tuos, kurie galbūt niekada nieko dėl kito žmogaus nėra darę. 

„Tai daug kartų įrodyta. Todėl ir reikia apie gerus darbus kalbėti, juos rodyti. Ypač kai gerus darbus daro vieši žmonės. Žmonės yra linkę mėgdžioti vieni kitus. Tad geriau tegu mėgdžioja tai, kas prasminga“, – galvoja Orijus. 

Paklausus nuomonės, kodėl žurnalisto nuomone, daugelis žmonių linkę daryti gerus darbus ne kasdien, o labiau šventiniu laikotarpiu, šis ilgai negalvodamas atšauna, jog akivaizdu, kad šventiniu laikotarpiu norisi visus aplink matyti laimingais veidais. „Juk ir patys tuo metu daugiau šypsomės, švenčiam. Natūralu, kad kai tokiu laiku matai, kad kažkam liūdna ir negera – norisi tai pakeisti. Per žiemos šventes mes būname jautresni, todėl ir aukojame daugiau“, – sako žymus vyras. 

REKLAMA

Priežastys, kodėl žmonėms kartais pristinga motyvacijos daryti gerus darbus, pašnekovo nuomone yra tokios, kad žmonės bijo aukoti organizacijoms, kadangi nebuvo išvengta ir skandalingų atvejų, kada paaiškėdavo, kad pinigai nenukeliauja ten, kur turėtų. Jo manymu, daugiau aukojančių atsirastų, jeigu būtų gaunamas atgalinis ryšys – kur auka nukeliavo, kaip ir kam ji pakeitė gyvenimą, kaip ir daro kai kurie projektai, pavyzdžiui, „Vaikusvajones.lt“. 

Taip pat skatinant kitus daryti gerus darbus, įtaką gali daryti ir socialiniai tinklai, dėl ko ir pats Orijus savo socialinėse paskyrose dalinasi nuveiktais darbais. „Nuolat viešinu asmenines žmonių istorijas, kam ir ko trūksta. Kaip viskas pasikeičia, kai žmogus gauna tai apie ką svajojo“, – apie gerų darbų skatinimą kalba socialinėje erdvėje didelį būrį sekėjų turintis vyras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, prisidėti prie gerų darbų skatinimo gali ir įmonės bei prekių ženklai, kadangi žmonės prisiriša prie prekės ženklų, jais pasitiki, juos myli. Labai panašiai kaip su mėgstamomis žvaigždėmis. Kai mėgstamas ženklas skelbia, kad prisideda prie paramos – jo gerbėjams gali kilti tokių pačių norų. 

„Be to, socialiai atsakingi ženklai – labiau vertinami, gerbiami, apie juos gerai atsiliepia. Žygdarbiai lieka žmonių pasąmonėje, todėl ir gerų emocijų susijusių su prekės ženklu būna daugiau“, – tikina Orijus skatindamas ir kitus nepamiršti pildyti savo atliktų gerų darbų sąrašo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų