REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Joana Bartaškienė (nuotr. Organizatorių)

Sporto pasaulio veikėja, sveiko gyvenimo būdo aktyvistė, gimnastikos trenerė Joana Bartaškienė – neišblėstančios energijos užtaisas. Nors moteris kitąmet švęs garbaus amžiaus jubiliejų, ji niekada nesiskundė jokiomis ligomis ar skausmais.

17

Sporto pasaulio veikėja, sveiko gyvenimo būdo aktyvistė, gimnastikos trenerė Joana Bartaškienė – neišblėstančios energijos užtaisas. Nors moteris kitąmet švęs garbaus amžiaus jubiliejų, ji niekada nesiskundė jokiomis ligomis ar skausmais.

REKLAMA

Šį sekmadienį TV8 televizijos laidoje „Sveikatos medis“ žinoma moteris papasakos, kaip gi išvengti varginančių sąnarių skausmų bei išlikti kupiniems jėgų, nepriklausomai nuo amžiaus, rašoma pranešime spaudai.

Žmogaus gyvenimo kokybė tiesiogiai priklauso nuo sąnarių sveikatos. Deja, jais dažniausiai rūpintis pradedama tik atsiradus skausmams. Prieš 63 metus pradėjusi savo sportinę veiklą, buvusi aukšto meistriškumo sportinės gimnastikos sportininkė, Lietuvos moterų sporto asociacijos prezidentė Joana Bartaškienė įsitikusi, kad mokytis apie judėjimo svarbą reikia nuo mažens ir tik tada vyresniame amžiuje sąnarių problemos nebus skaudžios.

„Judėjimas, o ypač mums, senjorams, yra pagrindinis vaistas nuo visų ligų. Svarbiausiai, kad tai duoda geras emocijas. Pagalvokit, kodėl dabar vaikščiojimas yra sportas numeris vienas? Taip mes galime nutolinti tuos sąnarių pakitimus. Taip pat ir nugaros skausmus, kurie sparčiai jaunėja. Ir ką daktarai siūlo? Vėlgi, mankštas!“, – laidoje pasakos Joana.

REKLAMA
REKLAMA

Anot medikų, viena iš dažniausiai pasitaikančių sąnarių skausmų priežasčių yra osteoartritas – kuomet sąnario kremzlė sudyla ir kaulai ima trintis vienas į kitą. Sąnarių kremzlėse gausu kolageno, kurio su metais mažėja, o tai sukelia greitesnį kremzlių nusidėvėjimą.

REKLAMA

Pasak specialistų, kai sąnario kremzlė negauna krūvio, blogėja jos mityba. Dažniausiai pažeidžiami kelio ir klubo sąnariai, rečiau – čiurnos. Kenčia ir peties bei plaštakos smulkieji sąnariai. Lietuvos sporto universiteto profesorius Albertas Skurvydas sako, jog gydymas neturėtų apsiriboti vien vizitais pas gydytoją ir vaistais– pacientas turi koreguoti svorį, sveikai maitintis, mankštintis bei būti fiziškai aktyvus.

„Sportuoti niekada ne vėlu. Svarbu įvertinti savo sveikatą, leistiną krūvį, ypač senyvo amžiaus žmonėms atliekant fizinius pratimus. Apskritai judėjimas yra vienas iš geriausių, ne tik sąnarių, bet ir bendros sveikatos stiprinimo būdų. Nepriklausomai nuo amžiaus, ar tau 90, ar 15, reikia į savaitę bent porą kartų įtempti savo raumenis iki 80 procentų. Sveikas senėjimas priklauso nuo trijų dalykų – fizinis aktyvumo, nuolatinio mokymosi, smalsumo ir sveikos mitybos. O prie to dar galima pridėti ir pilnavertį miegą“, - pasakos LSU profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažėjus kolageno gamybai organizme, specialistai taip pat pataria mitybą papildyti maisto papildais, tokiais kaip „Cemio Gemze“, kurių sudėtyje yra grynos formos pirmo ir antro tipo kolageno bei vitamino C, itin reikalingo sąnariams ir jų kremzlėms.

„Vos pajutus kokį negalavimą, visi puolame ieškoti būdų, kurie padėtų. Visa sveikata prasideda nuo mūsų, moterų. Sveika moteris – sveika šeima – sveika tauta. Savo ir savo asociacijos moterų vardu galiu pasakyti, jog mes džiaugiamės, jog senėti galima kokybiškai“, – pozityviomis mintimis laidoje dalinsis Joana.

Reabilitacijos galia po sunkių širdies ir kraujagyslių ligų

Sunkios širdies ligos, kaip krūtinės angina, aterosklerozė ar miokardo infarktas, neretai priveda prie sudėtingų ir sunkių operacijų, po kurių laukia ilgas reabilitacinis atsistatymo laikotarpis. Šiuolaikinė reabilitacija nebėra tik kineziterapinės mankštos ar vandens procedūros – į reabilitaciją taip pat įdiegiamos modernios, šiuolaikiškos technologijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per metus mes priimam iki 2 tūkstančių pacientų, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis. Pacientui, kuris po pagrindinio susirgimo patyrė negalią ar turi tam tikrų sutrikimų, inovatyvia įranga mes galime pagelbėti kuo greičiau atstatyti praprastas funkcijas“, – laidoje pasakos Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vadovas prof. Raimondas Kubilius.

Saikingo antibiotikų vartojimo svarba

Lapkričio 18 dieną pasaulyje minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Ši diena skirta prisiminti vieną unikaliausių medikamentų, kuris gelbėja sunkiai sergančius pacientus. Tačiau šiuo metu žmonija susiduria su nauju iššūkiu – bakterijų atsparumu antibiotikams.

REKLAMA

„Šiandienantibiotikus stengiamasi skirti kuo mažiau. Naujų antibiotikų neatsiranda taip greit, kaip mes norėtume, o bakterijos tampa vis atsparesnės jau turimiems antibiotikams, todėl antibiotikus svarbu skirti labai atsakingai“, – laidoje pasakos Santaros klinikų Vaikų ligoninės Pediatrijos centro vaikų gydytoja pulmonologė doc. dr. Sigita Petraitienė.

Rubrikoje „Ačiū, daktare“ – padėka reabilitologams

Laidos rubrikoje „Ačiū, daktare“ padėkos žodžius tars savaitraščio „Savaitė“ žurnalistė Loreta Urbonienė. Ją kadaise į Santaros klinikų ambulatorinės reabilitacijos skyrių atgynė varginantys nugaros skausmai. Pasirodo, čia slėpėsi net trys išvaržos.

REKLAMA

„Nugaroje esančios trys išvaržos pavasarį ir rudenį iš tikrųjų pasidaro labai piktos ir nelabai leidžia gyventi. Jeigu ne gydytojų reabilitologų dėmesys, manau, kad operacija jau būtų neišvengiama. Reabilitacijoje gydomas ne vien tik tai tavo fizinis kūnas, tu esi mokomas gyventi su savo problema ir padėti sau“, - pasakos Loreta.

Ką svarbu žinoti apie antibiotikų poveikį ir tikslingą jų vartojimą, kaip gyventi po sunkių širdies kraujagyslių ligų bei kaip, anot Joanos Bartaškienės, išsaugoti jaunystę ir lengvą judėjimą – jau šį sekmadienį, 15 val. per TV8 televiziją.

Šeštąjį sezoną skaičiuojanti medicinos laida „Sveikatos medis“ ir toliau džiugina savo žiūrovus nuoširdžiomis ir jautriomis padėkomis gydytojams tiesiai iš pacientų lūpų, dalina patarimus, kaip užkirsti kelią klastingoms ligoms, pažindina su naujausiais pasiekimais medicinoje ir atsako į visiems rūpimus klausimus apie sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatos medis“ – tai laida, nestokojanti svarbiausių medicinos aktualijų bei patarimų, jautrių ir abejingų nepaliekančių gyvenimiškų istorijų tiek iš gydytojų, tiek iš pacientų lūpų.

Medicinos laida „Sveikatos medis“, kurioje susivienijo ilgametė gydytojos Irenos Pivoriūnienės patirtis ir prodiuserės, laidų kūrėjos Vaidos Skaisgirės jaunatviškas veržlumas - sekmadieniais, 15 val. per TV8!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų