REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Zofija (nuotr. asm. archyvo)

Translytė moteris Zofija atvira – jai nebegėda garsiai sakyti, kad visos moterys nusipelno pagarbos bei laisvės į kūno ir minčių teisę. Visos moterys – skirtingos, bet vienodai lygios. Šią žinią Zofija nori skleisti ir savo kuriamu projektu „PROTECT (trans) WOMEN“.

12

Translytė moteris Zofija atvira – jai nebegėda garsiai sakyti, kad visos moterys nusipelno pagarbos bei laisvės į kūno ir minčių teisę. Visos moterys – skirtingos, bet vienodai lygios. Šią žinią Zofija nori skleisti ir savo kuriamu projektu „PROTECT (trans) WOMEN“.

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt Zofija atskleidė, kas paskatino ją imtis tokių veiksmų, bei plačiau papasakojo apie šį projektą. 

Skleidžiama žinia 

Translytė moteris sakė, kad šiuo projektu ji stengiasi skleisti svarbią žinią: „Noriu, jog pasaulis nustotų į mus žvelgti kaip į fantazijas, sekso objektus, stereotipų rinkinius – namų šeimininkes, virėjas. Nes, kad ir kas mes bebūtume, visų pirma, mes esame asmenybės – spalvotos, įvairios ir tuo ypatingos. Mes visos trokštame supratimo, palaikymo, atramos. Ir prieš tampant mūza Jam, būti savo pačios įkvėpėja. Kita svarbi šio projekto dalis yra kova su transfobija.“

Šią žinią Zofija perteikia naudodama puikiai kasdieniame gyvenime reikalingą daiktą – apsipirkimo krepšį. Translytė moteris teigė, kad būtent šį daiktą savo žiniai skleisti ji pasirinko neatsitiktinai: „Jau ilgą laiką norėjau pati turėti tokį apsipirkimų krepšį, bet nežinojau, kur tokį galėčiau įsigyti, todėl sukūrus jo dizainą, teliko tai įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA

Patys krepšiai atkeliauja iš Ispanijos, Barselonos, man jie yra tikrai ne pigūs. Iš to uždirbti praktiškai negaliu, tačiau kiekvienas, įsigydamas šį „Protect (Trans) women“ apsipirkimų krepšį, prisideda prie skleidžiamos žinutės plėtros – bendradarbiaudama su pasaulinio mąsto nuomonės formuotojais, ypatingai žinomais LGBTQ+ bendruomenėje ir šio apsipirkimų krepšio ambasadoriais, skleidžiame žinutę visame pasaulyje.“

REKLAMA

Projekto idėją paskatino kitos translytės moters žūtis

Tiesa, Zofiją skleisti minėtą žinią paskatino ne tik noras, jog pasaulis pripažintų translytes moteris. Labiausiai ją paveikė netikėta žinia, jog kitą translytę moterį nužudė jos vaikinas. 

„Viena iš projekto įkvėpėjų ir mūzų tapo Kira, 26 metų mergina iš Rusijos, Kursko miesto. Ji buvo nužudyta vaikino, kuomet jis sužinojo, kad Kira yra translytė moteris.

Be tragiškų rodiklių ir statistikų, mane kovoti su transfobija ir už feministines idėjas, saugojant moteris, įkvėpė mano pačios transicija iš vyro į moterį, kurios metu perėjau per skaudžius išgyvenimus, sutikdama vyrų, kurie norėjo manimi fiziškai pasinaudoti, girdint žeidžiančius klausimus ir skaitant nemalonius komentarus“, – atviravo ji. 

REKLAMA
REKLAMA

Šis projektas jau sulaukė didelio susidomėjimo. Ji džiaugėsi, kad apsipirkimo krepšiai nukeliavo net iki Aliaskos: „Nuostabu, jog prie šio projekto su meile ir tikėjimu jungiasi vis daugiau žmonių, įsigydami apsipirkimų krepšius, juos fotografuodami, paremdami mano veiklą Patreon platformoje.

Taip pat, džiaugiuosi turėdama galimybę šiuos krepšius dovanoti krepšio ambasadoriams ir taip stebėdama, kaip „Protect (trans) women) žinutė plinta visame pasaulyje. Šiuo metu krepšiai yra iškeliavę į Lietuvą, Norvegiją, Olandiją, Daniją, Portugaliją, Angliją, Jungtines Amerikos valstijas: Niujorką, Naująjį Džersį ir netgi Aliaską!

Mane be galo džiugina ir motyvuoja tai, jog šią svarbią idėją palaiko ir vyrai – visi šio krepšio ambasadoriai yra transvyrai. Esu laiminga, galėdama įtraukti daugiau transžmonių kovoti už moters laisvę, pripažinimą būti, ir pastarieji širdingai sutinka prisidėti prie to visiškai nemokamai, skleisdami norą apsaugoti moterį ne todėl, kad ji silpna, o todėl, kad kiekviena iš mūsų esame svarbios“, – džiaugėsi Zofija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų