REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legendinė estrados atlikėja Nelly Paltinienė, kiekvieną koncertą pradėdavusi kūriniu „Ave Marija“, net 64 metus dainavo scenoje – tai absoliutus Lietuvos rekordas. Su ilgamečiu scenos partneriu Eugenijumi Ivanausku jie įrašyti į Lietuvos rekordų knygą ir kaip ilgiausiai dainavęs duetas. 

Legendinė estrados atlikėja Nelly Paltinienė, kiekvieną koncertą pradėdavusi kūriniu „Ave Marija“, net 64 metus dainavo scenoje – tai absoliutus Lietuvos rekordas. Su ilgamečiu scenos partneriu Eugenijumi Ivanausku jie įrašyti į Lietuvos rekordų knygą ir kaip ilgiausiai dainavęs duetas. 

REKLAMA

Šiuo metu N. Paltinienė su vyru Arvydu gyvena Vokietijoje. Moteris dabar sunkiai serga, tačiau gerbėjai jos nepamiršo – dueto atliekamos dainos ir dabar skamba radijo ir televizijos pageidavimų koncertuose.

Patyrė karo siaubą

Lenkijoje gimusios Nelly gyvenimas primena pasaką apie Pelenę, o sceninė karjera – prancūzų dainininkės Editos Piaf istoriją. Jos mama anksti mirė, palikdama našlaitėmis dvi mažas dukreles. Tėvas Mykolas Etevičius vedė pamotę Emą, geros širdies moterį. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, tėvą mobilizavo į armiją, o žydų kilmės pamotę naciai sušaudė. Nelly su jaunesne seserimi Lilija patyrė badą ir skurdą, joms teko elgetauti – duonai užsidirbdavo dainuodamos vokiečių okupuotos Lenkijos gatvėse lenkiškas, vokiškas, baltarusiškas dainas. Vėliau abi sesutės pateko į vaikų namus. Po karo tėvas jas susirado ir parsivežė į Vilnių. Lietuviškai kalbėti N. Paltinienė išmoko tik paauglystėje.

„Beveik nieko, kas buvo iš karo, neprisimenu. Tik gatvę, kurioje gyvenome. Matyt, karo siaubas, kurį kasdien tekdavo patirti man ir sesutei, viską užgožė mano atmintyje. Bet galiu pasakyti, kad jau tada prasidėjo mano dainavimo „karjera“. Žmonėms, matyt, patiko mano balselis, nes po dainavimo visada gaudavome pavalgyti. Vaikystės neturėjau. Kol patekome į vaikų namus, ne kartą teko badauti. Todėl aš niekada nebausčiau vaiko, kuris vagia maistą“, – teigia dainininkė autobiografinėje knygoje „Nelly. Kol plaks manoji širdis“ (sudarytojai Ramutė Žandarienė, Aidas Žandaris).

REKLAMA
REKLAMA

Moteris nežino savo tikrojo amžiaus, nes bažnyčios, kurioje ji buvo pakrikštyta, metrikai pradingo per karą. Savo gimtadieniu ji pasirinko Lietuvos gimtadienį – vasario 16-ąją.

REKLAMA

Saviveiklininkė tapo profesionale

Net šešiolikos nesulaukusi Nelly pagimdė sūnų, ištekėjo, bet santuoka truko neilgai. Jauna mama 20 metų dirbo Klaipėdos automatinės telefonų stoties technike, laisvalaikiu dainavo, pritardama sau gitara. Už tai, kad tapo profesionalia dainininke, atlikėja dėkinga Klaipėdos ryšių darbuotojų profsąjungos meninės saviveiklos ansamblio vadovei Aurelijai Daunorienei, kuri muzikai gabią merginą pakvietė į savo ansamblį groti gitara. Vėliau, pastebėjusi jos kaip dainininkės talentą, pasiūlė pabandyti dainuoti. Nelly atlikdavo dainas iš kino filmų, operečių arijas bei populiarius to meto estrados šlagerius.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikėja prisimena, kad kai pirmą kartą išėjo į sceną prieš gausiai susirinkusią publiką… pamiršo dainos „Santa Liučija“ žodžius. Orkestras groja vieną, antrą posmą, o solistė tyli… Jai sufleruoja žodžius, o ji tik šypsosi žiūrėdama į žmones.

„Orkestrui baigus groti trečią posmą, nusilenkiau ir išėjau. Bet kad žinotumėte, koks buvo bisas. Taip plojo, kad privalėjau grįžti į sceną. Tada atsipeikėjusi sklandžiai sudainavau visą dainą. Mieloji mokytoja stebėjosi: „Dirbu jau šitiek metų, bet iki šiol neteko išvesti į sceną dainininko, kuriam nesudainavus nė vienos natos žmonės taip plotų“, – prisimena N. Paltinienė. – A. Daunorienė, smuikininkė ir muzikos mokytoja, buvo nuostabus žmogus – išmokė mane muzikinio rašto, atvedė į tikrą sceną. Ji man buvo Dievo duota. Ji buvo mano likimas. Ji man sakydavo: „Dainuok, mergaite, tu priklausai scenai. A. Daunorienė mane atvedė į Arvydo Paltino vadovaujamą orkestrą, vėliau pasivadinusį „Kopų balsai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lydima meilės

A. Paltinas netrukus tapo Nelly vyru, o „Kopų balsai“ išgarsino dainininkę visoje Lietuvoje.

„Kartu su Arvydu aš patyriau tą tikrąją meilę, kuri atleidžia visas klaidas, kai myli žmogų tokį, koks jis yra. Su visais pliusais ir minusais. Abu mylime laisvę ir nepriklausomybę. Esu perfekcionistė, reikli ne tik sau, bet ir jam. Prisipažįstu, kad gyventi su manimi ne taip jau ir paprasta, bet tikroji meilė jau 56 metai yra šalia“, – atvirauja scenos žvaigždė.

„Kopų balsuose“ susikūrė ir pirmasis Lietuvoje N. Paltinienės ir Eugenijaus Ivanausko estradinis vokalinis duetas. Ansamblio vadovas E.Ivanauską, tuomet Klaipėdos žvejybos uosto kultūros rūmų solistą, perviliojo į „Kopų balsus“ – ir neapsiriko. Duetas pelnė ilgametę publikos meilę, nors ansamblyje dainavo ir kiti talentingi estrados atlikėjai – Viktoras Malinauskas, Birutė Petrikytė, Edmundas Kučinskas.

REKLAMA

Nelly ir Eugenijus atliko Lietuvos kompozitorių Benjamino Gorbulskio, Mikalojaus Noviko, Algimanto Raudonikio pirmąsias dainas. Publikai labai patiko ir jų dainuojami melodingi graikų kompozitoriaus Manos Hadžikakio kūriniai. 1967 m. festivalyje „Kauno pavasaris“ dainą „Ciganerija“ atlikusi Nelly tapo nugalėtoja, o daina išliko populiaria užstalės daina iki mūsų dienų, dabar ją dainuoja ir kiti atlikėjai.

Duetas publiką papirkdavo nuoširdumu, dvasios šiluma. „Ar lietūs, ar vėjai, ar saulės per daug, mylėk kaip mylėjai ir lauk“ –paprasti žodžiai, lengvai įsimenamos melodijos jau tapo liaudies dainomis.

„Mes Eugenijų nežinia kodėl vadinome Žanu. Scenoje vienas kitą mes suprasdavome iš žvilgsnio. Net ir suklysdavome kartu. Geras, bet ir labai užsispyręs, ištikimas draugas“, – atskleidžia atlikėja.

REKLAMA

Karjerą paaukojo šeimai

Nelly vyras Arvydas buvo kilęs iš Vokietijos, ten gyveno jo tėvai, todėl kai jiems sulaukus garbaus amžiaus prireikė priežiūros, šeimai teko persikelti gyventi į vyro gimtinę. Nelly suprato, kad svetur jos kaip dainininkės karjera baigsis, tačiau šeima jai buvo svarbesnė. Lietuvoje liko jos sūnus, giminės, bičiuliai ir ją mylinti publika. Iširo ne tik duetas, bet ir ansamblis. Sovietų valdžia šeimos išvykimą į užsienį traktavo kaip išdavystę, jų dainų netransliuodavo nei per televiziją, nei per radiją.

„Į Vokietiją 1982 metais išvažiavau su ašaromis. Žinojau, kad pradėti viską iš naujo jau per vėlu. Bet važiuoti reikėjo, nes nenorėjau skirtis su Arvydu“, – pasakoja legendinė atlikėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau likimas norėjo kitaip. Vos po pusmečio Nelly pakvietė koncertuoti JAV lietuviai. Kad gautų JAV vizas, reikėjo oficialaus iškvietimo. Jį atsiuntė būsimasis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. Lietuvių išeivių dėka Nelly su Arvydu sėkmingai koncertavo tautiečiams visuose JAV ir Kanados miestuose, vėliau – ir Europoje.

Vėl Lietuvoje

Prasidėjus perestrojkai, N. Paltinienė vėl grįžo koncertuoti į Lietuvą. Estrados gerbėjai dainininkę buvo įpratę matyti su ilgamečiu scenos partneriu E.Ivanausku, bet dabar ji dainavo ne tik su juo, bet ir viena. Publika jų nepamiršo – minios plūdo į N. Paltinienės koncertus didžiosiose šalies arenose, pirko kompaktines plokšteles.

REKLAMA

2011 m. Nacionaliniame operos ir baleto teatre buvo paminėtas dainininkės sceninės veiklos šešiasdešimtmetis.

N. Paltinienė ir E.Ivanauskas įrašyti į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai dainuojantis duetas, per 50 metų nepraradęs meninės išraiškos ir žavesio. Dainininkė yra patekusi ir į agentūros „Factum“ rekordų knygą kaip ilgiausiai – net 64 metus – dainavusi atlikėja. Už puikiai susiklosčiusią ilgametę karjerą, laimingą asmeninį gyvenimą estrados legenda nuolat kartoja esanti dėkinga Dievui, todėl kiekvieną koncertą ji pradėdavo kūriniu „Ave Marija“. Jos klausytojai jausdavo, kad dainos sklinda ne tik iš lūpų, bet iš širdies.

REKLAMA

„Aš kiekvieną dieną ir kiekviename koncerte dėkojau Dievui. Už ką? Už publiką, už jos meilę. Be žmonių meilės aš iš tikrųjų nebūčiau galėjusi taip ilgai išbūti scenoje“, – koncerto metu sakė publikos mėgstama solistė.

Sulaukia virtualių gėlių

Garbaus amžiaus sulaukusi publikos numylėtinė dabar yra silpnos sveikatos, tačiau šviesaus proto. Ji sunkiai susirgo 2015 metų sausį, dalyvaudama Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusiuose M.A.M.A. apdovanojimuose. Užkulisiuose ji peršalo, vėliau susirgo plaučių uždegimu, pateko į ligoninę, buvo gydoma didelėmis antibiotikų dozėmis. Ilgainiui liga komplikavosi, todėl šiandien estrados veteranės sveikata nėra gera. Ji retai išeina iš namų, nebeturi jėgų aplankyti Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris šiltai bendrauja su Lietuvoje gyvenančiu savo bičiuliu kunigu Arūnu Peškaičiu (OFM). Per jį žmonės mylimai dainininkei perduoda sveikinimus, linki daug sveikatos, ir toks publikos dėmesys ją ypač džiugina. Savo prisiminimuose ir sapnuose – ji vis dar scenoje.

„Nelly sako, kad gerbėjų linkėjimai ją gydo. Ji jaučia, kad dėl jų Dievas tarsi pratęsia jos gyvenimo kalendorių. Jai svarbu žinoti, kad žmonės ją prisimena, mini geru. Dažnai įkėlus kokią nors dainą į socialinius tinklus, žmonės pradeda siųsti gėlių nuotraukas. Jai tuomet atrodo, tarsi tos gėlės būtų jos kambaryje“, – sako N. Paltinienės bičiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų