REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Dovilė Filmanavičiūtė (nuotr. Eimanto Genio)

Keturių mėnesių sūnų auginanti viešųjų ryšių specialistė Dovilė Filmanavičiūtė kartu su dula Loreta Misiura ir akušere Ieva Girdvainiene „Baby City“ parduotuvėje dalijosi patirtimi bei patarimais – kaip ruošti kūdikio kraitelį.

10

Keturių mėnesių sūnų auginanti viešųjų ryšių specialistė Dovilė Filmanavičiūtė kartu su dula Loreta Misiura ir akušere Ieva Girdvainiene „Baby City“ parduotuvėje dalijosi patirtimi bei patarimais – kaip ruošti kūdikio kraitelį.

REKLAMA

Susitikime dalyvavo daugiau nei pusantro šimto tėvų, kurių daugeliui, tai pirmasis vaikelis, tad darbas surinkti viską, ką jam reikia, atrodo beprotiškai sunkus, rašoma pranešime spaudai.

Nepirkite per daug

„Bus šakės – aš žiauriai norėjau vaikų, bet jau norėjau jį parduoti, tik niekas neperka. Per daug pinigų norim“, – šmaikščiai pokalbį su mamomis pradėjo Dovilė. Ji pasidžiaugė, kad į renginį atvyko ir daug būsimų tėčių, kurie taip reikalingi būsimoms mamoms.

„Darykite viską, ką jums jos sako, – šypsojosi jauna mama. – Šiaip tai momentas, kuomet iš naujo įsimyli savo vyrą ir supranti, kad jeigu jo nebūtų, tikrai prasidėtų depresija. Labai svarbu turėti tvirtą petį šalia, kuris suteiktų pagalbą, nuleistų juokais ar negirdomis. Kai aš supratau, kad tokią pagalbą turiu, pasidarė labai gera.“

REKLAMA
REKLAMA

Iki paskutinių nėštumo savaičių besisukusi darbuose moteris atvirai prisipažino, kad į sąrašus, ką reikia susipirkti visad žiūrėjo labai skeptiškai ir taip elgtis siūlo kitoms. „Svarbu rinktis atsakingai ir pasitarti su specialistais ko reikės. Man vienas labiausiai pasiteisinusių pirkinių buvo žindymo pagalvė. Rodos, viskas su tais reikalais buvo gerai, sakyčiau, net per gerai, todėl nusprendžiau pasikonsultuoti su žindymo specialiste. Pas ją ir pamačiau tą pagalvę. Man draugės sakė, nepirk, pasikiši kietesnę pagalvėlę ir užteks. Gal kitoms tai „veikia“, bet man ne, tad žindymo pagalvė, galima sakyti, išgelbėjo man gyvybę. Dabar ji keliauja su mumis visur ir man žindyti patogu net automobilyje“, – atviravo D.Filmanavičiūtė.

REKLAMA

Moteris daug kalbėjo apie tai, kaip geriau nepasitikėti socialiniuose tinkluose dalinamais patarimais, mamų forumais, o į visus kylančius klausimus atsakymų ieškoti pas specialistus.

Akušerės rekomendacijos

Praktine informacija, ko reikia gimdymo namuose, ką būtina atsivežti ne tik į palatą, bet ir į gimdyklą, dalinosi tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja, Vilniaus gimdymo namuose dirbanti akušerė I.Girdvainienė. Ji „Baby City“ parduotuvėse yra išrinkusi daiktus, kurių gali prireikti būsimoms mamoms su kūdikėliais ir juos galima rasti lentynose su užrašu „Akušerė rekomenduoja“.

REKLAMA
REKLAMA

„Į gimdymo namus jums reikėtų daiktų tiek, kiek savaitgaliui į Druskininkus, – su šypsena paskaitą pradėjo specialistė. – Prireiks lengvo audinio medvilninių naktinių marškinių tiek, kiek būsite ligoninėje, tai reiškia 2-3. Tuomet šlepetės jums, šlepetės vyrui. Nepamirškite vyrų, nes gimdymo namai tam tikrą laiko tarpą tampa jūsų šeimos namais. Ten įsikuriate tas dvi tris dienas ir turite susikurti aplinką, kuri jus džiugintų, kuri būtų kuo labiau panašesnė į namus.“

Prisiminkite, kad gimdymo namuose tikrai šilta, tad neperskraukite per daug drabužių ir daiktų. Be kosmetikos, aprangos ir mielų smulkmenų kiekvienai gimdyvei reikalingas gimdymo rinkinys, kuriame yra specialios kelnaitės, įklotai po gimdymo, liemenėlė – šitos priemonės turėtų būti viršuje lagamino, nes jų prireiks. Taip pat įsigykite kremą speneliams, nes pirmosios žindymo dienos būna tikras iššūkis jaunai mamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rankinė į gimdyklą yra tikrai nedidelė, ten turi tilpti tik patys reikalingiausi daiktai. Daiktai į palatą turi būti jau kitoje rankinėje ir ten jau galite įsidėti visko, ko norite, kad ligoninėje jaustumėtės, kaip namuose“, – pataria Ieva. Na ir trečioji rankinė yra skirta mažyliui: „Nors žmogus mažas, bet daiktų jam reikės daug daugiau nei jums. Va čia jau galite pasiimti ir nedidelį lagaminą“

Po gimdymo pirmąsias dvi valandas gimdyvės praleidžia gimdykloje su kūdikiu prie krūtinės, kad būtų kontaktas „oda prie odos“. TIk prieš tai būtinai reikės mažyliui užmauti vilnonines kojinaites ir kai kuriuose stacionaruose gali paprašyti duoti sauskelnę, todėl vieną vienetą turėkite jau gimdykloje. Tik po dviejų valandų jums prireiks pirmųjų drabužėlių naujagimiui: smėlinuko, kurį mamos vadina „bodžiuku“ ir šliaužtinukų.

REKLAMA

„Linkiu, kad pirmąsias savaites visi kūdikio drabužiai būtų susiaučiami kimono principu, nes tėvams ypač baugu mauti kažką mažyliui per galvą“, – šypteli I.Girdvainienė. Drabužių porų pasiruoškite tiek, kiek būsite ligoninėje – dvi tris, nes juos reikia keisti kasdien. Taip pat nepamirškite plonos kepurytės. Nors Vakarų Europoje jau seniai jos nenaudojamos, Lietuvoje vis dar gydytojai nori apsaugoti didžiausią kūno dalį – galvą. Išvykstant reikės šiltesnių drabužių – specialaus į automobilinę kėdutę telpančio vokelio ar kombinezono.

„Skandinavijoje akušerės tikrina ar tėvai turi automobilines kėdutes, bet mes ne. Nėra jokių diskusijų, kad būtų galima kūdikį vežti ant rankų, tai yra labai nesaugu. Tiesa, rekomenduoju dar prieš gimstant mažyliui išbandyti visus įsigytus jam daiktus ir išmokti jais naudotis, nes dažnai būna komiškų situacijų, kuomet tėveliai nemoka išimti kūdikio. Parduotuvėje specialistai jums viską labai išsamiai parodys, tad nebijokite klausti“, – pabrėžė specialistė.

REKLAMA

Namuose po pirmos paros, kurią skirsite adaptacijai, kitą dieną lauks naujas iššūkis – naujagimio maudynės. Tam, kad nereikėtų dezinfekuoti visos vonios ir būtų patogiau mažylį laikyti, kūdikiai maudomi specialiose vonelėse su įdėklais. Kai kurios jų turi termometrus, o jeigu ne – reikėtų įsigyti, nes diskusijų tarp tėčio ir mamos – karštas vanduo ar ne, tikrai kils. Po jų prireiks specialiai kūdikiams skirto rankšluosčio su gobtuvu, o tada jau laukia žindymas ir laikas miegoti. „Migdyti kūdikius reikia laikantis saugaus miego taisyklių: ant kieto pagrindo ir ant nugaros. Pagalvės prireiks tik nuo metų laiko arba rekomendavus ortopedui“, – pabrėžė I.Girdvainienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Individuali pagalba

Susitikime dalyvavusi dula Loreta papasakojo apie kitą laukimo pusę, kur svarbiau ne daiktai ar pirkiniai, bet emociniai dalykai, pasiruošimas morališkai tiek gimdymui, tiek vaikelio atėjimui.

„Dula yra tas žmogus, kuris gali suteikti ne medicininę pagalbą, bet emocinį palaikymą. Ir ne tik per gimdymą! Atrodo pirmą dieną grįžti namo, jauti pakylėjimą, džiaugsmą, o antrą trečią dieną supranti, kad dantų šepetukas, su kuriuo dar ryte planavai išsivalyti dantis, einant miegoti likęs chalato kišenėje. Tai dula padeda ir šiuo momentu, kuomet reikia susitvarkyti su kasdienybe“, – pasakojo L.Misiurė, pabrėžusi, kad kiekviena šeima skirtinga, todėl reikia individualios pagalbos, bet kuo anksčiau pasiruošime naujos gyvybės atėjimui, tuo mažiau liks laiko stresui ir nerimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų