REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Jason Sudeikis (nuotr. SCANPIX)

1975 metų rugsėjo 18-ąją JAV Virdžinijos valstijos Fairfaxo mieste gimė Danielis Džeisonas Sudeikis, šiandien sparčiai garsėjantis amerikiečių aktorius, įgarsintojas, scenaristas ir komikas.

6

1975 metų rugsėjo 18-ąją JAV Virdžinijos valstijos Fairfaxo mieste gimė Danielis Džeisonas Sudeikis, šiandien sparčiai garsėjantis amerikiečių aktorius, įgarsintojas, scenaristas ir komikas.

REKLAMA

Jo kūrybinėje biografijoje – daugybė kino filmų, televizijos laidų.

25 proc. lietuvio

Džeisonas Sudeikis yra populiarios JAV humoro laidos „Saturday Night Live“ narys. Kine aktorius debiutavo 1998-aisiais, nusifilmavęs juostoje „Svetimi keršytojai II“. Vėliau išgarsėjo vaidmenimis filmuose „Sugėrovai“, „Kaip atsikratyti Boso?“, „Labas, mes – Mileriai“, „Įėjimas į salę“, „Kaip atsikratyti boso 2“ , „Motinos diena“ , „Pametę galvas Las Vegase“, „Piktieji paukščiai“, „Piktieji paukščiai II“ ir kituose. 

Ši informacija nebūtų kokia išskirtinė, jeigu ne aiškiai lietuviška herojaus pavardė. Ir iš tiesų Dž. Sudeikio asmenyje – lietuviškos ir airiškos šaknys iš tėvo pusės bei vokiečių ir airių iš motinos pusės. Kaip rašoma Džeisono interneto svetainėje, per 62 procentus jo sudaranti Airija, 25 procentus – Lietuva ir per 12 procentų – Vokietija. Tėvas Danielis Jozefas Sudeikis buvo verslo plėtros kompanijos viceprezidentas, o motina Kathryn  – „Brennco“ kompanijos kelionių agentė ir Amerikos turizmo agentūrų organizacijos prezidentė. Šiandien Kathryn Sudeikis yra JAV kelionių kompanijos „Acendas Vacations“ viceprezidentė. Motinos brolis Džordžas Vendtas – aktorius, labiau žinomas kaip serialo „Į sveikatą!“herojus Normas Petersonas. O prosenelis iš mamos pusės – fotografas Tomas Hovardas.

REKLAMA
REKLAMA

Tragiški likimai

„Tėtis mirė, kai man buvo dveji, – viename sename interviu pasakojo Džeisono tėvas Danielis. – Net nežinau, nuo ko mirė, nes mama niekada nenorėjo apie tai kalbėti, o aš gerbiau jos pasirinkimą. Nežinau net savo senelių vardų, todėl negaliu papasakoti, nei kada, nei iš kur Sudeikiai atsirado Amerikoje“.

REKLAMA

Retos šeimos genealoginis medis šiandien taip nuosekliai išanalizuotas ir sudėliotas, kaip Sudeikių. Tačiau, norint iki galo jį išstudijuoti, reikia nemažai laiko ir ypatingo atidumo. Kad skaitytojui viso to nepristigtų, kai kurias to medžio šakas aplenksime, o sustosime ties vienu labai įdomiu Tauragės kraštui faktu.

Seniai seniai, kaip toje pasakoje, XIX amžiaus antrojoje pusėje, gyveno Žemaitijoje Juozapas Sudeikis su žmona Marija – būsimosios Holivudo žvaigždės proproseneliai. Vargų spaudžiami, išvyko į Ameriką, ten Pensilvanijos anglių kasyklose Juozapas dirbo po 12 valandų per dieną šešias dienas per savaitę. Kasykloje ir žuvo – dėl dujų nuotėkio įvykęs sprogimas pasiglemžė septynių angliakasių gyvybes. Po nelaimės Juozapo žmona Marija Sudeikis liko viena auginti dešimties vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Skaudi ir Džeisono prosenelio Stanislovo Sudeikio labai trumpo gyvenimo istorija. Šilalės rajone, Žvingiuose, apie 25 kilometrus į šiaurės vakarus nuo Tauragės, maždaug 1893-aisiais gimęs, jis į JAV išsikėlė dar būdamas vaikas. Ten vėliau sutiko ketveriais metais jaunesnę panašaus likimo draugę iš Raseinių Mikaliną Emiliją Bielskytę. 1914 metų rugpjūčio 21 dieną jiedu susituokė Čikagos lietuvių bažnyčioje. 1915 metų gegužės 26-ąją Ilinojuje susilaukė sūnaus, kurį pavadino irgi Stanislovu – Stenliu Filipu Sudeikiu. Deja, Konektikute Stanislovas sukūrė antrą šeimą, taip pat su lietuve ir taip pat su Emilija. Tačiau toks blaškymasis tarp dvejų namų neatnešė nieko gero, o Stanislovas-vyresnysis, remiantis giminės genealoginiu medžiu, mirė 1948-ųjų gegužės 16-ąją. Nors pats Džeisonas Sudeikis spaudai teigė, esą jo prosenelis palikęs šį pasaulį nesulaukęs nė 40-ties. Ema Sudeikis mirė 1947 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarsi kokios blogos akies nužiūrėtas, dideliais nuopelnais Amerikoje nepasižymėjo ir dar vienas Džeisono giminės Stanislovas – senelis Stenlis Filipas Sudeikis. Jis kategoriškai vengė bet kokios veiklos, nesiėmė jokio darbo, girtavo, apleido žmoną ir vaikus, o labai trumpo savo gyvenimo pabaigą leido gatvėje – net artimiausi giminaičiai atsisakė suteikti pastogę. Tiesa, 1945-ųjų spalio 25-ąją jis dar spėjo susituokti su bemaž ketveriais metais vyresne airių emigranto dukra Edną Veroniką Gay. Tais pat metais jiems gimė dukra Anne Louise Sudeikis, o po metų – sūnus Danielis Jozefas, Džeisono Sudeikio tėvas.

Vieną dieną Stanislovas, kaip įprastai girtas, nuriedėjo nuo bažnyčios laiptų, persiskėlė galvą ir, būdamas vos 32-ejų metų, 1948-ųjų gegužės 16-ąją mirė. Edna Veronika savo vėjavaikį vyrą pergyveno 48-erius metus ir mirė sulaukusi 85-erių.

REKLAMA

Mokytis nesisekė

Istorija ilga ir paini, ir vienintelis priminimas šiai garsiai šeimai apie lietuvišką kilmę yra jų pavardė. Pats Džeisonas ilgai nieko nežinojo apie savo tikrąją kilmę.

Tik 2011 metais kartu su televizijos laidos „Who Do You Think You Are?“ („Kaip jums atrodo, kas jūs tokie esate?“) kūrėjais ėmėsi tirti visus įmanomus archyvus.

„Mūsų giminės praeitis mįslinga. Aš savo vaikams visada sakiau, kad gerą jų išvaizdą lėmė lietuviški genai“, – viename interviu juokavo Džeisono tėvas, naujųjų technologijų specialistas Danielis Sudeikis.

Kaip pažymi Amerikos kino kritikai, Džeisonas Sudeikis – nuostabus reto talento komikas, televizijos šou organizatorius ir vedėjas.

REKLAMA

Dar vaikystėje jis su šeima persikėlė į Overlando parką, antrą gyventojų skaičiumi miestą Kanzaso valstijoje, kurį jis apibūdina kaip savo gimtinę. Prieš tapdamas aktoriumi daugiau dėmesio skyrė krepšiniui. Mokėsi labai prastai, vargais negalais baigė vidurinę mokyklą. Į koledžą pateko atsitiktinai, nes „Fort Scott Community College“ komandai reikėjo gero žaidėjo. Džeisonui Sudeikiui netgi buvo skirta stipendija. Tačiau krepšinis nepadėjo, vaikinas iš koledžo dėl labai blogų pažymių buvo pašalintas. Dar mokykloje bendraklasis nusivedė Džeisoną į Kanzas Sičio improvizacinės komedijos teatrą „ComedySportz“ (šiandien jis vadinasi „Comedy City“). Savaitgaliais vaikinas pradėjo lankyti šios trupės pamokas, čia žengė pirmuosius savo aktorinius žingsnius. Linksmino žmones humoro klubuose, su bičiuliais sukūrė trupę keistoku pavadinimu „Der Monkenpickle“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tapo lyderiu

Vėliau Dž.Sudeikis persikėlė į Čikagą ir geram dešimtmečiui gavo darbą garsiausiame, nuo 1959 metų gyvuojančiame, Amerikos improvizacijų teatre „The Second City Touring Company“ (SNL). Tapo ne tik šio kultinio humoro šou autoriumi, bet ir vienu pagrindinių aktorių.

Į vieną pasirodymą Las Vegase atėjo grupė įtakingų žmonių, tarp jų ir Dž.Sudeikio dėdė – motinos brolis Georgas Wendtas, išgarsėjęs vaidmeniu seriale „Į sveikatą!“. Jų paragintas, Džeisonas ryžosi dalyvauti peržiūroje į „Saturday Night Life“ – nuo 1975 metų NBC kanalu transliuojamą vieną labiausiai pasisekusių JAV televizijos laidų. Į ją patekti svajoja kiekvienas Amerikos humoristas. Išvydę Dž.Sudeikio pasirodymų įrašus, laidos kūrėjai iš karto pasamdė jį kaip scenaristą. Vaikinas persikraustė į Niujorką ir pradėjo savo triumfo žygį, po poros metų tapdamas ryškiausiu grupės aktoriumi, lyderiu, parodijavusiu garsenybes, pavyzdžiui, JAV viceprezidentą Joe Bideną, kuris prieš JAV vadovo rinkimus buvo vienas populiariausių „Saturday Night Life“ taikinių.

REKLAMA

Dž.Sudeikis kalbėjo: „Labiausiai didžiuojuosi ta akimirka, kai, sėdėdamas savo tėvų namuose, žiūrėjau laidos „Saturday Night Live“ kartojimą ir išgirdau, kaip Don Pardo (legendinis Amerikos radijo ir televizijos diktorius, dirbęs apie 70 metų, – red.) ištaria mano vardą tame pačiame kambaryje, kuriame žiūrėdavau šį šou dar vaikas. Tai buvo nerealu“.

Per 20 filmų

Vis dėlto 2013 metų liepos mėnesį, po aštuonerių aktyvaus ir ypač sėkmingo darbo metų, jis atsisveikino su šiuo šou, tiesa, vėliau kartais dar įsijungdamas į jo programą.

2007 metais Dž.Sudeikis nusifilmavo populiariame, septynis sezonus rodytame, televizijos šou „30Rock“, 2008 metais – komedijoje „Pametę galvas Las Vegase“ su Cameron Diaz. Vienas ryškiausių jo vaidmenų buvo 2010 metais filme „Pasodinsiu savo eks“ su Gerard Butler ir Jeniffer Aniston. Nors filmą ištiko didžiulė finansinė nesėkmė, Džeisono Sudeikio darbas sulaukė visapusiško pripažinimo.

REKLAMA

Šiandien lietuviu save laikančio aktoriaus filmografijoje – per 20 daugelio Lietuvoje matytų ir gerai pažįstamų filmų. 2011 metais Dž.Sudeikiui teko garbė vesti „MTV kino apdovanojimų“ ceremoniją.

Kartą žurnalistų paklaustas, kas jam patinka Holivude, garsusis aktorius kalbėjo: „Daugeliu atvejų man, vyriausiam iš trijų mūsų šeimos vaikų, Holivudas buvo kaip vyresnysis brolis – žmonės, į kuriuos aš žiūrėdavau užvertęs galvą ir norėdavau mėgdžioti tai, kaip jie kalba su valdžia arba kaip bučiuoja merginą“.

Nori pamatyti Lietuvą

Tačiau pasakojimas apie talentingą aktorių lietuviškomis šaknimis būtų nepilnas, jeigu, kaip priimta Holivude, nepakalbėtume apie jo asmeninį gyvenimą. Džeisonas turi dvi seseris – Lindsi ir Kristen. Pats jis ilgokai išvengė tvirtų šeimyninių santykių. 2004 metais, po keleto metų draugystės, vedė aktorę ir rašytoją Key Cannon, su kuria vaidino seriale „Roko 30“. Deja, santuoka buvo neilga ir nuo 2008 metų pora apsigyveno atskirai, o 2010-aisiais oficialiai išsiskyrė. Tada Džeisonas pradėjo susitikinėti su populiaraus serialo „Mad Men. Reklamos vilkai“ aktore January Jones. Tai truko septynis mėnesius. 2011-ųjų birželį Januar trumpam pakeitė aktorė, modelis, dainininkė ir dizainerė Eva Mendes. Pagaliau tų pačių metų lapkritį Džeisono gyvenime atsirado aktorė, modelis ir prodiuserė, o 2019 metais ir pirmojo savo filmo „Booksmart“ („Knygynas“) režisierė Olivia Wilde (Olivija Vaild), kuri 2003–2011 metais buvo ištekėjusi už italų aristokrato Tao Ruspoli. Po bemaž dvejų metų pažinties pora susižadėjo. Šiandien Džeisonas ir Olivija gyvena vis dar nesusituokę, nors turi jau du vaikus – sūnų Otis Alexanderį ir dukrą Daisy Josephinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš trejus metus viename turizmo renginyje aktoriaus mama Kathryn Sudeikis, kartu su vyru Danu Sudeikiu dalyvavusi Lietuvos turizmo galimybių pristatymo renginyje Reno mieste Nevadoje (JAV), kalbėjo: „Mes labai norime pamatyti Lietuvą, niekada nesame ten buvę. Ne tik norime, bet ir realiai planuojame kelionę į jūsų šalį kitais metais. Keliausime ne tik mes su vyru, bet ir mūsų sūnus Džeisonas su gyvenimo drauge, jų sūnus Otis ir netrukus gimsianti dukra. Mūsų anūkė turi truputį paaugti, kad jau būtų pasiruošusi kelionei“.

Kol kas planai neišsipildė ir su Dž.Sudeikiu vis dažniau susitinkame naujuose Holivudo filmuose. Tikėkime, kad vis dėlto ateis diena, kai garsi šeima ryšis kelionei per Atlantą ir galėsime juos pasveikinti Lietuvoje. O gal ir Tauragėje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų