REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Diana Nausėdienė (tv3.lt fotomontažas)

Šį pirmadienio rytą žinomi šalies žmonės rinkosi Vilniaus Katedros aikštėje. Čia įvyko akcijos „Vienos kėdės istorija“ pristatymas bei spaudos konferencija, palietusi itin jautrią temą – vėžiu sergančių vaikų gyvenimus ir jų šeimas.

38

Šį pirmadienio rytą žinomi šalies žmonės rinkosi Vilniaus Katedros aikštėje. Čia įvyko akcijos „Vienos kėdės istorija“ pristatymas bei spaudos konferencija, palietusi itin jautrią temą – vėžiu sergančių vaikų gyvenimus ir jų šeimas.

REKLAMA

Renginio nepraleido ir pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, dainininkas Stanislavas Stavickis-Stano, labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ įkūrėja Eglė Mėlinauskienė bei daugelis kitų.

Konferencijos metu pranešta, kad jau visai netrukus Vilniuje onkologines ligas besigydančių mažylių šeimos, visų neabejingų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių žmonių, verslo ir fondų dėka, įsikurs jaukiuose „Mamų unijos Šeimos namuose“.

Tai – pirmas tokio pobūdžio centras Lietuvoje, kurio projektas ir koncepcija kurta, remiantis geriausiais pavyzdžiais bei praktika JAV, Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vėžiu sergančių vaikų paramos fondo prezidentės E. Mėlinauskienės, „Šeimos namai“ nepakeis ligoninės paslaugų ar gydytojų funkcijų, tačiau taps socialine alternatyva, kuri suteiks vaikui ir jo artimiesiems galimybę turėti daugiau laiko kartu, gauti reabilitacijos paslaugas. Vienu metu namuose galės gyventi 11 šeimų. Jomis rūpinsis savanoriai ir padedančias sveikti paslaugas teikiantys specialistai. Visa tai šeimoms nieko nekainuos.

REKLAMA

„Kasmet Lietuvoje onkologinėmis ligomis suserga apie 100 vaikų, o susirgus vaikui suserga ir visa jo šeima. „Šeimos namų“ idėja ¬ sukurti reabilitacijos ir informacijos centrą tokioms šeimoms, kad jos galėtų būti drauge saugioje, jaukioje ir vaikui sveikti padedančioje aplinkoje. „Šeimos namai“ bus ne tik vieta, kurioje galės gyventi sergančio vaiko šeima, bet ir erdvė, leidžianti dalytis savo istorija bei išgyvenimais su kitomis šeimomis. Šis didelis ir gražus projektas kuriamas tik iš privačių lėšų, geraširdžių žmonių bei socialiai atsakingų įmonių aukų. Tikime, kad suvieniję jėgas mes pagaliau svajonę paversime realybe“, – sako „Mamų unijos“ įkūrėja E. Mėlinauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prie projekto įgyvendinimo jau prisidėjo žymūs Lietuvos menininkai – Andrius Mamontovas, Veronika Povilionienė, Kostas Smoriginas, Ineta Stasiulytė, Stano, Ieva Prudnikovaitė, Justinas Jarutis, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Rimantas Bagdzevičius, Aurimas Žvinys, Larisa Kalpokaitė, Ieva Zasimauskaitė, Ineta Puzaraitė, Valda Bičkutė.

„Mes džiaugiamės, kad pasaulyje panašaus likimo šeimas globojantys fondai vienijasi vardan mūsų mažųjų ligoniukų, kuriems nėra nieko svarbiau už buvimą kartu su savo šeima. Tai suvokdami, mes drauge kuriame greičiau sveikti padedančią aplinką, kuri būtų jauki ne tik vaikui, bet ir visai šeimai. Džiugu, kad visuomenė palankiai priėmė mūsų žinutę“, – sako E. Mėlinauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mamų unijos“ Šeimos namai – 2 tūkst. kv. metrų pastatas, kuris kuriasi Vilniuje, netoli Santaros Vaikų ligoninės. Centre šiuo metu baigiama įrengti 11 mini apartamentų, kuriuose ligos tyrimų ir gydymo metu vaikas galės gyventi su savo šeima. Šiuose laikinuose namuose šeimai bus teikiama papildoma pediatrų, skausmo specialistų, psichologų, dvasininkų pagalba. Tai pat bus įrengtos paliatyvios slaugos („drugelių“) palatos vaikams, kuriems medicina padėti bejėgė. Reabilitacijos ir sporto centre bus galima atgauti ir stiprinti fizines, emocines jėgas.

Šeimoms ruošiama ir meno terapijos, žaidimų kambarys, žaidimų aikštelė, o informaciniame centre tėvams bus teikiama informacija apie ligą, gydymo eigą, gydymo galimybes užsienyje. Vienai šeimai bus skiriamas 42 kv. m. kambarys su atskiru įėjimu ir jaukia terasa lauke. Kiekviename kambaryje bus įrengta virtuvėlė, miegamasis, drabužinė, dušo kambarys ir tualetas. Centre taip pat bus bendros erdvės, kuriose šeimos galės bendrauti tarpusavyje, dalyvauti įvairiuose renginiuose. Be to, šeimos namuose įsikurs reabilitacijos centras, sporto salė, baseinas ir skalbykla.

„Vienos kėdės istorija“ – socialinė solidarumo akcija, kviečianti savanorystei ir tarpusavio pagalbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų