REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Natalija Bunkė, Erika Vitulskienė, Renata Šakalytė (tv3.lt fotomontažas)

Ankstyvą ketvirtadienio rytą Lietuvą sudrebino tragiška žinia – namuose gimdžiusi moteris neteko kūdikio, o pati buvo išgabenta į gimdymo namus.

15

Ankstyvą ketvirtadienio rytą Lietuvą sudrebino tragiška žinia – namuose gimdžiusi moteris neteko kūdikio, o pati buvo išgabenta į gimdymo namus.

REKLAMA

Dar šių metų sausio pradžioje Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuris tam tikromis sąlygomis leidžia moterims gimdyti namuose. Visgi gimdymas namų sąlygomis yra vertinamas labai prieštaringai.

 

Ketvirtadienio rytą Vilniuje moteriai gimdant namuose, mirė naujagimis. Policijos duomenimis, 1979 metais gimusi moteris gimdė vandenyje su pribuvėja. Gimęs berniukas nerodė gyvybės ženklų. Jį gaivino atvykę greitosios medikai, tačiau jie konstatavo mirtį. Kūdikio motina išgabenta į ligoninę.

tv3.lt pasiteiravo garsių šalies moterų, ką jos mano apie gimdymą namuose. Ne viena jų neslėpė nuostabos, kad gimdyvė pasirinko tokį sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Gimdymas namuose negali būti saugus

Garsi TV3 laidų bei renginių vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva, išgirdusi, kas nutiko kūdikiui, liko sukrėsta. Moteris teigė, kad gimdymas namuose yra labai rizikingas, nes viskas per akimirką gali apsiversti aukštyn kojomis.

REKLAMA

„Mano nuomonė iš vienos pusės yra palaikanti, bet galvoju, kad šiai dienai tai yra labai rizikingas dalykas. Bent jau Lietuvoje aš nematau esminių sąlygų, kurios galėtų užtikrinti saugų gimdymą namuose tiek vaikui, tiek mamai.

Nepaisant to, koks sėkmingas ir sklandus gali būti nėštumas, kokia graži gimdymo pradžia, viskas gali akimirksniu pasikeisti per akimirką netikėta linkme tiek mamai, tiek vaikeliui. Tu negali žinoti, kaip tai pasibaigs, šiuo atveju – tragiškai“, – sakė R. Šakalytė-Jakovleva.

Moteris taip pat tvirtai teigė, jog pati namuose gimdyti nesiryžtų ir tokių minčių prieš dukrų gimdymus net neturėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš gimdyti namuose ryžčiausi tik tuo atveju, jei aplink mane būtų daug profesionalų, pradedant dula, baigiant akušeriu, ar prie durų stovėtų paruoštas reanimobilis, kuris nugabentų į ligoninę ar suteiktų būtinąją pagalbą.

Gal tokiu atveju ir ryžčiausi, bet galima sukurti ir labai palankią, psichologiškai artimą aplinką ligoninėje ar gimdymo namuose. Šiais laikais gydytojais yra nusiteikę maloniai įvairioms gimdyvių ir jų artimųjų užgaidoms – galima atsinešti ir žvakių, muzikos pasileisti, rinktis galimybę gimdyti vandenyje, bet ligoninėje.

Toks gimdymas namuose, koks įvyko čia, man yra per daug rizikingas ir atrodo neatsakingas, nesvarbu, kokie kilnūs norai buvai“, – tvirtino TV laidų vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renata svarstė, kodėl moterys renkasi gimdymą namuose, pasak jos, dažniausiai sužaidžia artumo ir prisirišimo faktorius.

„Namų sienos atrodo palaikančios ir savos, galų gale, gal kažkoks ramybės pojūtis ir kiti dalykai – baimė, skaudi patirtis su ankstesniais gimdymais. Gal susidūrė su nejautriais gydytojais, sunku spręsti, kai nežinai visų aplinkybių. Kiekviena istorija yra individuali, kodėl moteris nusprendė gimdyti namuose“, – teigė R. Šakalytė-Jakovleva.

N. Bunkė: „Aš taip nedaryčiau“

Atlikėja ir kompozicijų iš gėlių kūrėja Natalija Bunkė neslėpė pasimetimo: „Sunku, renku žodžius...“, – kalbėjo garsi moteris.

REKLAMA

„Moterys turi suprasti, kad prisiima atsakomybę. Nežinau, man tai yra vienas baisesnių dalykų, nes tu rizikuoji tiek savo, tiek kūdikio, tiek artimųjų emocine būsena. Jei dar yra vaikų, jie gali prarasti mamą ar savo brolį, sesę. Juk tai yra be proto didelė rizika“, – tvirtino ji.

Natalija taip pat prisipažino, kad minčių gimdyti namuose niekuomet neturėjo: „Didžiausia užuojauta mamai ir artimiesiems, bet aš tokiam dalykui nesiryžčiau. Kiekvienas žmogus yra atsakingas už save, už savo artimuosius. Aš taip nedaryčiau. Šiuolaikinė medicina yra aukščiausiame lygyje, aš suprantu, kad yra žmogiški dalykai, galima klysti ir medicinoje, visko pasitaiko, bet daktarais tikrai pasitikiu, jų darbu, juk jie baigę mokslus.

REKLAMA

Čia mamos sprendimas gimdyti namuose, ką padarysi, tragiškai baigėsi. Mes negalime nei kaltinti, bet labai gaila ir liūdna“, – sunkiai žodžius rinko N. Bunkė.

Atlikėja N. Bunkė taip pat pabrėžė, jog kiekvieną su medicina susijusį sprendimą yra labai svarbu racionaliai įvertinti ir vis tiek išlieka tos nuomonės, kad pirmu taikymu geriausia kreiptis į specialistus.

„Būna, kad visi pasavivaliaujame tam tikrais vaistais, pavyzdžiui, aš pati mėgstu susileisti vaistus į raumenį, tačiau pati rizikuoju, kad gali kokia nors infekcija įsimesti. Bet šiuo atveju gal visiškai savo gyvybe dar nerizikuoji, bet šiuo atveju, kai rizikuoji ir savo, ir vaiko gyvybe, labai gaila, kad taip nutinka“, – sakė atlikėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasikliauja medikais

Drabužių kūrėja Erika Vitulskienė taip pat pritarė N. Bunkei ir sakė, kad gimdyti namuose ji nesiryžtų.

„Aš esu vienareikšmiškai už tai, kad būtų padaryta viskas, kad pavyktų išsaugoti kūdikį. Man niekada nekilo tokių minčių, labai pasitikiu daktarais, jų darbu, visa įranga, kuri gali būti reikalinga, yra šalia. Juk nežinai, kaip viskas pasisuks, čia kiekviena sekundė svarbi, kad kūdikį išsaugotų ir jis išgyventų. Tai yra labai jautri tema, kurioje negali būti vienos tiesos, bet aš tik už tai, kad kuo daugiau protingų žmonių – daktarų – aplink gimdančiąją“, – sakė E. Vitulskienė.

Pasak Erikos, tokį sprendimą – gimdyti namuose – moteris galėjo priimti tik dėl to, kad čia ji jautėsi jaukiau.

REKLAMA

„Kiekviena moteris psichologiškai skirtingais tvarkosi su savo padėtimi nėštumo metu, kiekviena moteris turi įvairių baimių, o didelis jų skaičius gali turėti įtakos, kad gimdo namuose, juk namų sienos – artimesnės“, – tvirtino ji.

Gimdyti namuose leidžia gydymo įstaiga

tv3.lt jau kiek anksčiau rašė, kad nuo šių metų sausio mėnesio, priėmus Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytą įsakymą, Lietuvoje gimdyti namuose gali tos moterys, kurioms nėra nustatyta didelė nėštumo rizika, ir kurios sudarė paslaugų sutartį su gydymo įstaiga dėl tokių paslaugų teikimo.

Moterys, planuojančios gimdyti namuose, turi pateikti prašymą gydymo įstaigai, teikiančiai šią paslaugą.

REKLAMA

Tuo tarpu ši, įvertinusi nėščiosios sveikatos būklę ir patalpos, kur bus priimamas gimdymas, tinkamumą, pasirašo sutartį. Pagal ją nėščioji gauna konsultacijas iki gimdymo ir po jo, pagalbą gimdymo metu bei akušerio vizitus po gimdymo.

Nustatyta, kad švarioje ir šiltoje namų patalpoje, kurioje planuojamas gimdymas, turi būti karštas vanduo, elektra bei kietas pagrindas, skirtas naujagimiui gaivinti.

Taip pat užtikrintas privažiavimas greitosios medicinos pagalbos automobiliui, kuris per 30 minučių galėtų pervežti gimdyvę ir naujagimį į gydymo įstaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų