REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Vaido Leliugos atostogos (nuotr. asm. archyvo)

Užkietėjęs keliautojas, radijo stoties „Power Hit Radio“ laidų vedėjas Vaidas Leliuga neseniai sugrįžo iš spalvingosios Japonijos. 

30

Užkietėjęs keliautojas, radijo stoties „Power Hit Radio“ laidų vedėjas Vaidas Leliuga neseniai sugrįžo iš spalvingosios Japonijos. 

REKLAMA

Iš dviejų savaičių trukusios kelionės vaikinas parsivežė daugybę įspūdžių ir nuotykių prisiminimų, kuriais nusprendė pasidalyti su tv3.lt  skaitytojais. 

Kokie įspūdžiai grįžus iš Japonijos?

Praėjo tik kelios savaitės po kelionės, dar reikia laiko susidėlioti įspūdžius galvoje. Jau pirmomis dienomis nukeliavus į Japoniją pamačiau, kad ten viskas kitaip, eismas vyksta kita puse, gyvenimas verda kitu ritmu, maistas kitoks, kitos taisyklės.

Ši kelionė į daugelį dalykų mane privertė pažiūrėti kitaip. Mes įpratę galvoti, kad taisykles yra tam, kad jas laužytumėme, tačiau japonai galvoja, kad taisykles yra tam, kad jų laikytis. Jie nuo mažens savo vaikus auklėja, kad reikia gyventi ir elgtis viešumoje taip, kad netrukdytum kitiems.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmomis dienomis atrodė, kad japonai gyvena visai įdomų gyvenimą, tačiau paskutinėmis dienomis jų tikslus taisyklių laikymasis jau vargino. Pavadinčiau juos robotukais, nes jei kažkas nevyksta pagal planą, japonas ima stresuoti.

REKLAMA

Japonija tik prieš 150 metų tapo laisva valstybe, keliauti ir priimti turistus pradėjo visai neseniai, manau, todėl ir pasireiškia jų kitoniškumas. Panašu, kad jie ir nėra linkę keistis, jiems labai patinka toks gyvenimo būdas, pagal taisykles.

Teko susitikti su lietuviais, kurie gyvena po 10-20 metų Japonijoje, šie tikino, kad prireikė net dviejų metų, kad apsiprastų prie japoniško gyvenimo būdo. Dabar ten gyvenantiems lietuviams sunku grįžti į Lietuvą, viskas pas mus jiems atrodo chaotiška.

Ar japonai svetingi ir malonūs?

Prieš kelionę daug domėjausi apie Japoniją, jie yra malonūs žmonės, kad ir ką padarysi ne taip, jie į akis nieko nesakys. Kiek tas jų nuolankumas yra nuoširdus – neaišku. Jie visuomet pasiruošę padėti, atsakyti, patarti, nesvarbu, ar kalba visai skirtinga kalba. Nors ir pasielgsi taip, kaip jiems nepatiks, jie vis vien šypsosis ir į akis nieko nepasakys.

REKLAMA
REKLAMA

Su kokiomis japoniškomis tradicijomis teko susipažinti?

Teko kelias dienas apsistoti viename iš Japonijos kaimų. Jų kaimuose gyvena po 300 tūkst. žmonių, panašiai tiek gyvena Kaune. Būnant tame kaime pasikeitė mano visas mąstymas apie šalį. Visą laiką įsivaizdavau, kad Japonjoje milijonai žmonių, nėra vietos, sunku prasilenkti, amžinas šurmulys, tai nuvažiavus į tuos kaimus pasijunti esantis ne šioje šalyje, nes dienos metu išvis nevaikšto nė vienas žmogus.

Teko miegoti ant bambukinių kilimėlių, gaminti tradicinę matchą arbatą ir lankytis japoniškose pirtyse, buvo labai įdomu prisiliesti prie jų tradicijų. Kitų tokių pasaulyje dalykų, manau, kad nėra. Kaip ir minėjau, jie gyvena sekundžių tikslumu, pagal taisykles ir grafikus. Pas juos tradicijos yra labai svarbios, jie jas puoselėja ir vertina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo labai įdomu išgirsti istorijų apie geišas. Daugelis nežinodami jas laiko prostitutėmis, bet pasirodo, niekas su jomis nemiega, o jų paskirtis yra juokinti ir pasakoti įdomias istorijas vyrams. Pati Japonijos valdžia skatina moteris tapti geišomis, nes tai yra šioks toks kultūros paveldas. Geiša gali tapti bet kuri japonė. Teko lankytis geišų kvartale, tikrai nėra taip, kad jos lūkuriuotu gatvėse ir kažko lauktų. Tame kvartale yra geišų mokyklos, jei mergina nusprendžia tapti geiša, ji eina į mokyklą ir mokosi, kaip bendrauti su vyrais ir kokias istorijas jiems pasakoti.

Vyrai, kurie užsisako geišas, klauso jų istorijų. Kaip juokiuosi, geiša – tai lyg komikė, kuri linksmina vyrus kelias valandas, pasakoja istorijas ir groja instrumentais. Teko pamatyti kelias geišas, kurios praskriejo gatve, jos atrodė išties įspūdingai. Pasirodo, kuo vyresnė geiša, tuo ji yra brangesnė ir paklausesnė. Kiek žinau dabar Japonijoje vyriausiai geišai yra 80 metų ir ji labai populiari, paklausi.

REKLAMA

Kaip atrodo Japonijos gamta?

Sakiau, kad šioje savo kelionėje per mažai skyriau laiko Japonijos gamtai. Tačiau, kiek teko pamatyti, Japonijos gamta yra labai mylima ir puoselėjama. Tiek japoniški sodai, tiek kalnai gniaužia kvapą.

Manęs daug kas klausia, ar sugrįžčiau į Japoniją, tai tikrai grįžčiau ir savo visą laiką skirčiau šios šalies gamtai. Ten viskas yra prižiūrėta ir sutvarkyta, atrodo, kad neleidžiama nulūžti ir supūti nė vienam medeliui. Niekada netikėjau, kad ši šalis yra tokia žalia, pasirodo tik 30 procentų Japonijoje yra gyvenama, o likę 70 procentų priklauso gamtai.

Ar patiko šios šalies virtuvė?

Japonų virtuvė patiks tiems, kas mėgsta jūros gėrybes. Jie valgo viską, kas plaukioja jūroje. Stereotipas, kad būdamas Japonijoje prisivalgysi sushi yra neteisingas. Teko jų ragauti, bet jie tikrai nėra tokie skanūs kaip Europoje. Japonijoje sushi yra visai kitokie, gan mums, europiečiams neįprasti. Patys japonai sushi labai neakcentuoja, labiau jie mėgsta gaminti troškinius, sriubas, makaronus ir ryžius. Maistas ten tikrai labai skanus.

REKLAMA

Kokiais pastebėjimais galėtum pasidalyti?

Dar vienas stereotipas, kad Japonija yra technologijų šalis – neteisinga. Per tas savaites Japonijoje teko net keturias dienas būti be interneto, nes jo tiesiog nebuvo kaimuose. Japonija nėra technologijų šalis, kaip daugelis įsivaizduoja. Žinoma, nekalbu apie Tokiją, šis miestas yra atskira respublika. Nuvažiavus į Tokiją matai milijonus žmonių, daug reklamų, technologijoms skirtų parduotuvių, tačiau likusi Japonijos dalis nėra tokia išmani. Kol kas Japonija yra pažangi technologijų šalis, tačiau ne tokia, kokią mes matome filmuose.

Stebino japoniški tualetai, pagarsėję visame pasaulyje, šie tualetai turi įvairiausių funkcijų. Po to grįžus į Lietuvą užsimanai tokį tualetą namuose įsirengti. Tualetai yra elektriniai, prie jų priėjus, šie iškart atsidaro, pasisveikina, klozeto dangtis yra šildomas, vėliau atlikus reikalus galima pasirinkti norimą srovę, kuri išplaus reikiamą vietą. Tai gana keista, bet kaip sakoma, prie gerų dalykų greitai priprantama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką patartum norintiems keliauti į Japoniją?

Nekeliaukite į Japoniją vasarą, nes tokiu metu dažniausiai siaučia taifūnai. Teko susidurti tiek su taifūnais, tiek su žemės drebėjimais. Nuo drebėjimų neišsisuksi, japonams tai jau įprastas dalykas. Vasara Japonijoje labai lietinga ir karšta, būnant ten jaučiausi lyg būdamas garinėje pirtyje.

Geriausia kelionę planuoti arba rudenį, arba pavasarį. Taip pat reikia nusiteikti, kad teks laikytis jų taisyklių, nusiauti batus, vaikščioti kai kur basomis, miegoti ant grindų. Rekomenduočiau bent kelioms dienoms atsidurti tikrojoje Japonijoje ir išbandyti, pamatyti jų tradicijas. Tai yra milžiniška šalis ir prieš keliaujant reiktų daug pasiskaityti, žinoti, ką norite pamatyti ir susiplanuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų