REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Rimgaudo Karvelio gedi kolegės (tv3.lt fotomontažas)

Pirmadienio vakarą pasirodė liūdna žinia, jog mirė žinomas Lietuvos teatro ir kino aktorius, Rimgaudas Karvelis.

9

Pirmadienio vakarą pasirodė liūdna žinia, jog mirė žinomas Lietuvos teatro ir kino aktorius, Rimgaudas Karvelis.

REKLAMA

Scenos veteranui buvo 86 metai.

Aktorius buvo gerai žinomas iš daugybės spektaklių, o taip pat ir garsiojo serialo „Giminės“. 

Aktorė Vaiva Mainelytė buvusį kolegą prisimena tik geriausias žodžiais, o taip pat teigia, kad kelių jam apibūdinti nė neužtektų – jis buvo išties didinga asmenybė.

„Jis buvo labai geras žmogus, geras draugas ir aš turėjau didelį džiaugsmą susitikti su juo scenoje, spektaklyje „Po vasaros dangumi“. Atsimenu, jis mus visus užkrėsdavo ir laukdavome, kol jis išeis nuo scenos, nes laukiamajame kambaryje jis duodavo tikrą koncertą. Visada labai gerai imituodavo prancūzus, Hitlerio kalbą – kelis žodžius vokiškai ir kelias improvizacijas. Jeigu ką pasakodavo, visada būdavo atkartojami personažai ir labai aiškiai pamatydavai, apie ką jis kalba“, – prisiminimais dalijosi aktorė.

Aktorės ir R. Karvelio ryšiai nuo pirmųjų pažinties dienų buvo itin glaudūs: „Kai pirmąkart susitikome, atsimenu, aš atvažiavau iš Šiaulių, į Teatro dieną. Jis iškart mane sesute pavadino, aš jį – broliuku. Tai visą laiką taip vienas kitą ir pravadinome. Matau tas jo geras akis, kaip savo didelėmis rankom apkabindavo…“

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, paskutinį kartą V. Mainelytė ir R. Karvelis susitiko liūdnu metu. Aktorė prisiminė, kad tąkart laidojo aktorių Juozą Meškauską.

„Labai noriu perduoti ir visiems „Giminėms“, mūsų grupei, visiems atlikėjams, nes mes iš tiesų buvome kaip giminės, todėl labai liūdna, kai išeina vienas mūsų atstovas“, – apie serialo aktorius kalbėjo ji.

REKLAMA

Gražiausiais žodžiais apie R. Karvelį atsiliepė ir kita seriale „Giminės“ suvaidinusi aktorė Ilona Balsytė, kuri neslėpė, kad ši žinia – be galo netikėta.

„Iš tiesų, mūsų santykiai buvo labai gražūs. Jis – nepaprastai geras aktorius – vienas iš tos senosios gvardijos nuostabių aktorių. Aš su juo dirbti ir filmuotis pradėjau dar labai jauna, todėl jis visuomet palaikydavo ir iš tikrųjų buvo labai kolegiškas, draugiškas“, – prisiminė aktorė.

Žinią apie netektį portalui tv3.lt patvirtino Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas Ramutis Rimeikis, dar prieš pusvalandį skaudžią žinią jam pranešė aktoriaus žmona.

REKLAMA
REKLAMA

R. Rimeikis pranešė, kad kolegą paskutiniu metu lankė ligoninėje, jis sirgo, skundėsi skausmais. R. Rimeikis prisiminė, kad dar praeitą savaitę su juo kalbėjo telefonu: „iš balso atrodė, kad jis atsigavęs“. 

Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas teigia, kad nėra žinoma, nuo ko tiksliai mirė jo kolega: „Buvo skausmai, gydytojai darė tyrimus, tikriausiai, kad kažkas su skrandžiu buvo. Negaliu patvirtinti, bet tikriausiai buvo vėžys“.

 

R. Karvelis gimė 1933 metais Kaune, mokėsi Vilniaus 7-ojoje vidurinėje mokykloje, 1957 metais baigė buvusią Lietuvos konservatoriją. 1956–1963 metais aktorius dirbo Marijampolės (anksčiau – Kapsuko), 1963–1965 metais Klaipėdos dramos teatruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

1965 metais R. Karvelis pradėjo dirbti Jaunimo teatro Vilniuje. Čia jis praleido 40 metų, sukūrė charakteringų, įsimintinų vaidmenų.

Jis dirbo su režisieriais Vytautu Čibiru, Dalia Tamulevičiūte, Eimuntu Nekrošiumi, daugeliu kitų.

R. Karvelis buvo ne tik aktorius, režisierius, bet ir Jaunimo teatro metraštininkas. Visą gyvenimą kaupęs ir rinkęs teatro archyvą, pats prisidėjęs prie spektaklių filmavimo ir fotografavimo, menininkas sukūrė kelių dalių filmą apie įvairius Jaunimo teatro istorijos etapus.

Aktorius buvo mėgiamas ir kino režisierių. Jis sukūrė vaidmenis populiariuose filmuose „Velnio sėkla“, „Tadas Blinda“, „Ignotas grįžo namo“, kituose, vaidino Lietuvos televizijose seriale „Giminės“.

 

Velionis bus pašarvotas laidojimų namuose „Nutrūkusi styga“. Lankymas rugpjūčio 21 d., trečiadienį, nuo 15 val. Karstas išnešamas ketvirtadienį 14 val., laidojimas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų