REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Katrina Knizikevičiūtė (tv3.lt fotomontažas)

Kaunietės dizainerės Katrinos Knizikevičiūtės nepastebėti yra tiesiog neįmanoma – nuo paauglystės išskirtine išvaizda bei apranga stebinusi mergina jau kurį laiką džiaugiasi sukūrusi savo asmeninį prekės ženklą „Bajoras“, o ateityje jos laukia ir toks mados sostine pramintas miestas, kaip Niujorkas.

33

Kaunietės dizainerės Katrinos Knizikevičiūtės nepastebėti yra tiesiog neįmanoma – nuo paauglystės išskirtine išvaizda bei apranga stebinusi mergina jau kurį laiką džiaugiasi sukūrusi savo asmeninį prekės ženklą „Bajoras“, o ateityje jos laukia ir toks mados sostine pramintas miestas, kaip Niujorkas.

REKLAMA

Tiesa, tai – ne vienintelės veiklos, kuriomis užsiima Katrina, paprasčiausiai atskleisti detales apie kai kurias iš jų šiuo metu yra dar anksti. Naujienų portalui tv3.lt dizainerė atvirai papasakojo apie savo požiūrį į kūrybą, kodėl viską renkasi kurti rankomis ir užsiminė apie ateities planus.

Tavo kolekcijos – visuomet traukiančios akį, ryškios, kaip ir tu pati. Tavo manymu, ar vis daugiau lietuvių taip pat nebebijo atrodyti drąsiau?

REKLAMA
REKLAMA

Mėgstu spalvas ir įvairius jų derinius. Spalvomis išreiškiu save, savo nuotaiką, gal šiek tiek ir „protestuoju“ prieš pilką visuomenę – noriu padrąsinti tuos, kurie per daug „kuklūs“ save išreikšti ir paeksperimentuoti, įkvėpti suprantančius madą ir netgi pralinksminti tuos, kurie manęs taip ir nesupranta (juokiasi).

REKLAMA

Apranga man lyg komunikacija su aplinka. Džiaugiuosi Lietuvoje matydama vis daugiau ir daugiau laisvų žmonių – tiek apranga, tiek karjeros pasirinkimu, tiek gyvenimo stiliumi. Manau, viena iš pagrindinių problemų, kuri stabdo ne vieną yra tai, kad žmogus per rimtai žiūri į save ir savo aplinką. O tai suformuoja žmogaus ego, kuris iš tiesų tėra tik „šarvas“ apsisaugoti nuo aplinkos. Visiems siūlyčiau paskaityti labai gera psichologinę knygą, kuri neturi nieko bendro su mada, tačiau stipriai mane įkvėpė naujai kolekcijai S/S20 – „Ego“.

REKLAMA
REKLAMA

Papasakok daugiau apie savo ženklą „Bajoras?“ Kaip gimė toks skambus pavadinimas?

Nuo pačių pirmų momentų, kai pradėjau galvoti apie savo pačios brand’ą, norėjau sukurti kai ką daugiau nei mados ženklą. Žiūrėjau į tai, kaip į platformą sau išreikšti mintis ir požiūrį į pasaulį per kūrybą. Pristatydama kolekcijas ir jų konceptus kviečiu žmogų/klientą/ „stebėtoją – kaip bepavadinsi – pažiūrėti, pajusti ir suprasti aplinką per „Bajoro“ prizmę.

Kurdama kiekvieną gaminį, ne tik stengiuosi jį pasiūti kokybiškai, naudojant tik detaliai atrinktus audinius, bet ir sukurti emociją, kurią kūrinį nešiojantis žmogus išgyventų. „Bajoras“ – tai daugiau, nei saviraiška drabužiais. Tai – gyvenimo būdas. Keliu socialines, politines, psichologines problemas – kiekvienas vienetinis gaminys turi konceptualią istoriją ir reikšmę. Mano tikslas buvo sukurti prekės ženklą, kuris būtų kaip sava subkultūra, o pavadinimas atspindėtų kuriamą estetiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mano pavardės trumpinys (Kniaz) slaviškai (Knyaz) yra kilmingo rango apibūdinimas. Pradėjusi domėtis šeimos istorija, sužinojau, kad pati turiu bajorų kraujo.

Viename interviu esi užsiminusi, kad „Bajorą“ nuo A iki Z kuri pati, negana to, viskas – rankų darbo. Kodėl pasirinkai kurti būtent taip?

Mėgaujuosi pilnu kūrybos procesu. Nuo inspiracijos ir idėjos ieškojimo, sketchinimo, moodboard’ų darymo, lekalų braižymo, siuvimo, petukų gaminimo, siuvinėjimo iki fotosesijos organizavimo ir set’ų kūrimų. Viskas, be abejonės, reikalauja daug laiko ir psichologinės bei fizinės stiprybės, bet visuomet turiu labai aiškią viziją, kaip noriu save išreikšti ir viską pateikti, o tai darydama jaučiu malonumą.

REKLAMA

Neretai kiti žmonės apie mus ar mūsų kūrybą randa geresnių žodžių, nei mes patys. Kaip kiti žmonės vertina „Bajorą“?

Kadangi klausimas kitiems žmonėms, tai jų ir paklausiau.

„Bajoras“ – tai kur kas daugiau, negu dar vienas drabužių „brand’as“. „Bajoras“, viešindamas savo veiklą, kolekcijas, byloja ne tik apie sudėtingus sukirpimus, audinių gausą ar techninius sugebėjimus, perpintus spalvomis, bet ir neša žinutę, slypinčią už kiekvieno kūrinio. Galbūt todėl ir įdomu stebėti šios jaunos ir ambicingos kūrėjos veiklą, nes niekuomet nežinai, ko gali sulaukti, bet visuomet esi tikras, kad ir kas tai bebūtų – ar kolekcija įkvėpta žmonių jausmų, ar cirko klounų, tai visuomet stebins koncepto turtingumu ir sprendimu, kurį kūrėja pasiūlo klientui. Gera stebėti, kaip jaunas kūrėjas plečia savo akiratį, verčia save ir aplinkinius tobulėti, ir įtraukia ne vienos srities, kaip stiliaus ar mados, bet ir skirtingų meno šakų atstovus: makiažo meistrus, aktorius ir t.t“;

REKLAMA

„Į „Bajorą“ malonu žiūrėti ir tai dėvėti“;

„Komplimentų magnetas“;

„Bajorija!!!“;

„Gyvenimo stilius, įkvėpimas save išreikšti“.

 Kokie tavo pačios ateities planai? Kokia bus naujausia kolekcija?

Naujausia kolekcija, kaip jau minėjau, vadinasi „Ego“. Kolekciją pradėjau brandinti prieš metus, skaitydama Echart Tolle knygą „Naujoji žemė“. Kadangi per savo kūrybą mėgstu siųsti pozityvią žinutę, svarsčiau, kokią pagrindinę mintį norėčiau perteikti šioje naujausioje kolekcijoje.

Perdėtas „ego“ turėjimas yra žmogaus skausmo šaltinis. Ar tai bebūtų kažkoks užsilikęs skausmas iš praeities, ar užglaistyti kompleksai – čia gali kapstytis kiek nori, visi jų turime. Kai kurie žmonės to arba nepripažįsta netgi sau, kai kurie užsimeta kauk. Bet kokiu atveju, vyksta vaidinimas ir žmogus pradeda tapatintis su savo personažu (ego).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mano siunčiama žinutė yra tokia – nežiūrėkite į save taip rimtai, nusimeskite kaukes, būkite tikrais sau, neatitrūkite nuo savo prigimties. Išsirutuliojus minčiai, pradėjau žiūrėti į vėlyvo 19 amžiaus ir 20 amžiaus pražios cirko klounų ir juokdarių kostiumus. Šioje kolekcijoje dar daugiau rankų darbo, inkorporavau net savo skulptūros sugebėjimus.

Ne paslaptis, kad mokeisi, o dabar ir toliau daug laiko praleidi Jungtinėje Karalystėje. Vis dėlto kur ketini toliau plėtoti savo prekės ženklą?

Taip, jau 6 metai, kaip gyvenu Londone. Londonas man yra visiškai nuostabus miestas, pilnas įdomių žmonių, menininkų, parodų ir renginių. Londone jaučiuosi kaip tiesiog pasaulyje, jei toks sakinys turi prasmę (juokiasi).

REKLAMA

Čia tiek daug kultūrų ir skirtingų, nuolatos migruojančių menininkų, projektų! Šis miestas man įrodė, kad viskas yra įmanoma ir išmokė, kad nesvarbu, kur esi įsikūręs pats – kūrybą gali plėsti visur. Tai ir plečiu, be vietovės limitų – bendradarbiauju su menininkais, žurnalais ir projektais iš įvairiausių pasaulio kraštų.

„Bajorą“ fiziškai šiuo metu galima rasti Lietuvoje, Varšuvoje ir Londone. Vis gaunu pasiūlymų dėl „Bajoro“ reprezentacijos iš kitų šalių ir įvairų butikų bei „pop up’ų“, bet nepuolu ir neskubu į bet kieno rankas. Man svarbu, kad ir ta vieta, kurioje galima rasti „Bajorą“, būtų ypatinga.

REKLAMA

Artimiausiu metu ketinu plėstis į Niujorką, ir kadangi „Bajoro“ asortimentas didėja, ir turiu kelias siuvėjas, kurios specialiai dirba prie laisvalaikio linijos „comfort zone“ gamybos, ir tai man leidžia pagaminti daugiau gėrio – galbūt „užBajorinsiu“ dar daugiau vietų! Visgi, viską taip pat derinu su pilno etato profesionalaus modelio, grafikos dizainerės ir laisvai samdomos kūrybos vadovės darbu, o neseniai dar įsivėliau ir į filmų industriją! Gaila, tačiau visi projektai kol kas yra slapti – nieko negaliu papasakoti.

Vieni žmonės yra įsitikinę, kad įkvėpimas turi ateiti natūraliai, o kiti tikina, kad jo laukia tik tie, kurie ieško pasiteisinimų. Kaip galvoji tu? Kur pati stengiesi ieškoti įkvėpimo?

Visaip būna! Ir manau, kad turi sau leisti įvairius būdu – tiek laukimas, tiek ieškojimas gali atnešti skirtingų vaisių. Svarbiausia visada būti žingeidžiam, nes tai yra geriausias būdas atrasti ir tobulėti. Įkvėpimas yra visur – tai priklauso tik nuo to, kaip pažiūrėsi į dalykus. Net pačius paprasčiausius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų