REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Serialų rinkos lyderių pozicijas išlaikant Netflix ir HBO, kiti kūrėjai lieka šešėlyje. Vienas jų – britų pasididžiavimu laikomas televizijos kanalas BBC, pastarąjį dešimtmetį visas jėgas sutelkęs konkurentų pažabojimui.

Serialų rinkos lyderių pozicijas išlaikant Netflix ir HBO, kiti kūrėjai lieka šešėlyje. Vienas jų – britų pasididžiavimu laikomas televizijos kanalas BBC, pastarąjį dešimtmetį visas jėgas sutelkęs konkurentų pažabojimui.

REKLAMA

Padaręs milžinišką kokybinį šuolį, šiandien BBC yra pajėgus varžytis su geriausiais – jo sąskaitoje net keletas pastarojo laikmečio serialų hitų, kuriuos turėtų pamėgti ir Lietuvos žiūrovai.

Odė moteriškumui seriale „Žudant Ievą“

2018-ųjų pavasarį televizijos kanalui BBC pristačius šnipų trilerį „Žudant Ievą“ (angl. „Killing Eve“, 2018), paremtą rašytojo Luke Jennigs keturių dalių novelėmis „Codename Villanelle“, jau netrukus apie jį kalbėjo visa žiniasklaida. Šį serialą gali pamatyti ir vaizdo transliacijų internetu platformos www.tvplaypremium.lt žiūrovai. Pirmosioms serijoms dar nė nepasiekus televizijos ekranų, BBC kanalas nutarė rizikuoti, iškart anonsuodamas apie antrąjį sezoną ir panašu, kad pasielgė teisingai – „Žudant Ievą“ pasirodė esąs vienu labiausiai aptarinėjamų 2018-ųjų serialų. Žiūrovai jau nekantriai laukia ir trečiojo sezono.

Leidiniai „The Hollywood Reporter“, „Vox“, „Vanity Fair“, „Business Insider“ ir daugelis kitų įtraukė jį į geriausių metų serialų sąrašą, o portalas „Rotten Tomatoes“ pavadino jį labiausiai žiniasklaidos aptarinėjamu serialu. Portalui paskelbus 127-ų kino kritikų labiausiai girtų 2018-ųjų serialų topus, „Žudant Ievą“ pasirodė esąs daugumos favoritu. Pergalingą serialo žygį televizijos ekranuose vainikavo dvi nominacijos Auksiniam gaubliui, vieną kurių aktorė Sandra Oh parsivežė namo. JAV aktorių gildija, taip pat apdovanojusi aktorę, serialą pavadino „metų proveržiu“.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė televizijos serialo „Žudant Ievą“ veikėja, aktorės Sandra Oh įkūnijama Eva jau vadinama moteriška Džeimso Bondo versija. Anot siužeto, dvi pagrindinės serialo herojės gyvena paraleliniuose pasauliuose. Eva (akt. Sandra Oh) – britų MI5 darbuotoja, dievinanti knygas apie moteris žudikes. Atlikdama užduotį, moteris imasi medžioti Vilanelę (akt. Jodie Comer) – sarkastišką samdomą žudikę. Likimui suvedus jas draugėn, moterys tampa apsėstos viena kita ir pradeda „katės – pelės“ žaidimą.

REKLAMA

Įdomūs ir lengvai kuoktelėję moteriški personažai, juodasis humoras, smagus ir linksmas tonas, feminizmo ir šnipų temos bei serialus lydinčių stereotipų laužymas – dinamiško ir nenuspėjamo „Žudant Ievą“ sėkmės raktai. Kino kritikai pro ausis nepraleido ir kokybiško filmo garso takelio, dinamiškai besikeičiančio kartu su pagrindinių herojų lankomomis vietovėmis – Paryžiuje skamba retro prieskoniu pagardinta pop muzika, Maskvoje – niūrus instrumentinis fonas, artimas girdėtam kultinio rusų režisieriaus Andrejaus Tarkovskio filmuose.

Genialusis detektyvas „Šerlokas“

„Šerlokas“ (angl. „Sherlock“, 2010) – bene populiariausias pastarojo laikmečio BBC serialas, neriantis į garsiausio visų laikų seklio gyvenimo verpetą. Visame pasaulyje geriausiai žinomas rašytojo Arthur Conan Doyle personažas, genialusis detektyvas Šerlokas Holmsas (akt. Benedict Cumberbatch), serialo kūrėjų įkurdintas šiuolaikiniame, technologijų prisodrintame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Arogantiškas savimyla, apdovanotas aštriu protu ir genialiomis įžvalgomis, stulbinančiai tiksliai tiria nusikaltimus, taško kuriuose negali padėti niekas kitas. Vos pasirodęs, serialas iškart tapo hitu, šiandien skaičiuojančiu jau keturis sezonus. Žiūrovai ir kino kritikai „Šerloką“ liaupsino dėl pedantiškumo, dėmesio detalėms, stiliaus, loginių klaidų nebuvimo bei gebėjimo įtraukti ir išlaikyti paslaptį. Serialo sąskaitoje – Auksinio gaublio ir BAFTA nominacijos, aibė Emmy statulėlių ir viso pasaulio žiūrovų meilė.

„Daktaras Kas“ ir šis tas daugiau nei telefono būdelė

Televizijos serialas „Daktaras Kas“ (angl. „Doctor Who“, 2005) pasirodo esąs rekordininku. Tai – visų laikų ilgiausiai televizijos eteryje rodomas mokslinės fantastikos šou. Rodytas 1963 – 1989 metais, pristatydamas net 12-ąjį sezoną, televizijos serialas į eterį sugrįžo 2005-aisiais ir iškart šovė į populiarumo viršūnę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot serialo siužeto, į žmogų panašėjantis ateivis, vadinantis save Daktaru (akt. Matt Smith), keliauja laiku pasinaudodamas erdvėlaiviu, išoriškai primenančiu telefono būdelę. Ekscentriškas, ypatingomis žiniomis technologijų, istorijos ir mokslo srityse apdovanotas Daktaras drauge su komandos nariais gelbėja planetą ir stoja į kovą su aršiausiais piktadariais.

Ties naujai atgimusiu serialu „Daktaras Kas“ darbavosi serialo „Šerlokas“ (angl. „Sherlock“, 2010) komanda, o vienoje ar kitoje serijoje pasirodė bene visos garsiausios britų televizijos žvaigždės.

„Sostų karų“ žvaigždė televizijos seriale „Asmens sargybinis“

Kultiniame seriale „Sostų karai“ pasirodęs „Starkas“ Richard Madden 2018-aisiais suspindo kriminaliniame trileryje, mini seriale „Asmens sargybinis“ (angl. „Bodyguard“, 2018). Genialiai aktoriaus atliktas vaidmuo neliko nepastebėtu – pirmąjį karjeros Auksinį gaublį R. Madden pelnė būtent už vaidmenį šiame televizijos seriale.

REKLAMA

Pagrindinis serialo veikėjas – Deividas Badas (akt. R. Madden) – karo veteranas ir asmens sargybinis, atsakingas už Britų Karališkosios šeimos ir Vyriausybės apsaugą. Paskirtas saugoti Vidaus reikalų ministrę Džiuliją Montag (akt. Keeley Hawes) Deividas kasdien patiria sunkumų – jo asmeninės pažiūros kardinaliai skiriasi nuo jo saugomo objekto. Taip ministrės asmens sargybiniu turėjęs dirbti vyras tampa didžiausią grėsmę jai keliančiu asmeniu...

Naują erą televizijoje atvėręs „Liuteris“

Vos pasirodęs, niūrus, tamsiomis spalvomis alsuojantis „Liuteris“ (angl. „Luther“, 2010) tapo naują madą televizijos ekranuose diktuojančiu serialu. Po jo pasirodymo televizijos ekranuose imta kurti realistiškai atrodančius, niūrių spalvų serialus apie tikrus detektyvus, o pagrindinį vaidmenį čia atlikęs aktorius Idris Elba tapo labiausiai filmavimo aikštelėje geidžiamu juodaodžiu aktoriumi

REKLAMA

abiejose Atlanto pusėse ir sėkmingai išlaiko šį statusą. Norėtas baigti ties trečiuoju sezonu, šiandien Auksiniu gaubliu apdovanotas „Liuteris“ skaičiuoja penktąjį sezoną, o netrukus kino ekranus pasieks serialo motyvais sukurtas filmas.

Pagrindinis serialo veikėjas Džonas Liuteris (akt. Idris Elba) – kylantis detektyvas, išsiskiriantis aukštu išnarpliojamų bylų skaičiumi. Džonas – brutalus nestandartinių metodų šalininkas, tačiau ar sferai, griežtai kontroliuojamai įstatymų, įmanoma diktuoti savas taisykles, dažnai peržengiančias įstatymo barjerą?

Stereotipus laužanti Enė Lister seriale „Džentelmenas Džekas“

BBC ir HBO kartu kurtas biografinis mini serialas „Džentelmenas Džekas“ (angl. „Gentleman Jack“, 2019) žiūrovą nukelia į XIX a. Angliją. Pagrindinė jo herojė – britų aristokratė Enė Lister (akt. Suranne Jones), istorikų laikoma pirmąja lesbiete, neslėpusia savo seksualinės orientacijos. Drąsa pranokstanti laikmetį, kuriame gyvena, Enė laužo visus galimus stereotipus, taikomus moterų išvaizdai, kalbėsenai ir manieroms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkietėjusi keliautoja ir alpinistė stoja į kovą prieš žemvaldžius, siekdama savo namams grąžinti buvusią šlovę. Dėl vyriško charakterio ir manierų praminta ponu Džeku, moteris laikoma neeiline istorine asmenybe. Po Enės Lister mirties istorikai ėmėsi nagrinėti aibę jos dienoraščių, kuriuose netrūksta intymaus pobūdžio įrašų, apmąstymų lyčių lygybės tema ir kasdienybės akimirkų. Kino kūrėjus ne sykį masinę moters užrašai sugulė į dokumentinį bei vaidybinį filmą, vaizduojantį Enės Lister gyvenimą.

„Makmafija“ arba kodėl sunku pabėgti nuo šeimos

BBC ir amerikiečių studijos AMC bendras kūrinys, aštuonių serijų kriminalinis mini serialas „Makmafija“ (angl. „Mc Mafia“, 2018) buvo šiltai sutiktas žiūrovų, tačiau netrūko ir bandžiusių uždrausti jo demonstravimą televizijos ekranuose.

REKLAMA

Pagrindinis serialo herojus Aleksas (akt. James Norton) – žydų kilmės rusų oligarcho sūnus, užaugęs Londone. Atokiau nuo kriminalinio šeimos verslo besilaikantis jaunas vyras įkuria nuosavą verslą ir mėgaujasi ramia kasdienybe, tačiau sykį šeimos reikalai primena apie save. Privalėdamas apsaugoti žmones, kuriuos myli, Aleksas įsitraukia į kriminalinę veiklą, o kelias atgal niekuomet nėra lengvas.

Britų žurnalisto Misha Glenny 2008-aisias išleistos knygos „McMafia: A Journey Through the Global Criminal Underworld“ pagrindu sukurtas serialas narsto šeimos ir nusikalstamo pasaulio temas, o filmo kūrėjai tikina, jog tai – šiuolaikinė „Sopranų“ arba „Krikštatėvio“ filmų versija.

REKLAMA

Nepaisant gerų serialo kūrėjų ketinimų ir teigiamų Vakarų ir Vidurio Europos žiūrovų vertinimo, Rusija pasmerkė jo rodymą, serialą išvadindama propagandiniu, kurstančiu nesantaiką ir juodinančių rusų tautą bei uždraudė jo demonstravimą šalyje. Neliko patenkinti ir Izraelio gyventojai, tikinantys, kad serialas užgauna šalies verslininkus, tačiau juk serialai, kurių rodymui priešinasi bent viena valstybė, tik įrodo esą geriausiais!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Data Laikas Rungtynės Spausk ir žiūrėk transliacijas:
08.02 22:20 Ispanija - Lietuva
 
08.04 19:30 Lietuva - Suomija
 
08.10 22:00 Serbija - Lietuva
 
08.12 19:30 Lietuva - Serbija
 
08.16 19:00 Suomija - Lietuva
 
08.17 19:00 Rusija - Lietuva
 
08.24 09:00 Pietų Korėja - Lietuva
 
08.25 11:30 Lietuva - Angola
 
08.27 12:00 Lietuva - Čekija
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų