REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Žinomi žmonės prabilo apie vestuvių dovanas (Veikli grupė nuotr.)

Gavę kvietimą atvykti į vestuves iš karto pradedame galvoti apie dovanas jauniesiems: ką įsimintina ir simboliška galėtume padovanoti šventės kaltininkams. Kaip sako vienas populiariausių vestuvių vedėjų, iliuzionistas Mantas Wizard, dovanos pagrindinė misija – suteikti gražų prisiminimą, rašoma pranešime spaudai.

15

Gavę kvietimą atvykti į vestuves iš karto pradedame galvoti apie dovanas jauniesiems: ką įsimintina ir simboliška galėtume padovanoti šventės kaltininkams. Kaip sako vienas populiariausių vestuvių vedėjų, iliuzionistas Mantas Wizard, dovanos pagrindinė misija – suteikti gražų prisiminimą, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Žinoma, ir pinigai – visuomet protingas ir praktiškas pasirinkimas. Tačiau ir šiuo atveju lieka vietos kūrybiškumui: kur tuos pinigėlius sudėti, kaip originaliai juos įteikti“, – sako M. Wizard.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, ar kvietime nėra nurodyta informacija dėl
dovanų. Jei jaunieji prašo leisti dovaną pasirinkti patiems, tuomet
nereikėtų sukti galvos, o tiesiog išpildyti jų prašymą. Tačiau jei nėra tokio sakinio, tada galima parinkti dovaną, kuri primintų porai apie jų vestuves“, – pataria vestuvių ir renginių organizatorė Karolina Meginytė.

Paklaustas, ką pats dovanoja šventės kaltininkams, kai būna pakviestas į vestuves, M. Wizard atsakė: „Dažniausiai atvirai paklausiu, kas juos pradžiugintų. Jei dovanojami pinigai, visada pridedu ir kokią magišką smulkmeną, tarkim, paties kurtą namų kvapą ar mylimą knygą“.

REKLAMA
REKLAMA

Žinomas vyras sakė, jog jam nesinori pinigų dovanoti paprastame vokelyje. „Visada ieškau kokios nors gražios ar originalios talpos: tarkim, stilizuotos dėžutės, kur juos įdėti“, – teigė M. Wizard.

REKLAMA

Kaip pastebėjo vestuvių vedėjas, neretai su pinigais jaunavedžiams kartu dovanojamos ir žaismingos dovanėlės: jaunųjų šaržai, nedideli suvenyrai, loterijos bilietai ir pan. Neretai vietoje gėlių jaunieji prašo padovanoti knygą, loterijos bilietą ar prisidėti prie kilnaus tikslo, tarkim, paaukoti gyvūnų prieglaudai. M. Wizard pastebėjo, jog nors pastaruoju metu vestuvių šventėse atsisakoma daugybės tradicinių atributų, visgi šeimos židinys – kaip itin simboliška dovana – itin dažnai teikiamas jauniesiems. „Šeimos židinys turi labai gražią ir prasmingą simboliką, jo įteikimas – itin jautri šventės akimirka. Ši tradicija, kiek teko domėtis, siekia netgi Baltų laikus“, – teigė vestuvių vedėjas. 

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kiek daugiau nei pusmetį už dramaturgo Mindaugo Valiuko ištekėjusi aktorė Valda Bičkutė prisiminė, jog jų svarbiausioje gyvenimo šventėje jokių tradicinių ritualų nebuvo – tik ceremonija Katedroje ir paskui koncertas teatre. „Mums draugai dovanojo dainas, posmus, pjesę. Mindaugas vestuvių proga man padovanojo kino scenarijų! Nors, kita vertus, per vestuves gavome ir daug gražių vokelių, kas tikrai yra visada vertinga dovana, su galimybe išleisti, kam labiausiai reikia.Vokelius ir atvirukus su palinkėjimais rūpestingai saugau, kaip prisiminimą“, – sakė žinoma aktorė. Pati Valda eidama į draugų ar kolegų vestuves ieškotų gražaus vokelio ar dėžutės, į kurią būtų galima įdėti piniginę dovaną. Ir būtinai įteiktų dailų atviruką, nes ir pačiai buvo labai vertinga ir miela skaityti nuoširdžius artimų žmonių sveikinimus bei palinkėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikėja Evelina Sašenko pastebėjo, jog šiais laikais per vestuves daugiausiai dovanojama pinigus. „Ir mums su vyru taip atsitiko, kad didesnė dalis svečių pasirinko būtent šį dovanojimo būdą, – sakė Evelina, ką tik su sutuoktiniu, verslininku Giedriumi Statulevičiumi atšventusi pirmąsias vestuvių metines. – Iš įdomesnių dovanų galėčiau paminėti kelionę. Esame labai patenkinti šia dovana, nes kelionės, tai – patirtis ir įspūdžiai visam gyvenimui. Na, o sesė dovanojo paveikslą, ant kurio visi svečiai mums surašė palinkėjimus. Šis paveikslas dabar puošia mūsų namus ir kelia šypseną. Be abejo, gavome ir šeimos židinį, bet tai, sakyčiau, yra labiau vestuvių tradicija gauti iš tėvukų rankų šeimos ugnį”.

REKLAMA

Žvaigždžių stilistė Rūta Morozovienė, praėjusią vasarą su vyru Andrejumi, atšventusi santuokos dvidešimtmetį sakė iki šiolei menanti tą momentą, kuomet per vestuves jos mama įteikė šeimos židinį. „Tai buvo be galo jautri akimirka, kurios tikrai negali pamiršti”, – teigė plaukų meistrė jau daugiau nei du dešimtmečius puoselėjanti darnius šeiminius santykius. Pačiai R. Morozovienei, kaip viešniai bičiulių vestuvėse, yra tekę dovanoti knygų, taip pat aukoti labdaros organizacijoms, nes to prašė jaunavedžiai. Na, o kartą, dovanodama pinigų Rūta juos įkišo į... plytą ir dailiai ją dekoravo gėlėmis. „Kodėl dovanojau plytą? Ogi todėl, kad tai simbolizuoja jaunavedžių namo statybų pradžią“, – šypsojosi plaukų meistrė.

REKLAMA

„Šiluma ir žaluma alsuojanti vasara – švenčių metas. Rinkdami dovaną kiekvienas norime įteikti prisiminimą. O prisiminimai yra neįkainojami, tai tikroji jų vertė“, – įsitikinusi kūrėja Ilona Vitkevičienė. Kaunietė jau bene ketverius metus kuria dirbinius iš kaulinio porceliano, kuriuose subtiliai derinama klasika du minimalizmu. „Porceliano gaminiai pasižymi ypatinga prabanga, ilgaamžiškumu bei puikiai tinka svarbioms progoms ar tiesiog papuošti namų interjerą“, – sako ženklo „Ilonos porcelianas“ įkūrėja.  

Pasak autorės, šeimos židinys ir jame negęstanti ugnis simbolizuoja namų jaukumą. „Šeimos židinio įteikimas jauniesiems – labai graži, o taip pat be galo jautri vestuvių cereonijos dalis“, – neabejoja I. Vitkevičienė, kurianti unikalius rankų darbo, vienetinius šeimos židinius iš kaulinio porceliano. „Ilonos porcelianas“ įkūrėja taip pat gamina indelius žiedams sudėti, padėkliukus duonai ir druskai, skirtus jaunųjų sutiktuvėms bei dirbinius, pagal specialius sutuoktuvininkų poreikius. Menininkė mano, kad nereikėtų atsisakyti tradicijos ir šventės svečiams padovanoti po mažą atminimo dovanytę, tarkim, porcelianinį angeliuką.

„Šeimos židinio perdavimas – graži lietuviška tradicija. Židinį turėtų perduoti jaunikio mama jaunajai, taip suteikiant namų židinio sergėtojos vaidmenį. Man asmeniškai labai gražu, kuomet židinį pašventina kunigas bažnycioje. Tai – be galo graži ir prasminga simbolika“, – mano vestuvių planuotoja K. Meginytė. Pasak specialistės, įteikti vestuvių šventės svečiams nedideles atminimo dovanėles, tarkim porcelianinius angeliukus ar širdeles – puiki mintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų