REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Simona Burbaitė (nuotr. Organizatorių)

Turbūt daugumu merginų pavydi dailios figūros tinklaraštininkei bei knygos „Tavo geriausia draugė“ autorei Simonai Burbaitei. Socialinėje erdvėje bei ant žurnalų viršelių ji atrodo stulbinamai. Garsi moteris atskleidė, kaip jai pavyksta išlaikyti nepriekaištingą figūrgą be alinančių dietų ir badavimų.

6

Turbūt daugumu merginų pavydi dailios figūros tinklaraštininkei bei knygos „Tavo geriausia draugė“ autorei Simonai Burbaitei. Socialinėje erdvėje bei ant žurnalų viršelių ji atrodo stulbinamai. Garsi moteris atskleidė, kaip jai pavyksta išlaikyti nepriekaištingą figūrgą be alinančių dietų ir badavimų.

REKLAMA

S. Burbaitė jau daugiau nei 10 metų domisi subalansuota mityba, kuri padėjo jai jaustis ir atrodyti geriau. „Esu įsitikinusi – kaip valgome, taip ir gyvename bei jaučiamės. Ir tuo labiau atrodome“, – pasakoja ji. Į subalansuotos mitybos pasaulį ji pasinėrė tada, kai ėmė jaustis blogai, ne tiek fiziškai, o dvasiškai, todėl nusprendė, kad metas keistis.

Maisto šventė

Prasidėjus vasaros sezonui dauguma moterų imasi laikytis dietų, valosi organizmą ar net badauja. Šie pasirinkimai, anot tinklaraštininkės S.Burbaitės yra netinkami. Ji pataria gyvenime susikurti balansą, kuris padės išlaikyti figūrą ir jokiu būdu neskriausti savęs. „Kalbėdama apie mitybą ir apskritai gyvenimą vadovaujuosi 80:20 principu. 80 proc. laiko stengiuosi gyventi sveikai ir disciplinuotai, o 20 proc. esu sau atlaidi – leidžiu pasilepinti skaniu desertu, ilgiau pamiegoti be sąžinės graužaties. Šį principą taikau visose gyvenimo situacijose.

REKLAMA
REKLAMA

Formuojant mitybos įpročius siūlau ir kitiems išbandyti šį principą – kai 80 proc. per savaitę (t. y. 6 dienas) kvietinių miltų makaronus keiti į bolivines balandas, baltuosius ryžius į juoduosius, kiaulieną į žuvį, grietinėlę į kokosų pieną, sūrelį į džiovintą figą, datulę ar abrikosą.

REKLAMA

O 20 proc. (ne daugiau kaip 2 dienas per savaitę) turi visišką laisvę be jokio sąžinės graužimo valgyti greitojo maisto restoranuose, ragauti ką tik iškeptą mamos pyragą, mėgautis ledais ar bet kuo, kas tau patinka, ar ko tą dieną norisi, bet įprastai sau neleidi. Nes tam, kad išliktum ne tik liekna, bet ir sveika bei patenkintum visus kūno poreikius, tiesiog privalu pasidaryti maisto šventę!“

Sveikas maistas – skanus maistas

Dauguma žmonių klaidingai mano, jog sveikas maistas yra neskanus maistas. Žinoma, jeigu valgai vien agurkus ar pomidorus, nesusikuri balanso, tai pabosta, tampa nebeskanu. Tačiau Simona tikina, kad tai yra netiesa ir jiems gali tik paprieštarauti. „Tiems, kurie mano, kad sveikas maistas neskanus, kad ėmus maitintis subalansuotai nebegalės lepintis gardžiu valgiu, galiu pasakyti – pradėjusi ieškoti alternatyvų, radau nepaprastai įvairų ir labai gardų sveikos mitybos pasaulį!

REKLAMA
REKLAMA

Tiems, kurie mano, kad sveikas gyvenimas atsisakius blogų įpročių bus nuobodus, taip pat turiu „nuvilti“: sveika gyvensena yra judėjimas, užtikrinantis begalę įdomių veiklų. Esu įsitikinusi, kad visavertis maistas turi būti skanus, sotus ir, žinoma, subalansuotas, nes kaip kitaip jis taps tavo gyvenimo būdu? Ilgai pagundoms neatsispirsi, jei nuolat valgysi neskanų, nemėgstamą maistą.“

Pabaigus laikytis dietų, žmonės ima kompensuoti skanaus maisto troškimą saldumynais ar kitu riebiu maistu, tokiu būdu jie tik pakenkia sau, nes įvyksta JOJO efektas, kurio metu žmogui grįžta visi numesti kilogramai, kartais net dvigubai daugiau nei jis numetė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saldumynams TAIP

Turbūt mažai kas pasakytų, kad nemėgsta saldumynų. O norint palaikyti liekną figūrą, jiems labai sunku atsispirti. Tačiau Simona teigia, kad jų ir nereikia atsisakyti, o reikia tik susirasti sveikų alternatyvų. „Gyvename nuostabiame amžiuje, kada jau yra atrasta ir gaminama nemažai alternatyvų tradiciniams saldumynams. Tereikia šiek tiek pastangų, kad juos atrastum ar pasigamintum pats. Aš pati dažnai savo tinklaraštyje dalinuosi įvairiais subalansuotų ir skanių desertų receptais, tad jei trūksta idėjų – kviečiu užsukti“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Nepamirškite ir užkandžių

Sveika mityba – subalansuota mityba. Jokiu būdu negalima savęs skriausti, badauti ar būti alkanam. „Užkandžiai tikrai yra reikalingi ir jie turėtų būti subalansuoti ir maistingi. Tik visada verta pagalvoti kodėl valgai būtent tokią porciją arba šokoladuką, o ne skanų vaisių.“

REKLAMA

Moteris pasakoja, jog jai labai patinka viena mintis, kuri padeda jai nepersivalgyti. „Atsiminkite, kad antras kąsnis yra tokio pat skonio kaip pirmas ir neverta „ragauti“ pusę torto, kad pajaustum, koks jis gardus.“ Teoriškai antro torto gabalėlio skonis toks pat kaip pirmojo, bet praktiškai pasitenkinimas maistu mažėja su kiekvienu kąsniu. Dešimtas kąsnis niekada nebus toks pat gardus kaip pirmas, todėl kuo mažiau maisto, tuo jis skanesnis.“

Simona priduria, kad maistu reikia mėgautis. „Maistas yra tiesiog energijos šaltinis, kuris leidžia gerai jaustis, būti žvaliems, aktyviems ir stipriems. Jis padeda siekti užsibrėžtų tikslų ir svajonių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų