REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
54
Eurovizijos finalas: Olandija (nuotr. SCANPIX)

Šeštadienio vakarą Europą ir Tel Avivą drebino didžiausias dainų konkursas pasaulyje – čia vyko 64-osios „Eurovizijos“ finalas.

54

Šeštadienio vakarą Europą ir Tel Avivą drebino didžiausias dainų konkursas pasaulyje – čia vyko 64-osios „Eurovizijos“ finalas.

REKLAMA

Šią naktį paaiškėjo, kas tapo „Eurovizijos“ nugalėtoju ir kur kitais metais, gegužės mėnesį, bus surengtas dainų konkursas.

 

Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus paaiškėjo, kad šių metų nugalėtojais tapo Nyderlandai. Atlikėjas Duncanas su daina „Arcade“ surinko 429 balsus. Antroje vietoje liko Italija su 465 balsais, o trečioje – Rusija, su 369 balsais.

Finale pasirodė 26 šalių atstovai – dešimt jų iš pirmojo pusfinalio, dešimt iš antrojo, penkios šalys, kurios remia dainų konkursą ir šalis, kuri tapo praėjusių metų nugalėtoja.

Nugalėtojo pasirodymas:

Kiekviena šalis pristatė komisijos skirtus balsus. Didžiausia konkurencija vyko tarp Šiaurės Makedonijos, Italijos, Švedijos, Rusijos ir Nyderlandų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos komisija skyrė 12 balų Nyderlandų atlikėjui Duncanui. 10 – Azerbaidžanui, 8 – Švedijai, 7 – Čekijai, 6 – Islandijai, 5 – Vokietijai, 4 – Slovėnijai, 3 – Italijai, 2 – Australijai ir 1 – Rusijai.

REKLAMA

Paskelbus visus žiuri balsus, paaiškėjo, kad daugiausiai jų surinko Švedija – 239, Šiaurės Makedonija – 237, Olandija – 231.

Nuolat pildoma...

Finalo dalyvių pasirodymų eiga:

1. Malta

„Eurovizijos“ finalą šiemet buvo patikėta atidaryti 18-metei Maltos atstovei Michelai Pace su daina „Chameleon“. Jaunoji atlikėja tikrai geba išjudinti savo publiką. Jos pasirodymo metu visa salė negalėjo audringų emocijų.

Šio nuotaikingo pasirodymo metu Michela vilkėjo rožinės spalvos kostiumėlį, o netrukus prie jos prisidėjo ir keturi šokėjai. Būtent tuomet pasirodymas tapo tik dar labiau intensyvus. Kaip specialieji efektai buvo panaudoti ekranai, kurie sceną nudažė ryškiausiomis spalvomis.

REKLAMA
REKLAMA

2. Albanija

Antroji scenoje pasirodė Albanijos atstovė Jonida Maligi. Jos pasirodyme šiemet iš tiesų netrūko dramatiškų akimirkų. Dainininkė scenoje stovėjo vilkėdama ilgą juodos spalvos suknelę su aukso elementais.

Scena jos pasirodymo metu buvo nusidažiusi raudona spalva. Ir nors pati dainininkė judėjo gana mažai, žiūrovai dėmesį galėjo sutelkti į ekranus, kur nuolat keitėsi vaizdai.

3. Čekija

Trečiu numeriu žengė Čekijos grupė „Lake Malawi". Jie atliko pop stiliaus dainą, kuri susirinkusiuosius privertė šokti. Scena jų pasirodymo metu nusidažė ryškiomis spalvomis, o ekranuose keitėsi geometrinės figūros. Pagrindinis grupės vokalistas dainuodamas šoko ir nuolat judėjo į ritmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Vokietija

Vokietijos grupė „Sisters“ atliko dainą, pavadinimu „Sisters“. Juodos spalvos su aukso detalėmis drabužius scenai pasirinkusios dainininkės lyrišką dainą atliko duetu, o joms dainuojant ekranuose buvo matomi jų atvaizdai, kurie vis dinamiškai keitėsi, taip papildydami pasirodymą.

5. Rusija

Penktasis numeris atiteko Rusijai šiemet konkurse atstovaujančiams Sergėjui Lazarevui.

Jis vilkėjo baltos spalvos kostiumą, o iliuziją, jog dainuoja daugiau taip pat atrodančių atlikėjų, scenoje padėjo sukurti ekranai. Specialieji efektai šio pasirodymo metu iš tiesų stebino.

Netrukus scenoje pasirodė projekcijos, kurios priminė lietaus lašus. Kiek vėliau dramatišką dainą atliekantis dainininkas atsidūrė tarsi dėžėje iš kurios dainuodamas stengėsi ištrūkti, tačiau ši dėžė sudužo tik dainos pabaigoje sceną nutvieskus žaibui.

REKLAMA

6. Danija

Šeštuoju numeriu žengė Danijos atstovė. Ji, priešingai nei kitos merginos, vilkėjo ne suknelę, o juodas kelnes bei baltus marškinius su petnešomis. Žaismingą dainą ji atliko ir su šokėjais – visi kartu lingavo į taktą, atsisėdę ant milžiniškos kėdės. 

7. San Marinas

Septintas scenoje buvo San Marino atstovas Serhato. Jo pasirodymas priminė tikrą šokių aikštelę. Jį dainininkas pradėjo stovėdamas ant baltos pakylos. Už atlikėjo nugaros buvo pastebimi įvairūs su dainos tekstu susiję užrašai, pasirodymo eigoje jie persipynė su ryškiomis spalvomis bei raštais. San Marino atstovui talkino šokėjai ir pritariančiosios vokalistės.

REKLAMA

8. Šiaurės Makedonija

Aštuntoji scenoje buvo lyriškoji Tamara Todevska savo pasirodymui, kaip ir Rusijos atstovas S. Lazarevas, pasirinko iliuziją, jog scenoje stovi daugiau vienas atlikėjas. Ekranuose buvo matoma daugiau T. Todevskos atvaizdų, kuriuos vėliau pakeitė žmonių atvaizdai.

Šviesiaplaukė dainininkė vilkėjo ilgą smaragdinės spalvos suknelę. Ir nors scenoje ji nejudėjo, ekranai sukūrė gana įspūdingą ir dramatišką vaizdą, o pabaigoje viskas užtemo ir buvo matoma tik nuotrauka.

9. Švedija

Devintas pasirodė Švedijos atstovas Johnas Lundvikas su daina „Too Late For Love“. Kai kuriems „Eurovizijos“ komentatoriams ir fanams pasirodė kiek juokinga, jog po ankstesnės Danijos atstovės dainos apie amžiną meilę seka šis kūrinys, kurio pavadinimas skelbia, jog meilei per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau būtent šis Švedijos atstovas yra įvardijamas tarp šalies favoritų. Jis scenoje pasirodė vilkėdamas tamsius marškinėlius, o jį iš visų pusių apšvietė prožektoriai.

Šiame pasirodyme buvo gausu šviesos, kuri tarsi bandė skverbtis per sceną ir ekranus. Dainai įpusėjus atlikėjas pradėjo daugiau judėti ir šokti. Kartais atrodė, jog šviesą jis valdo savo rankų judesiais.

Vėliau prie dainininko prisijungė ir pritariančios vokalistės.

10. Slovėnija

Dešimti buvo Slovėnijos atstovai Zala Kralj & Gašperas Šantlas su daina „Sebi". Baltai apsirengę atlikėjai per daug neišsiskyrė iš minios, tačiau lažybininkai prognozuoja Slovėnijos patekimą į finalą.

REKLAMA

11. Kipras

11-asis numeris atiteko Kipro atstovei. 38-erių Tamta scenoje vilkėjo ryškų ir jos figūros privalumus išryškinantį, seksualų kostiumą. Savo išvaizda garsioji atlikėja žurnalistų dėmesį patraukė dar žengdama oranžiniu kilimu sekmadienio vakarą.

Scenoje kartu su Tamta pasirodė ir keturi šokėjai vyrai, kurie užpildė tuščią sceną. Tiesa, įpusėjus dainai Tamta nusimetė drabužius ir liko vilkėdama tik blizgų triko ir aukštakulnius.

12. Nyderlandai

12-asis numeris atiteko vienam iš šio konkurso favoritų. Prie pianino savo lyrišką kūrinį „Arcade“ atliekantis Duncanas Laurence savo pasirodyme nenaudojo daugybės specialiųjų efektų, tačiau dainą pagyvino besikeičiančios spalvos ir vaizdas ekranuose.

REKLAMA

Scena pasirodymo metu buvo mėlynos spalvos, tačiau dainai įpusėjus ji tarsi užgeso, o prieš dainininką pasirodė šviečiantis rutulys, kuris netrukus pakilo, o scena vėl nušvito bei ekranuose keitėsi vaizdas.

13. Graikija

Trylikta buvo graikų atlikėja. Ji pasirodymą pradėjo pasipuošusi šviesiais apdarais. Ją apsupusios penkios šokėjos taip pat vilkėjo tokios pačios stilistikos rūbus, dvi iš jų mosavo špagomis, trys šokėjos ant scenos mėtė kamuolį. Originaliai atrodė ant scenos pastatyta dekoracija. Apskritai, graikės pasirodyme buvo daug rožinės spalvos, pasirodymas priminė prasiskleidžiantį gėlės žiedą.

14. Izraelis

Keturioliktas numeris atiteko konkurso šeimininkams – Izraeliui. Dainininkas Kobi Marimi atliko lyrišką dainą. Vaikinas vilkėjo juodą kostiumą, naudojo liaudies muzikos akcentus, tačiau pati daina skambėjo gana šiuolaikiškai. Scenoje jam pritarė penki pritariantieji vokalistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

15. Norvegija

15-ieji buvo Norvegijos grupė „KEiiNO“. Jie Tel Avivo scenoje atliko bene visus eurovizinius standartus laužantį kūrinį. Vienais iš „Eurovizijos“ lyderių laikomi „KEiiNO“ dainavo trise. Jų pasirodymo metu scenoje taip pat keitėsi spalvos ir iš žalios atspalviai greitai pereidavo į mėlyną, kuri padėjo sukurti kalnų iliuziją.

16. Jungtinė Karalystė

16-asis numeris atiteko Jungtinei Karalystei. Jai atstovauja atlikėjas Michaelas Rice’as su daina „Bigger than Us“.

Dainininkas vilkėjo juodą odinį švarką, mūvėjo juodas kelnes bei juodus marškinėlius. Jam scenoje talkino penki pritariantieji vokalistai, kurie vilkėjo baltos spalvos kostiumus.

REKLAMA

Pasirodymo metu scenoje keitėsi įvairios spalvos. Ekranuose rodomi vaizdai priminė kosmosą ir tapo puikia pasirodymo iliustracija.

17. Islandija

Septyniolikti buvo skandalingieji islandai „Hatari“. Jų pasirodyme vyravo metalinės ir lateksinės apdarų detalės. Scenos viduryje stovinčią metalo dekoraciją apgaubė dūmai, liepsnos. Šalia jos šoko baltai apsivilkusios šokėjos. Atlikėjas atrodė kontrastingai – jis buvo pasipuošęs juoda spalva.

18. Estija

Aštuonioliktas buvo švedų kilmės atlikėjas Victoras Crone. Jis pasirodė pasipuošęs juoda odine striuke, kurią derino su baltais marškinėliais ir juodomis kelnėmis. Kaip ir nacionalinės Estijos atrankos finalo metu, vyras pasirodymą pradėjo grodamas gitara. Ekrane buvo pastebimas audringas dangus – jis atitiko kūrinio tematiką.

REKLAMA

19. Baltarusija

19-oji buvo dar viena Lietuvos kaimynė, Baltarusijos atstovė Zena. 16-metė mergina yra pati jauniausia šio konkurso dalyvė šiais metais. Su daina „Like It“ ji užkūrė tikrą vakarėlį Tel Avivo Expo arenoje.

Mergina vilkėjo baltos spalvos kostiumėlį su raštais bei ilgaaulius baltus aukštakulnius. Jai dainuojant scena nusidažė rožine spalva, o už nugaros buvo įvairios projekcijos. Kartu su ja šoko šokėjai, kurie atliko gimnastikos triukus – netrūko salto ir šuolių. Dainos priedainyje mergina taip pat pradėjo seksualiai judėti ir šokti. Scenoje netrūko specialiųjų efektų – dūmų, šviesų bei ugnies liepsnų. Dainos pabaigoje į sceną žengė ir pritariančiosios vokalistės, kurios taip pat prisijungė prie Zenos ir pradėjo šokti.

REKLAMA
REKLAMA

20. Azerbaidžanas

20-asis numeris atiteko Azerbaidžano atstovi Chingizui. Išvaizdus dainininkas savo pasirodymo metu dėvėjo džinsus ir juodus marškinėlius bei pilką liemenę.

Jam dainuojant scenoje stovėjo apšviesta trikampio figūra, o ekranuose iš smulkių detalių buvo sukurtas moters atvaizdas. Jam atliekant dainą „Truth“ scenos grindyse pasirodė ugnies iliuzija iš kurios staiga iškilo žmogaus figūra, o jai pakilus sceną nušvietė smulkios švieselės, kurios dainos pabaigoje tiesiog užgeso.

21. Prancūzija

21-uoju numeriu pasirodė Prancūzija. Atlikėjas su daina „Roi“ yra vertinamas kaip vienas stipriausių šių metų dainininkų. Ilgais baltais plaukais ir baltu kostiumėliu pasipuošęs atlikėjas dainą atliko padedamas dviejų šokėjų. Akys taip pat iškart krypsta į jo šokėjas – viena stambi, o kita – itin liekna.

22. Italija

Po Prancūzijos į sceną žengė Italijos atstovas Mahmood, privertęs visą „Expo“ areną pakilti ir šokti. Vaikinas vilkėjo gėlėtus marškinius ir juodas kelnes, kartu su juo šoko trys šokėjai. Dainą „Soldi“ atlikęs Mahmood taip pat susižėrė ir merginų simpatijas – jos sakė, kad jis yra vienas seksualiausių atlikėjų.

23. Serbija

Serbijos atstovė Nevena Božovič jausmingą dainą atliko vilkėdama juodą suknelę su giliu skeltuku, apnuoginusiu jos koją.

REKLAMA

Šviesiaplaukė, atrodė, tarsi stovi viduryje suskilusio ledo. Prieš priedainį visa scena nusidažė melsva ir balta šviesa, sukuriant skylančio ledo vaizdą. Atrodė, kad Nevena stovi sūkuryje. Jos pasirodyme taip pat netrūko ir specialiųjų efektų – vienu metu atrodė, kad ji turi ir super galių – gali valdyti šviesas. Kiek vėliau ją apsupo auksinės ir baltos spalvos šviesos, sukuriančios didybės pojūtį.

24. Šveicarija

Šiemet Šveicariją atstovauja atlikėjas Luva, kurio pasirodymas prasidėjo scenai nusidažius raudona šviesa. Netrukus prie šokančio atlikėjo prisijungė ir šokėjai. Stebinti, kodėl dainininkas taip puikiai juda scenoje, neturėtų, nes dar 2017 metais jis tapo Vokietijos šokių šou „Dance Dance Dance“ nugalėtoju.

25. Australija

Prieš paskutinė pasirodė australė Kate Miller-Heidke, kuriai šiemet yra žadama išskirtinė sėkmė dainų konkurse. Australė vilkėjo sidabrinę, blizgančią suknelę, jos galvą puošė karūna. Atlikėja, atrodė, kad sklendžia ore.

Su daina „Zero Gravity“ tikrai atrodė, kad jai negalioja gravitacijos dėsniai. Kate atrodė lyg pakilusi virš žemės, o kartu su ja šoko ir dvi šokėjos, kurios vilkėjo tamsias, blizgančias sukneles. Nuo žemės pakilusi australė žaidė su kamera ir lingavo iš vienos pusės į kitą, atrodė tarsi pasakų princesė iš kito pasaulio. Kiek vėliau ji pradėjo kilti dar aukščiau, kartu su šokėjomis besiblaškydama po erdvę. Šiemet Australija visiems „Eurovizijos“ dainų konkurso žiūrovams paliko išskirtinį įspūdį, nes buvo įdėta daug darbo su pasirodymu bei išleista nemaža suma pinigų specialiesiems efektams.

REKLAMA

26. Ispanija

Konkursą uždarė atlikėjas iš Ispanijos – Mike. Jis su savo daina užvedė visą publiką ir ją privertė ploti bei šokti. Panašu, kad „Eurovizijos“ finalas buvo pabaigtas itin aukšta ir stipria nata.

Iškart po jo pasirodymo buvo paskelbtas balsavimas.

Scenoje taip pat pasirodė Conchita Wurst, Mans Zelmerlov, Eleni Foureira, Verka Serduchka. Jie atliko vienas kito dainas.

Savo pasirodymą surengė ir pop žvaigždė Madonna. Vedėjas neslėpė džiaugsmo, kad ji atvyko į Izraelį ir sakė, kad ji yra jo ateities žmona.

„Jūs visi esate jau nugalėtojai. Jeigu esate čia, reiškia, kad įveikėte nelengvą kelią. Nesvarbu, kas nutiks, jūs visi esate nugalėjai“, – rėžė Madonna.

„Pažiūrėkite į žmones, už mano nugaros. Jie iš skirtingų pasaulio kraštų. Vienas dalykas, kuris mane traukia į kitas šalis, o šiuos žmones į čia – muzika. Muzika turi nežmonišką galią, kuri suvienija žmones“, – kalbėjo Madonna. 

Balsų skelbimas

Finale Lietuvos komisijos balsus skelbti turėjo atlikėjas Andrius Mamontovas, tačiau jam Europos transliuotojų sąjunga (EBU) to daryti neleido. A. Mamontovas yra ir komisijos Lietuvoje narys, todėl jis negalėjo turėti ir balsų skelbėjo pareigybės. Šią pareigą šiemet atliko laidų vedėjas Giedrius Masalskis.

Lietuvai finalo durys – užtrenktos

Portalas tv3.lt primena, kad antrajame „Eurovizijos“ dainų konkurso pusfinalyje pasirodė ir Lietuvos atstovas Jurijus Veklenko su daina „Run With The Lions“. 

REKLAMA

12-uoju numeriu į sceną žengęs atlikėjas sužavėjo Europą bei dainų konkurso gerbėjus – jie neslėpė savo emocijų ir ovacijų. Visgi to nepakako, kad lietuvis žengtų į konkurso finalą.

Vaikinas nebuvo kalbus, jis sakė, kad padarė viską, ką galėjo.

„Nusivylimas, be abejonės, dabar yra mano širdyje, bet džiaugiuosi dėl savęs, džiaugiuosi už tuos žmones, kurie mane palaikė. Savo pasirodymu esu pilnai patenkintas. Noriu visiems padėkoti, kurie mane palaikė, palaiko ir ateityje palaikys“, – sakė jis.

Jurijus neslėpė, kad „Eurovizijos“ formulė yra vis dar neįveikiama, todėl sunku pasakyti, ko reikia, kad laimėtum.

Eurovizija – žaidimas. Vienais metais pasisekė, kitais ne. Niekuomet nežinosi, ko reikia „Eurovizijai“. Tiesiog. Aš eidamas tai puikiai žinojau ir vis tiek esu patenkintas, kad nuėjau iki tos didžiosios scenos. Nesudrebėjo balsas, nesudrebėjo kojos. Pasirodžiau taip, kad pačiam nėra gėda.“

Jis neslėpė, kad kiekviena šalis, kuri pateko į finalą, buvo to verta: „Visos šalys, kurios pateko, pateko visiškai pelnytai. Kiekviena šalis, kuri rungsis dėl nugalėtojo titulo, padarė visiškai tą patį, ką ir aš. Atsistojo ant scenos ir atidavė visiškai save“, – kalbėjo jis.

Visgi Jurijus neatskleidė, ar dar kartą greitu metu liptų į „Eurovizijos“ sceną. „Nežinau... Nežinau... Gal po kelių metų, jei tikrai labai gera daina man vėl nukris ant rankų, tai kas žino. Dabar leisiu pasireikšti kitiems“, – šyptelėjo jis.

REKLAMA

Jis taip pat nusijuokė, kad dar nespėjo pabendrauti su savo mama, kuri jam yra pats artimiausias žmogus.

„Telefoną tikslingai išjungiau ir jį planuoju įjungti viešbučio kambaryje“, – pridūrė Jurijus.

Išrinko lyderį

Visgi iki paskutinės minutės nebuvo aišku, kas šiemet laimės dainų konkursą. Netrūko įvairių spėlionių ir teorijų, kas gali pavergti visą Europą.

Savo nuomonę taip pat išsakė ir spaudos centre dirbantys žurnalistai.

Po generalinės finalo repeticijos, peržvelgus visus pasirodymus, jie pirmąją vietą skyrė Nyderlandų atstovui Duncanui. Jis surinko 260 balsų.

Antroji vieta buvo skirta Australijos atstovei su daina „Zero Gravity“. Ji surinko 217 balsų.

Trečioje vietoje – Šveicarijos atstovas su 171 balsu.

Ketvirtoje – vakarėlį scenoje sukūręs Švedijos atstovas Johnas. Jis surinko 168 balsus.

Penktoje – Prancūzijos atstovas Billal, su 127 balsais.

Prasčiausiai įvertintas Jungtinės Karalystės pasirodymas – jam skirtas vos 1 balsas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų