REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už brolio nužudymą 12 metų nuteistas Antanas Buinauskas nesėkmingai bandė įrodyti, kad yra nuteistas už kito asmens padarytą nusikaltimą. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė jo skundą – atsisakyta ne tik jį išteisinti, bet ir sušvelninti paskirtą bausmę.

Už brolio nužudymą 12 metų nuteistas Antanas Buinauskas nesėkmingai bandė įrodyti, kad yra nuteistas už kito asmens padarytą nusikaltimą. Lietuvos apeliacinis teismas atmetė jo skundą – atsisakyta ne tik jį išteisinti, bet ir sušvelninti paskirtą bausmę.

REKLAMA

A. Buinauskas apeliacinėje instancijoje skundė Kauno apygardos teismo 2018 m. spalio 26 d. nuosprendį. Žudikas prašė pakeisti ir paskirti jam švelnesnę bausmę arba jį nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti. Išteisinti A. Buinauską prašė ir šio advokatas.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas nuteistojo ir jo gynėjo advokato apeliacinius skundus atmetė. Esą surinkti įrodymai pagrindžia A. Buinausko kaltę, todėl keisti žemesnės instancijos teismo paskirtos bausmė nėra pagrindo.

Lemtingas dūris

A. Buinauskas buvo nuteistas už tai, kad 2017 m. rugsėjo 4 d., laikotarpiu nuo 9.30 val. iki 11.45 val., tiksliau nenustatytu laiku, Jonavos rajone esančiame gyvenamajame name vieną kartą dūrė peiliu broliui į krūtinę.

REKLAMA
REKLAMA

Žudikas nusikaltimo metu buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Vieninteliu dūriu buvo sužaloti aukos plaučiai, prasidėjo vidinis kraujavimas.

Komplikacijos buvo tokios staigios, kad padurtas žmogus mirė vietoje. Atvykę gydytojai jau niekuo padėti jam nebegalėjo. Dėl ko kilo kruvinas konfliktas, taip ir nepaaiškėjo.

REKLAMA

Įtarimai dėl šio nusikaltimo iškart užgulė A. Buinausko ir kartu su juo bute buvusios moters pečius. Netrukus šioje byloje liko tik vienas kaltinamasis, kuriam teismas atseikėjo 12 metų už grotų.

A. Buinauskas visą laiką neigė savo kaltę. Ikiteisminio tyrimo metu jis davė prieštaringus parodymus. Nuteistojo advokatas prie argumentų paminėjo ir tai, kad ekspertų teigimu, smūgis peiliu buvo suduotas dešine ranka, o A. Buinauskas – kairiarankis.

Taip pat, anot advokato, ant nusikaltimo įrankio nebuvo rasta A. Buinausko piršto antspaudų.

„Toks nuosprendis negali būti laikomas nei pagrįstu, nei teisėtu, nes jis yra priimtas netinkamai pritaikius baudžiamąjį įstatymą, vadovaujantis tik prielaidomis ir spėjimais“, – pabrėžė advokatas Aidas Venckus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo argumentai

Apygardos teismas A. Buinauskui už nusikalstamos veikos padarymą paskyrė dvylikos metų laisvės atėmimo bausmę. Nors Baudžiamajame kodekse už šios veikos padarymą nustatyta laisvės atėmimo bausmė nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos bausmės.

„Pirmosios instancijos teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad A. Buinauskas padarė labai sunkų smurtinį nusikaltimą, kuris sukėlė nepataisomas pasekmes – nukentėjusiojo mirtį.

Taip pat teismas pagrįstai pripažino nuteistojo atsakomybę sunkinančią aplinkybę – nusikalstamą veiką padarė apsvaigęs nuo alkoholio, o tai turėjo įtakos nusikaltimo padarymui, atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatė“, – teigiama apeliacinės instancijos teismo nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos manymu, atsižvelgiant į nuteistojo asmenybę, nustatytą jo atsakomybę sunkinančią aplinkybę, atsakomybę lengvinančių aplinkybių nebuvimą, nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes, pirmosios instancijos teismo nuteistajam paskirtos bausmės švelninti nėra teisinio pagrindo.

„Tokia bausmė yra teisinga ir tinkamai individualizuota, atsižvelgiant į visas byloje nustatytas bausmės skyrimui reikšmingas aplinkybes. Pirmosios instancijos teismo nuosprendžio dalis dėl A. Buinauskui paskirtos bausmės yra teisėta ir pagrįsta, todėl nėra pagrindo jos keisti“, – apibendrino Apeliacinio teismo teisėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų