REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedų prokurorai pirmadienį nusprendė atnaujinti tyrimą išžaginimo byloje vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui.

Švedų prokurorai pirmadienį nusprendė atnaujinti tyrimą išžaginimo byloje vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui.

REKLAMA

„Šiandien nusprendžiau atnaujinti tyrimą... Tebėra tikėtina priežastis įtarti, kad ponas Assange'as įvykdė išžaginimą“, – žurnalistams sakė valstybinės prokuratūros direktoriaus pavaduotoja Eva-Marie Persson.

„Mano vertinimu, reikalinga nauja J. Assange'o apklausa“, – pridūrė ji.

Australas aktyvistas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, Kitui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams.

Stokholmas prieš dvejus metus nutraukė bylą dėl rimto lytinio nusikaltimo, nes negalėjo apklausti J. Assange'o jam pasiprašius prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone.

REKLAMA
REKLAMA

Švedų prokurorai preliminarius kaltinimus – neprilygstančius oficialiems – J. Assange'ui pareiškė jam 2010 metais apsilankius Švedijoje, kur dvi moterys pateikė skundus, kuriuose tvirtina esančios šio australo lytinių nusikaltimų aukos.

REKLAMA

Byla dėl įtariamo nederamo lytinio elgesio buvo nutraukta 2017 metais suėjus senaties terminui. Liko byla dėl įtariamo išžaginimo, bet pareigūnai negalėjo jos tirti, nes J. Assange'as gyveno ambasadoje ir nebuvo galimybių atvežti jį į Švediją.

Šios bylos senatis sueis 2020 metų rugpjūtį. J. Assange'as neigia pažeidęs įstatymus ir tvirtina, kad kaltinimai yra politiškai motyvuoti, o lytiniai santykiai vyko abipusiu sutikimu.

2010 metų išžaginimo tyrimo atnaujinimas suteiks J. Assange'ui „progą susigrąžinti gerą vardą“, pirmadienį sakė „WikiLeaks“ redaktorius Kristinnas Hrafnssonas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo pareiškime taip pat sakoma, kad Švedijai buvo daromas „politinis spaudimas“ atnaujinti tyrimą dėl J. Assange'o, kuris šiuo metu Britanijoje atlieka 50 savaičių įkalinimo bausmę už 2012 metais padarytą pažeidimą.

E.-M. Persson sakė, kad bus išduotas europinis J. Assange'o arešto orderis. Švedijai žengus šį žingsnį britų pareigūnai turės spręsti, ar išduoti J. Assange'ą Švedijai, ar Jungtinėms Valstijoms, kur jis yra atskirai ieškomas dėl įtariamo įsilaužimo į vieną Pentagono kompiuterių.

47 metų australas su jį apkaltinusiomis moterimis susipažino 2010 metų rugpjūtį atvykęs į Stokholmą skaityti paskaitos. Viena jų dalyvavo organizuojant renginį Švedijos centro kairės Socialdemokratų partijai ir pasisiūlė priimti J. Assange'ą savo bute. Kita moteris buvo auditorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moterų pasakojimus išklausęs policijos pareigūnas nusprendė, jog yra priežastis įtarti, kad jos tapo lytinių nusikaltimų aukomis, ir perdavė bylas prokurorui.

Nė vienos iš šių moterų vardai viešai neskelbiami.

J. Assange'as 2010 metų rugsėjį išvyko iš Švedijos į Britaniją. Tų metų lapkritį Stokholmo teismas patvirtino prašymą sulaikyti J. Assange'ą apklausai.

2012-ųjų birželį J. Assange'as prisiglaudė Ekvadoro ambasadoje Londone, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją.

Po beveik septynerių ambasados pastate praleistų metų Ekvadoras atšaukė jo politinį prieglobstį, apkaltinęs jį įvairiausiais dalykais, pradedant kišimusi į šalies užsienio politikos reikalus ir baigiant prasta higiena. Balandžio 11 dieną J. Assange'ą areštavo britų policija.

Šiuo metu jis laikomas Londono Belmaršo kalėjime, kur atlieka minėtą bausmę ir, taip pat, yra sulaikytas pagal JAV ekstradicijos prašymą.

Švedijoje J. Assange'ui gresia laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų