REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
E. Kručinskienė teisme (nuotr. TV3)

Daugiau kaip pusmetį užsitęsusioje motinos smurto viešoje vietoje prieš sūnų istorijoje padėtas taškas. Laikinosios sostinės apylinkės teismas šį pirmadienį paskelbė nuosprendį Kauno Panemunės parke praėjusių metų rugsėjį prieš savo vaiką ranką pakėlusiai Eglei Kručinskienei.

7

Daugiau kaip pusmetį užsitęsusioje motinos smurto viešoje vietoje prieš sūnų istorijoje padėtas taškas. Laikinosios sostinės apylinkės teismas šį pirmadienį paskelbė nuosprendį Kauno Panemunės parke praėjusių metų rugsėjį prieš savo vaiką ranką pakėlusiai Eglei Kručinskienei.

REKLAMA

Teismo sprendimu, moteris buvo išteisinta dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir fizinio skausmo sukėlimo mažamečiui. Kaltinimą palaikiusi prokurorė Genovaitė Ročienė per baigiamąsias kalbas prašė motinai skirti 2,5 tūkst. eurų bauda. Tačiau teismas nusprendė, kad motina siekė sūnų pamokyti ir savo veiksmais neketino jo sužeisti ar sukelti vaikui fizinį skausmą. 

„Teismas, išnagrinėjęs bylą, (...) nusprendžia Eglę Kručinskienę išteisinti, nes ji nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – pirmadienį paskelbė Kauno apylinkės teismo teisėjas Virginijus Kalkaukas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, buvo padarytas administracinis nusižengimas – viešosios tvarkos pažeidimas, todėl šią situaciją dar įvertins policijos pareigūnai. Tikėtina, kad dėl to E. Kručinskienei daugiausia gresia įspėjimas arba keliolikos eurų bauda.

REKLAMA

Po teismo posėdžio kalbinta prokurorė G. Ročienė teigė, kad kol kas nežino ar skųs šį nuosprendį: „Pirmiausia reikia įsigilinti į teismo nuosprendžio motyvus.“

Džiaugiasi ir nori ramybės

Po palankaus teismo sprendimo gera nuotaika spinduliavusi E. Kručinskienė teigė, kad Lietuvoje yra sunku bylinėtis ir laimėti, bet šįkart viskas pasisekė: „Džiaugiuosi, kad nebus teistumo įrašo, jog galėsime ramiai keliauti ir pasienyje niekas nestabdys be reikalo. Džiaugiuosi, kad nereikės mokėti pinigų.“

Viską užfiksavusiam liudininkui, kuris, anot E. Kručinskienės, netinkamai įėjo į tą situaciją ir ne taip viską suprato, moteris palinkėjo kitą kartą į viską žvelgti kitaip.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas liudininkas turi šeimą, tad siūlyčiau jam kitą kartą į viską pažiūrėti paprasčiau. Tėvams būna įvairių situacijų su vaikais. Reikia reaguoti paprasčiau, įsižiūrėti į situaciją, bent jau paklausti, pabandyti išsiaiškini“, – po posėdžio teigė E. Kručinskienė.

Moteris pridūrė, kad iš visos šios istorijos ji pasimokė būti atsargesne: „Viešumoje nereikia rodyti tiek emocijų, net jei susidaro ekstremali situacija. Bet vaikai yra toks dalykas, kad kartais taip nutinka. Geriau juos sudrausminti nei po to gailėtis dėl pasekmių.“

E. Kučinskienė teigė, kad nežino, ar bylinėsis dėl patirtos moralinės žalos. Apie tai ji pirmiausia norinti pasikalbėti su advokatais. Bet dėl vieno moteris buvo tikra, jos šeima dabar nori poilsio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Kručinskienės advokatas Saulius Dambrauskas pridūrė, kad džiaugiasi tuo, jog teismas efektyviai ištyrė bylą ir įsiklausė į jų pusės argumentus:

„Žinoma, yra drastiškų smurto prieš vaikus atvejų, bet šis nuo pat pradžių buvo kitoks. Moraline prasme šis atvejis buvo visiškai švarus. Tikimės, kad prokurorai neskųs šio sprendimo, nors reikia dar palaukti. Negaliu dar pasakyti, ar ketinama bylinėtis dėl moralinės žalos atlyginimo. Šeima nori poilsio.“

Baiminosi net viešųjų darbų

Naujienų portalas tv3.lt prieš keletą savaičių jau rašė, kad visuomenės dėmesį daugiau kaip pusmetį kausčiusi E. Kručinskienės byla pasiekė finišo tiesiąją.

REKLAMA

Motinai buvo pasiūlyta bausmė – pustrečio tūkstančio eurų bauda. Jos advokatai vylėsi, kad moteris bus išteisinta, o pati E. Kručinskienė sakė, kad be realios laisvės atėmimo bausmės dar labai bijo ir viešųjų darbų.

Moteris dar prieš nuosprendį sakė, kad jei bus skirta bauda, tai ji prašys leisti ją išmokėti per ilgesnį laiką.

Prokurorė G. Ročienė siūlė moterį nubausti pinigine bauda, nes nebuvo nustatyta lengvinančių aplinkybių. Juolab, kad ir kaltinamoji tik iš dalies pripažino savo kaltę.

„Prašiau pripažinti teismo kalta pagal abu jai inkriminuotus BK straipsnius, kaltinamajai Kručinskinei. Prašiau galutinę bausmę paskirti 50 minimalių gyvenimo lygių baudą. Kodėl? Nes, žmogus teisiamas pirmą kartą“, – anksčiau sakė prokurorė G. Ročienė.

REKLAMA

Primename, kad už vaiko sveikatos sutrikdymą ir viešosios tvarkos pažeidimą maksimali E. Kručinskienei grėsusi bausmė – dveji metai nelaisvės. Moteris per teismo posėdį prisipažino, kad bijojo ne tik patekti už grotų, bet ir gauti viešųjų darbų.

Nelemtas pliaukštelėjimas

E. Kručinskienė baigiamojoje kalboje anksčiau sakė vėl prisiminusi sulaikymo akimirkas, kai bandė išsiaiškinti, ar už pliaukštelėjimą gali būti ne tik sulaikyta, bet ir teisiama ar net kuriam laikui prarasti vaikus.

Primename, kad incidentas Panemunės šile įvyko pernai rugsėjo 29-ąją. Bendrajame pagalbos centre gautas pranešimas apie Kauno Panemunės parke praeivio pastebėtą moterį, kuri sudavė mažamečiui vaikui. Dar tą pačią dieną vaikai iš šeimos buvo paimti bei apgyvendinti kitur, o mama uždaryta į areštinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prabėgus dviem savaitėms, vaikai buvo perkelti į globos įstaigą o vėliau atsidūrė pas globėją iš kur Kručinskams grąžinti tik po kurio laiko, kai kilo didelis visuomenės pasipriešinimas.

Vaikų teisių specialistai teisinosi, kad mažamečiai iš šeimos buvo paimti dėl jiems grėsusio pavojaus, šeimai nesutikus bendradarbiauti su policijos pareigūnais, vaiko teisių apsaugos darbuotojais, tačiau vėliau pripažinta, kad reaguojant į situaciją padaryta klaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų