REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos po poros savaičių Lietuva išsirinks naują prezidentą, kuris privalės dirbti ir sutarti su dabartiniu Seimu ir vyriausybe. Tiesa, pralaimėjęs rinkimus ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė, kad atsistatydins iš premjero posto, nors abu kandidatai į prezidentus aiškina galintys dirbti su S. Skverneliu. Kaip atrodys vyriausybė ir kokios jos norėtų abu kandidatai į prezidentus netrukus pamatysime.

Vos po poros savaičių Lietuva išsirinks naują prezidentą, kuris privalės dirbti ir sutarti su dabartiniu Seimu ir vyriausybe. Tiesa, pralaimėjęs rinkimus ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė, kad atsistatydins iš premjero posto, nors abu kandidatai į prezidentus aiškina galintys dirbti su S. Skverneliu. Kaip atrodys vyriausybė ir kokios jos norėtų abu kandidatai į prezidentus netrukus pamatysime.

REKLAMA

Pasibaigus pirmajam prezidento rinkimų turui viena iš dviejų likusių kandidatų į prezidentus Ingrida Šimonytė kalbėdama apie vyriausybės vadovą ir vyriausybės likimą sakė, kad ji dirbtų su dabartine valdančiąja dauguma ir vyriausybe, jei ši norėtų.

Dirbs jei Skvernelis norės

„Jei Seime lieka ta pati valdančioji dauguma, prezidentas teikia jai priimtiną kandidatūrą į premjerus. Žinoma, niekas pono nelaiko pririšto, jeigu jis nebenori likti šiame poste, juk priverstinio darbo Lietuvoje nėra. Bet, manau, kad gebėčiau dirbti su valstiečių-žaliųjų dauguma ir su šiuo premjeru“, – apie S. Skvernelio pareiškimą, kad jis norėtų atsistatydinti, kalbėjo kandidatė į prezidentus I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Dieną po rinkimų ji svarstė, kad ministras pirmininkas dar gali persigalvoti.

„Nežinau, ką šiandien ryte sakys S. Skvernelis, pasikalbėjęs su savo žmona. <...> Jei S. Skvernelis manys, kad padarė viską, ką gero gali Lietuvai padaryti, ir daugiau nenorėtų užimti posto, tokia yra pono valia. Bet jeigu visos emocijos nurimtų, manau, kad dirbti su S. Skverneliu man tikrai pavyktų“, – sakė I. Šimonytė.

REKLAMA

Ji taip pat patvirtino, kad ir dabartinėje vyriausybėje matytų žmonių, kurie galėtų pakeisti ministrą pirmininką, jei šis atsistatydintų.

„Gal nenoriu įvardyti konkrečiai, turbūt nebūtų laikas tai daryti <..>. Pagrindinė problema, kurią matau šitoje vyriausybėje, kad daugelis ministrų neturi atramos savo pasiūlymams Seime“, – sakė kandidatė į prezidentus.

Ji pažymi, kad dabartinis ministrų kabinetas turi didelę problemą – mažą pasitikėjimą parlamente.

„Tuomet reikia užduoti klausimą, ar ministrai gali tinkamai dirbti savo darbą. Jeigu mes kalbame apie tas reformas, kurios yra reikalingos Lietuvai ir jos ekonomikai, be parlamento palaikymo bet kokiam ministrui dirbti yra labai sunku“, – pastebėjo kandidatė.

REKLAMA
REKLAMA

I. Šimonytės manymu, Vyriausybę turėtų sudaryti profesionalūs moterys ir vyrai, turintys parlamento pasitikėjimą.

Ji neatmetė ir galimybės, kad galimi ir kitokie scenarijai – ne tik dabartinio premjero, bet ir valstiečių-žaliųjų pasitraukimas iš valdančiųjų gretų, mažumos arba technokratinės Vyriausybės sudarymas iki pat eilinių Seimo rinkimų kitų metų rudenį, priešlaikiniai Seimo rinkimai.

Dar gerokai prieš antrąjį rinkimų turą I. Šimonytė yra sakiusi, kad jei pavyktų laimėti rinkimus jai nebūtų pirmas kartas derinant darbus su kitomis politinėmis jėgomis, taip ji jau yra dariusi 2009–2012 metais, kai ėjo finansų ministrės pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, negaliu sakyti už valstiečius, ar jie būtų pasiryžę diskutuoti, bet tikrai mano gyvenime ir karjeroje buvo tokių momentų, kai su tais pačiais valstiečiais reikėjo tartis dėl palaikymo krizės metais tų sprendimų, kuriuos teikė Vyriausybė“, – kiek anksčiau yra sakiusi I. Šimonytė.

Nenori stumdyti kėdžių

Kitas kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda aiškino, kad jei bus išrinktas prezidentu jis nenorėtų darbo pradėti stumdydamas kėdes.

„Nenorėčiau, kad prasidėtų rūmų kėdžių perstumdymai, kuomet kitų partijų kandidatai matytų save premjero kėdėje. <...> Manau, kad S. Skverneliui pačiam reikia laiko apmąstyti šitą rezultatą, ateities planus. Norėtųsi pasišnekėti su juo, kaip jis vertina susiklosčiusią situaciją ir kokie yra jo planai“, – kalbėjo G. Nausėda apie premjero ir Vyriausybės likimą.

REKLAMA

Jis taip pat pripažįsta, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai yra realus, nors nelabai tikėtinas scenarijus, jei S. Skvernelis visgi ryžtųsi trauktis iš premjero posto. Pasak jo, atsistatydinus S. Skverneliui ta pati valdančioji dauguma galėtų tęsti darbus su kitu premjeru, gali būti formuojama mažumos arba technokratinė Vyriausybė.

„Aš manau, kad situacija yra tokia, kad ji palieka daugybę alternatyvų šioje vietoje. <..> Galima ta pati valdančioji koalicija su kitu premjeru, galima mažumos vyriausybė, technokratinė vyriausybė. <..> Na, ir mažiausiai tikėtina, bet neatmestina tikimybė yra išankstiniai Seimo rinkimai“, – žurnalistams rinkimų naktį sakė G. Nausėda.

Vis dėlto kandidatas tvirtino, kad valdantiesiems „valstiečiams“ palankiai susiklosčius vėliau gegužę vyksiančių Europos Parlamento rinkimų rezultatams niekas gali ir nepasikeisti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų