REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėja pareiškė, kad jos reaktyvinės artilerijos pratybos ir numanomas mažo nuotolio balistinės raketos paleidimas praėjusį savaitgalį buvo įprastos gynybinio pobūdžio karinės pratybos, taip pat išjuokė jas griežtai kritikavusią Pietų Korėją.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad jos reaktyvinės artilerijos pratybos ir numanomas mažo nuotolio balistinės raketos paleidimas praėjusį savaitgalį buvo įprastos gynybinio pobūdžio karinės pratybos, taip pat išjuokė jas griežtai kritikavusią Pietų Korėją.

REKLAMA

Oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) paskelbė neįvardyto kariškių atstovo pareiškimą, kuriame Pietų Korėjos kritika vadinama „nebūtais dalykais“. Pareiškimas pasirodė kelios valandos prieš planuojamą Pietų Korėjos, JAV ir Japonijos aukšto rango gynybos pareigūnų susitikimą Seule, per kurį ketinama aptarti Pchenjano pratybas ir kitus saugumo klausimus.

Atskirame Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovo pareiškime salvinės raketų ugnies sistemų panaudojimas ir numanomas balistinė raketos paleidimas vadinami „įprastomis savigynos karinėmis pratybomis“.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjos prezidentūra ir Gynybos ministerija reiškė susirūpinimą tuo, kad šeštadienio pratybos prieštarauja pernai pasiekto abiejų Korėjų karinio susitarimo nutraukti visus priešiškus veiksmus dvasiai, ir paragino Pchenjaną susilaikyti nuo veiksmų, galinčių didinti įtampą.

REKLAMA

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida sekmadienį parodė lyderį Kim Jong Uną, stebintį šaudymą didelio nuotolio kovinėmis raketomis iš salvinės ugnies sistemų ir, atrodo, naujos mažo nuotolio balistinės raketos paleidimą.

Pietų Korėjos štabų vadų komitetas diena anksčiau pranešė pastebėjęs, kad Šiaurės Korėja iš vietos netoli rytinio Vonsano miesto paleido daug sviedinių jūros link.

Šaudymas, kuris tikriausiai žymi pirmą Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimą per daugiau kaip 500 dienų, buvo aiškus Pchenjano nepasitenkinimo įstrigusiomis diplomatinėmis derybomis su Vašingtonu ženklas. Derybose buvo siekiama sankcijų Pchenjanui sušvelninimo mainais į jo branduolinį nusiginklavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pratybos taip pat akcentavo įtampos mažinimo tarp abiejų Korėjų proceso trapumą. Pernai rugsėjį sudarytame abiejų Korėjų kariškių susitarime buvo pažadėta visiškai nutraukti „visus priešiškus veiksmus“ viena prieš kitą sausumoje, ore ir jūroje.

Šiaurės Korėjos pareiškimai rodytų, kad šeštadienio šaudymas yra atsakas kovą ir balandį vykusias bendras JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas. Pchenjanas taip pat kritikavo praėjusią savaitę JAV surengtą tarpžemyninės balistinės raketos „Minuteman“ bandomąjį paleidimą iš oro pajėgų bazės Kalifornijoje.

Nors Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja neberengia savo metinių didelio masto karinių pratybų ir pernai pakeitė jas mažesniais manevrais, taip norėdamos sudaryti sąlygas diplomatijai, Šiaurės Korėja vis tiek kritikavo Seulą, kad šis tęsia bendras pratybas su amerikiečiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėjos kariškių atstovo pareiškime sakoma, kad Pietų Korėjos kariškiai negali juodinti Šiaurės Korėjos, kai „drauge su JAV surengė provokacines bendras aviacijos pratybas prieš suverenią valstybę“ ir tylėjo dėl „Minuteman“ bandymo, kuriuo, atstovo teigimu, siekta pagrasinti Pchenjanui.

Paleido sviedinių

Šiaurės Korėja paleido keletą neatpažintų „sviedinių“, pranešė Pietų Korėjos kariškiai.

„Šiaurės Korėja paleido neatpažintų sviedinių rytų kryptimi“ iš Sinori vietovės Šiaurės Pjongano provincijoje, sakoma Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

Numanomi ginkluotės bandymai buvo surengti JAV pasiuntiniui atvykus į Seulą tartis, kaip būtų galima pajudėti iš aklavietės derybose dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų