REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Dieta (nuotr. 123rf.com)

Atrodo, dar prieš kelerius metus dėl porcijos didžkukulių su šaukštu grietinės ir spirgučių niekas nesuko galvos. Dabar gi tokį patiekalą dalis tautiečių pavadintų nuodėme, kurią sau galima leisti vos kartą per metus.

13

Atrodo, dar prieš kelerius metus dėl porcijos didžkukulių su šaukštu grietinės ir spirgučių niekas nesuko galvos. Dabar gi tokį patiekalą dalis tautiečių pavadintų nuodėme, kurią sau galima leisti vos kartą per metus.

REKLAMA

Socialiniai tinklai jau kurį laiką mirga įvairiausiomis dietomis ir lengvais būdais, kaip numesti papildomų kilogramų. Plinta ir vegetariški, veganiški, žaliavalgių mitybos planai. O ir prekybos centrų atstovai pastebi, kad sveikesnių ar alternatyvių produktų paklausa ir gerokai išaugusi.

Mitybos specialistai džiaugiasi, kad visuomenė atsisuka į sveikesnį gyvenimo būdą, visgi įspėja ir apie šios mados pavojus. Pirmiausia, reikia atskirti terminologiją – mat pagal apibrėžimą dieta yra negaluojančiam, tam tikras ligas besigydančiam žmogui pritaikytas maisto racionas. O tai, ką dabar dažnai vadiname dieta, yra tiesiog rekomendacijos, retai pagrįstos mokslu.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė tikina, kad dažnai vadinamosios dietos yra radikalios – pavyzdžiui, kai visą dieną yra geriamas tik vanduo ar valgomi obuoliai, ir tai šokiruoja organizmą. Pradėjus laikytis dietos kūnas kurį laiką bando prisitaikyti, o tokią mitybą staiga sustabdžius įvyksta atvirkštinis procesas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų organizmas tam, kad išgyventų, pradeda labai stipriai lėtinti medžiagų apykaitą ir vėliau, kai mes grįžtame, neišvengiamai, prie savo įprastos mitybos, nes taip ilgai neįmanoma išbūti, svoris labai sparčiai atauga, ir dažniausiai su kaupu“, – kalbėjo mitybos specialistė V. Kurpienė.

REKLAMA

Mitybos specialistas, profesorius Rimantas Stukas primena, kad žmogaus organizmas – tai mechanizmas, kurio tinkamai veiklai reikia gausybės įvairių medžiagų, tad vieno ar kito produkto atsisakymas gali lemti ir ligas. Žinoma, išskyrus tuos atvejus, jei jiems žmogus alergiškas ar juos uždraudė vartoti gydytojas. O apie medžiagų trūkumą žmogui praneša pats organizmas – tai ir veido odos papilkėjimas, ar pleiskanojimas, bendras nuovargis, pykinimas, rankų drebėjimas.

Mitybos specialistas sako, jog riebaus, itin saldaus ar sūraus, aliejuje perkepto maisto reikia vengti, tačiau visiškas atsisakymas stebuklų taip pat nesukuria, o štai badavimas sveikam žmogui pakenkia labiausiai. Pastaruoju metu dėl sveikos gyvensenos ir ypatingai kūno kulto vis daugiau žmonių susiduria su anoreksija. Tad svarbiausia saikas ir kuo įvairesni produktai.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmogus per dieną turi gauti apie 40 skirtingų maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų. Ir vėlgi, vieną dieną vienokių, kitą dieną kitokių. Ir jei kiekvieną dieną gaus tą patį apribotą racioną, tai aišku, organizmas gali pajusti anksčiau ar vėliau, vieną ar kitą sutrikimą. Juk kiekviena medžiaga atlieka savo funkciją“, – sakė R. Stukas.

O štai sportininkai pastebi, jog dalis žmonių tiki, jog atsisakę vieno ar kito produkto ar nuolat valgydami tą patį patiekalą jie ne tik sulieknės, bet ir džiaugsis dailia figūra.

Pasak trenerio Dominyko Rukšėno, tik suderinus mitybą ir sportą galima pasiekti norimų rezultatų ir juolab nepakenkti sau. Visgi ir ateinantys į salę daro klaidų. Specialistas tikina, jog žmonės pradeda girtis baltymų dieta – dideliais kiekiais mėsos, o tokios ir panašios dietos skirtos tik profesionalams. Kiti gi sportuoti ruošiasi visą dieną nevalgę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai paprasti žmonės, ne profesionalai, kurie nori lankytis sporto klubuose, pradeda laikytis tų intensyvių dietų, tiesiog treniruotės metu gali svaigti galva, ar net galima nualpti. Pagrindinė taisyklė sportavimo metu yra – jei tą dieną nepavalgei, tai geriau išvis neik sportuot“, – pasakojo Dominykas Rukšėnas.

Dietologai pataria nemesti kelio dėl takelio ir vietoj trumpalaikių, dažnai iki kraštutinumų vedančių dietų – rinktis subalansuotą mitybą. O jei jau pasirinkote atsisakyti tam tikrų produktų, pasikonsultuokite su gydytoju, ar tai nepakenks.

Vaida Krupienė taip pat pataria, jog nebūtina kiekvienos kalorijos sudeginti ir kaskart užkandus sportinių batelių nesiauti – mat įprastai organizmo veiklai dalis kalorijų tiesiog būtinos. O jei visgi, kai kurie produktai jūsų netenkina, pasistenkite juos pakeisti kitais – pavyzdžiui, vietoj baltymų, esančių mėsoje, valgykite žuvį, pupas ar lęšius.

REKLAMA

„Labai aiškiai susidėlioti, kada valgome. Nebūtinai lygiai tą pačią valandą kiekvieną dieną, bet kad tarp valgymų būtų 2–4 valandų tarpas. O kai per tą tarpą ranka tiesiasi kažką suvalgyti – tai tą ranką patraukite ir tą, ką norėjote suvalgyti, atidėkite sekančiam valgymui“, – patarė V. Kurpienė.

Specialistai taip pat įspėja nepasikliauti internete reklamuojamais papildais staigiam svorio metimui. Dažnai juos siūlančios įmonės yra fiktyvios arba siūlo moksliškai nepatvirtintus preparatus.

V. Kurpienė pasakoja, kad pastaruoju metu socialiniuose tinkluose vis pasirodo papildų reklamos su jos nuotraukomis ir komentarais, nors apie juos anksčiau ji nė nebuvo girdėjusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų