REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Portugalijos socialistas premjeras Antonio Costa penktadienį pagrasino atsistatydinti, jeigu parlamentas pritars įstatymui, nutrauksiančiam mokytojų atlyginimų įšaldymą, nes tai, pasak vyriausybės vadovo, smarkiai padidins biudžeto išlaidas.

Portugalijos socialistas premjeras Antonio Costa penktadienį pagrasino atsistatydinti, jeigu parlamentas pritars įstatymui, nutrauksiančiam mokytojų atlyginimų įšaldymą, nes tai, pasak vyriausybės vadovo, smarkiai padidins biudžeto išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šios iniciatyvos galutinis patvirtinimas privers vyriausybę atsistatydinti“, – A. Costa sakė per televizijos transliuotą spaudos konferenciją, surengtą po derybų su prezidentu.

REKLAMA

Ketvirtadienį parlamento Švietimo komitetas nubalsavo, kad būtų atšauktas mokytojų algų įšaldymas, šiam pasiūlymui netikėtai pritarus A. Costos mažumos vyriausybę remiantiems kraštutiniams kairiesiems – komunistams ir Kairiųjų blokui, taip pat konservatyviosioms partijoms. Prieš jį balsavo tik valdantieji socialistai.

Komiteto patvirtintą teisės aktą dar turėtų priimti visas parlamentas. Kol kas balsavimo data nepaskelbta, bet portugalų žiniasklaida nurodė, kad jis galėtų įvykti apie gegužės 15-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Ginčas dėl įšaldytų mokytojų atlyginimų įsiplieskė artėjant gegužės 26-ąją Portugalijoje vyksiantiems Europos Parlamento ir spalio 6-osios parlamento rinkimams.

A. Costa sakė, kad atšaukus mokytojų algų įšaldymą vyriausybė taip pat pasielgti su kitais viešojo sektoriaus darbuotojais. Tokiu atveju metinės viešosios išlaidos gali padidėti 800 mln. eurų, todėl žlugtų pastangos subalansuoti biudžetą.

Premjeras taip pat perspėjo, kad atlyginimai galėtų būti didinami tik „reikšmingai padidinus mokesčius“ arba taupant kitose srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien neatšauksime atlyginimų įšaldymo vien tam, kad turėtume įšaldyti juos rytoj“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

„Nebūtų parodyta pakankama pagarba, jeigu dabar, baigiantis šio parlamento kadencijai ir artėjant rinkimams, sugadintume tai, kas itin brangiai kainavo Portugalijos žmonėms, – kalbėjo jis. – Tai reikštų, kad bus nutraukti mūsų įsipareigojimai ir kiltų grėsmė šalies tarptautiniam patikimumui. Ir tai nesvarstytina.“

Nuo atėjimo į valdžią 2015 metais su Komunistų partijos ir Kairiųjų bloko pagalba A. Costos socialistų mažumos vyriausybė susitelkė į pastangas atkurti biudžeto tvarumą, nors tuo pačiu buvo atšaukiamos ankstesnio konservatyvaus kabineto priimtos griežto taupymo priemonės.

REKLAMA

Biudžeto deficitas, per 20101014 metų Portugalijos skolų krizę vienu metu išaugęs iki 11 proc. bendrojo vidaus produkto, buvo beveik panaikintas, vyriausybei atsisakius griežto taupymo kai kuriose srityse, įskaitant pensijų didinimą ir mokesčių mažinimą mažiausiai uždirbantiems.

Nepotizmo skandalas

Mokytojai rengė streikus ir triukšmingus gatvių protestus prieš 2018 metų biudžete vyriausybės numatytą priemonę, leidžiančią valstybei skaičiuojant atlyginimus neatsižvelgti į iki 10 metų darbo stažo.

Tarp 36 Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių Portugalijos mokytojų atlyginimai nusileidžia tik Liuksemburgo pedagogams, vertinant panašaus išsilavinimo lygio specialistų uždarbius kiekvienoje šalyje, sakoma pernai paskelbtoje šios grupįs ataskaitoje.

REKLAMA

Profesinės sąjungos, atstovaujančios slaugytojoms, policininkams ir kitiems valstybinio sektoriaus darbuotojams taip pat pareikalavo didesnių algų.

Apklausos rodo, kad socialistai veikiausiai laimės parlamento rinkimus, bet neužsitikrins daugumos.

Partijos populiarumas pastaraisiais mėnesiais sumažėjo dėl numanomo nepotizmo vyriausybėje.

Dabartinėje Portugalijos vyriausybėje esama pavyzdžių, kai kartu dirba sutuoktinių pora arba tėvas ir duktė. Dėl šios priežasties pagrindinės opozicinės centro dešiniosios partijos PSD lyderis Rui Rio (Rui Riju) pajuokavo, kad savaitiniai kabineto posėdžiai atrodo panašūs į „kalėdines vakarienes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatyviosios opozicijos partijos kaltina A. Costa „teatrališkumu“ ir politinės krizė kurstymu artėjant visuotiniams rinkimams.

Politikos analitikas Antonio Costa Pinto (Antoniju Košta Pintu) sakė, jog „labai maža tikimybė“, kad A. Costa atsistatydins.

„Portugalija yra vidury rinkimų ciklo. Po trijų savaičių bus Europos rinkimai, o po penkių mėnesių – visuotiniai rinkimai. Šiuo atžvilgiu atsistatydinti socialistams nebūtų naudinga“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų