REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdarbiečiai siūlo, kad per visus – Seimo, Europos Parlamento, savivaldos – rinkimus galiotų tvarka, kai dėl nesuderinamų pareigų atsisakius laimėto mandato prarandamas užstatas.

Socialdarbiečiai siūlo, kad per visus – Seimo, Europos Parlamento, savivaldos – rinkimus galiotų tvarka, kai dėl nesuderinamų pareigų atsisakius laimėto mandato prarandamas užstatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mandato atsisakius partijos keltam kandidatui, partija prarastų visus rinkimų užstatus, numato Socialdemokratų darbo partijos frakcijos seniūno Andriaus Palionio ir šios frakcijos nario Petro Čimbaro registruotos pataisos.

REKLAMA

Šiuo metu užstatą praranda dėl nesuderinamų pareigų į savivaldą išrinkti ir mandato atsisakę kandidatai.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą dar siūloma papildyti nuostata, kad „visi partijos ar rinkimų komiteto, taip pat kandidato sumokėti rinkimų užstatai negrąžinami, jeigu bent vienas kandidatas buvo išrinktas, tačiau neatsisakė pareigų, nesuderinamų su savivaldybės tarybos nario pareigomis“.

Šiuo metu Seimo ir Europos Parlamento rinkimų užstatai grąžinami kandidatams bei partijoms, laiku pateikusiems finansines atskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdarbiečiai siūlo nustatyti, kad visi partijos ar kandidato sumokėti rinkimų užstatai negrąžinami, jeigu bent vienas kandidatas buvo išrinktas, tačiau neatsisakė pareigų, nesuderinamų su Seimo nario ar Europos Parlamento nario pareigomis.

„Renkant asmenis daugiamandatėse rinkimų apygardos yra susiklosčiusi praktika, kai siekiant pritraukti daugiau rinkėjų balsų į kandidatų sąrašus yra įtraukiami žinomi kitas aukštas pareigas užimantys politikai, kurie neketina eiti pareigų, į kurias kandidatuoja“, – aiškinamajame rašte tvirtina socialdarbiečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jų, taip rinkėjams sudaromas įspūdis, kad kandidatas ketina eiti pareigas, į kurias kandidatuoja, nors taip nėra, tad „klaidinami rinkėjai, kurie balsuoja už kandidatą, kuris pareigų, į kurias bus išrinktas, neis“.

„Siekiant apginti rinkėjų teises siūloma numatyti, kad tais atvejais, kai kandidatai atsisako pareigų, į kurias yra išrenkami, kandidatas, partija ar rinkimų komitetas prarastų visus tiek už konkretų kandidatą, tiek ir už kitus kandidatus sumokėtus rinkimų užstatus“, – teigia projekto autoriai.

Užstatas rinkimuose į Seimą kandidatui vienmandatėje apygardoje siekia 1 VMDU (970 eurų), kandidatų sąrašui daugiamandatėje apygardoje – 10 VMDU, toks pat ir kandidatų sąrašui į Europos Parlamentą.

REKLAMA

Savivaldybių tarybų rinkimuose šiuo metu už kiekvieną kandidatą, einantį nesuderinamas su savivaldos mandatu pareigas, jau numatytas didesnis 10 VMDU užstatas. Jis prarandamas, kandidatui atsisakius laimėto mandato.

Užstatas vienam kandidatų sąrašui savivaldybėje keliant vieną kandidatą į merus, tik keliamam kandidatų sąrašui arba tik kandidatuojančiam į merus siekia 1 VMDU.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų