REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
John Singleton (nuotr. SCANPIX)

Novatoriško 1991 metų filmo „Pietinio kvartalo vyrukai“ apie gyvenimą JAV miestų gatvėse režisierius Johnas Singletonas pirmadienį mirė, pranešė šeima. Jam buvo 51 metai.

4

Novatoriško 1991 metų filmo „Pietinio kvartalo vyrukai“ apie gyvenimą JAV miestų gatvėse režisierius Johnas Singletonas pirmadienį mirė, pranešė šeima. Jam buvo 51 metai.

REKLAMA

Pasirodžius naujienoms iškart ėmė plūsti užuojautos ir pagarbos pareiškimai, kuriuose režisierius vadinamas įkvepiančiu žmogumi.

Prieš kelias savaites J. Singletonas patyrė insultą, jam buvo sukelta dirbtinė koma. Šeima jau anksčiau užsiminė apie savo ketinimus atjungti kino kūrėjo gyvybę palaikančius aparatus.

„Johnas mirė ramiai, apsuptas šeimos ir draugų“, – sakoma pareiškime, kurį citavo žiniasklaidos priemonės, įskaitant „USA Today“ ir „NBC News“.

„Mūsų širdys šiandien sunkesnės... mums gedint dėl šios didžiulės netekties“, – sakė Amerikos režisierių gildijos direktorius Thomas Schlamme'as.

REKLAMA
REKLAMA

J. Singletonas „Pietinio kvartalo vyrukus“ sukūrė būdamas 22-ejų, ką tik baigęs kino mokyklą. Filmas pasakoja apie jaunimą ir smurtą Pietų centriniame Los Andžele – niūriame, gaujų pilname jo vaikystės rajone.

REKLAMA

Juosta pelnė J. Singletonui nominacijas geriausio režisieriaus ir geriausio originalaus scenarijaus „Oskarams“ – jis tapo jauniausiu tai pasiekusiu scenaristu ir režisieriumi, taip pat – pirmuoju geriausio režisieriaus nominaciją gavusiu afroamerikiečiu.

„Jauniausias visų laikų nominantas į geriausio režisieriaus „Oskarą“ ir įkvėpimas mums visiems. Johnai Singletonai, tavęs labai trūks“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Kino meno ir mokslo akademija.

„Pietinio kvartalo vyrukai“, kuriuose vaidina reperis Ice Cube'as ir Cuba Goodingasjaunesnysis, sulaukė didelės sėkmės, buvo parodytas Kanų kino festivalyje, o 2002-iaisiais Kongreso biblioteka jį atrinko saugojimui kaip „kultūriškai, istoriškai ar estetiškai reikšmingą“ filmą.

REKLAMA
REKLAMA

„Ilsėkis galioje“

Juosta, kurioje skamba Majamio repo grupės „2 Live Crew“ ir Vakarų pakrantės hiphopo pionieriaus Too $horto  muzika, padėjo išpopuliarinti šį žanrą.

Vėliau J. Singletonas tęsė produktyvią filmų režisieriaus karjerą; tarp jo juostų yra „Šafto“ (Shaft) 2000 metų perdirbinys ir 2003-iųjų „Greiti ir įsiutę 2“ Tarp jo darbų televizijoje yra tokie šou kaip „Milijardai“, „Amerikietiško nusikaltimo istorija: Žmonės prieš O. J. Simpsoną“ (The People v. O.J. Simpson: American Crime Story) ir „Imperija“.

J. Singletonui mirus užuojautą reiškia visa pramogų industrija.

„Ilsėkis galioje, mano drauge, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė „Pietinio kvartalo vyrukuose“ vaidinusi Regina King. – Visuomet mylėsim tave, Johnai! Tavo dvasia švies amžinai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gedžiu dėl bendradarbio ir tikro draugo Johno Singletono mirties, – sakė aktorius Samuelis L. Jacksonas. – Jis išmynė taką daugeliui jaunų kino kūrėjų, visuomet būdamas ištikimas tam, kas buvo ir iš kur atėjo!!! Ilsėkis ramybėje, broli. Išėjai gerokai per anksti!“

„JOHNAS SINGLETONAS. GENIJUS. Ačiū, kad žavėjai JAV kaip niekas kitas“, – tviteryje parašė „Grammy“ nominuota dainininkė ir aktorė Janelle Monae.

„Ilsėkis ramybėje, Johnai Singletonai. Kaip liūdna girdėti. Johnas buvo drąsus menininkas, tikras įkvėpimas. Jo vizija pakeitė viską“, – rašė kino kūrėjas, „Oskaro“ laureatas Jordanas Peele'as .

Kino kūrėjai Johnas Carpenteris ir Ronas Howardas taip pat gyrė velionio talentą.

J. Singletono šeima pateikė nedaug informacijos apie režisieriaus sveikatos krizę, bet sakė, kad jis ilgai kentė dėl padidėjusio kraujospūdžio. JAV žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad jis balandžio 17 dieną buvo paguldytas į ligoninę dėl insulto.

Anksčiau šeima sakė, kad gyvybę palaikančių aparatų atjungimas buvo „kankinantis sprendimas“, priimtas ne per vieną dieną ir tariantis su jo gydytojais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų