REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie Norvegijos aptiktas baltasis banginis su diržais, kurie atrodo rusų gamybos, privertė sunerimti norvegų pareigūnus ir išprovokavo spėliones, kad gyvūnas galėjo pabėgti iš kokio nors Rusijos karinio objekto.

Prie Norvegijos aptiktas baltasis banginis su diržais, kurie atrodo rusų gamybos, privertė sunerimti norvegų pareigūnus ir išprovokavo spėliones, kad gyvūnas galėjo pabėgti iš kokio nors Rusijos karinio objekto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Joergenas Ree Wiigas iš Norvegijos žuvininkystės direkcijos pirmadienį sakė, kad ant diržų yra užrašas „Sankt Peterburgo įranga“ ir pagrindas filmavimo kamerai pritvirtinti.

REKLAMA

Pasak pareigūno, žvejai Norvegijos Arktyje praėjusią savaitę pranešė, kad aplink juos plaukioja žmonių nebijantis baltasis banginis su tvirtai kūną juosiančiais diržais. Penktadienį žvejas Joaras Hestenas, kuriam padėjo J. Ree Wiigas, įšoko į šaltą vandenį nuimti diržų.

Šiais diržais „labai susidomėjo žmonės Norvegijos kariuomenėje“, pridūrė J. Ree Wiigas.

Trumsėje šalies šiaurėje įsikūrusio Norvegijos Arkties universiteto Arkties ir jūrų biologijos fakulteto profesorius Audunas Rikardsenas mano, kad su šiuo incidentu, „labiausiai tikėtina“, susijęs „Rusijos karinis laivynas Murmanske“. Aplink Murmanską Kolos pusiasalyje Rusijos šiaurės vakaruose yra didelių karinių objektų.

REKLAMA
REKLAMA

A. Rikardsenas nurodė užklausęs mokslininkų Rusijoje ir Norvegijoje, bet jie nepranešę apie jokias programas ar eksperimentus su baltaisiais banginiais.

„Šis gyvūnas nebijo žmonių, yra pripratęs būti šeriamas, štai kodėl jis bendravo su žvejais, – sakė A. Rikardsenas. – Dabar kyla klausimas, ar jis gali išgyventi susirasdamas maisto pats. Esame matę atvejų, kai kitiems nelaisvėje Rusijoje laikytiems banginiams sekėsi gerai.“

J. Hestenas norvegų transliuotojui NRK sakė, kad kai pirmą kartą pamatė banginį, šis ėmė trintis į jo laivelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu vienas Rusijos mokslininkas nurodė, kad šalies kariškiai neabejotinai vykdo programą, per kurią naudojami baltieji banginiai, bet duomenų apie jų naudojimą žvalgybai nėra.

„Faktas, kad kariškiai turi šių gyvūnų. Be kita ko, jie buvo pasitelkti per [2014 metų] Sočio olimpiadą. Baltieji banginiai iki šiol tebelaikomi Imeretijos įlankoje. Internete yra šio aptvaro nuotrauka“, – „naujienų agentūrai „Interfax“ pirmadienį dakė A. N. Severcovo ekologijos ir evoliucijos problemų instituto darbuotojas Dmitrijus Glazovas.

REKLAMA

„Sankt Peterburge yra institutas, bendradarbiaujantis su kariškiais tiriant gyvūnų panaudojimo galimybes. Jis dirba Kazokų įlankoje Juodojoje jūroje ir Murmanske“, – pridūrė jis.

D. Glacovas sakė, kad kol kas tiksliai nežinoma, ar baltieji banginiai galėtų būti panaudoti žvalgybos tikslams. Pasak jo, Norvegijoje stebėtas gyvūnas veikiausiai tiesiog paspruko iš savo laikymo vietos.

2016 metais Rusijos gynybos ministerija paskelbė delfinų afalinų pirkimo konkursą. Penkiems gyvūnams įsigyti buvo skirta 1,75 mln. rublių (pagal dabartinį kursą – 24,3 tūkst. eurų); jie turėjo būti atgabenti į Sevastopolio uostą Rusijos aneksuotame Kryme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų