REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 2 d. yra paskutinė diena ne tik deklaruoti praėjusių metų pajamas, bet ir sumokėti gyventojų pajamų mokestį, taip pat socialinio draudimo įmokas. To nepadariusiems jau netrukus gresia ne tik sąskaitų blokavimas, bet ir delspinigiai ar antstoliai.

Gegužės 2 d. yra paskutinė diena ne tik deklaruoti praėjusių metų pajamas, bet ir sumokėti gyventojų pajamų mokestį, taip pat socialinio draudimo įmokas. To nepadariusiems jau netrukus gresia ne tik sąskaitų blokavimas, bet ir delspinigiai ar antstoliai.

REKLAMA

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė paragino gyventojus nedelsti ir deklaruoti pajamas bei sumokėti mokesčius laiku. Tai galima padaryti tiek internetu, tiek atvykus į teritorinį skyrių.

„Pajamų deklaracijas su mokėtina gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma pateikusiems, tačiau iki numatytos datos sumokėti mokesčius vėluojantiems, VMI apie tai primena pranešimais ir skatina gyventojus šią pareigą atlikti savarankiškai.

VMI išsiunčia mokesčių mokėtojams pranešimus per Mano VMI, o jei gyventojas pranešimo neperskaito – pranešimas taip pat siunčiamas įprastiniu paštu. Verta paminėti, kad nuo pajamų mokesčio sumos po gegužės 2 d. skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai už kiekvieną pradelstą dieną“, – nurodė direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad jeigu vieną mėnesį vėluojate sumokėti, pvz., 100 eurų, tai po 30 dienų ši suma išauga 0,9 euro (100*0,0003*30).

S. Aliukonytė-Šnirienė pripažino, kad kasmet pasitaiko atvejų, kai gyventojai neišgirsta VMI siunčiamo prašymo pateikti deklaracijas ir sumokėti pajamų mokestį:

REKLAMA

„Jei po priminimo asmuo toliau nesumoka skolos ir nesikreipia dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo (skolos išdėstymo dalimis), vadovaujantis teisės aktais, skola nurašoma iš lėšų, jo kredito įstaigų sąskaitose.“

Kada blokuoja sąskaitas ir kiek pinigų palieka

Pasak direktorės, vadovaudamasi protingumo kriterijais, VMI nenurašo visų gyventojo sąskaitoje esančių lėšų, o palieka laisvai disponuojamą sumą – 122 eurus.

„Jei asmuo neturi sąskaitų kredito įstaigose arba jose nėra lėšų, priimamas sprendimas išieškoti skolą iš turto. Išieškojimo vykdymas perduodamas antstoliams, dėl ko gyventojai patiria papildomų išlaidų“, – įspėjo inspekcijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Privalantiems deklaruoti pajamas, bet to nepadariusiems, VMI siunčia priminimus apie apskaičiuotą mokėtiną pajamų mokesčio sumą. Ji apskaičiuojama iš trečiųjų šaltinių gavus visus duomenis apie asmens pajamas.

Anot VMI atstovės, pajamų mokesčio suma dažniausiai susidaro dėl gyventojui pritaikyto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio, neišlaikius 3 metų ir pelningai pardavus automobilį ar pan.

„Apie VMI iniciatyva apskaičiuotą mokėtiną sumą mokesčių mokėtojas informuojamas asmeniškai, tad po priminimo jis gali savarankiškai pateikti pajamų deklaraciją ir sumokėti pajamų mokestį. Nesumokėjusiems taikomos įprastos skolos išieškojimo priemonės“, – paaiškino S. Aliukonytė-Šnirienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip susitarti dėl sumokėjimo

VMI atstovė priminė, gyventojai, kurie patiria finansinių sunkumų ir negali padengti po pajamų deklaravimo susidariusios mokesčių sumos, gali kreiptis į mokesčių administratorių dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo ir skolą mokėti dalimis arba mokėjimą atidėti.

Prašymas sudaryti tokią sutartį ir jo nagrinėjimui reikalingi dokumentai priimami elektroniniu būdu per VMI portalo Mano VMI sritį, elektroniniu ar įprastiniu paštu, taip pat atvykęs į gyventojų aptarnavimo skyrių.

„Svarbu paminėti, kad skoloms nesiekiant 1000 eurų sumos, gyventojams užtenka pateikti tik išsamų prašymą: dokumente nurodoma skolos suma, pageidaujamas atsiskaitymų grafikas bei priežastys, kodėl šiuo metu asmuo negali padengti visos mokesčio sumos“, – nurodė S. Aliukonytė-Šnirienė.

REKLAMA

Jos teigimu, griežtų apribojimų mažiausiai dalimis mokamo mokesčio sumai ar skolos išdėstymo terminui nėra. Tačiau derėtų atsiminti, kad sudarius sutartį, mokestinei paskolai nuo pirmo mėnesio skaičiuojamos palūkanos, kurių dydis nustatomas kas ketvirtį. 2019 m. II ketv. už kiekvieną naudojimosi mokestine paskola dieną nustatytas 0,01 proc. palūkanų dydis.

Sprendimas dėl mokėjimo atidėjimo ar išdėstymo dalimis priimamas per 30 dienų nuo prašymo ir kitų dokumentų pateikimo dienos. Paskelbus teigiamą sprendimą dėl mokėjimo išdėstymo ar atidėjimo, gyventojas sutartį turi sudaryti per 10 darbo dienų.

VMI priminė, kad 2014 – 2017 m. laikotarpiu pajamų nedeklaravusiems gyventojams tai padaryti dabar yra pats tinkamiausias laikas, nes iki š. m. liepos 1 d. jie gali pasinaudoti vienintele galimybe atsiskleisti ir mokesčius susimokėti be delspinigių ar baudų. Tokia proga yra suteikiama pirmą kartą ir ateityje analogiška galimybe pasinaudoti mokesčių mokėtojai nebegalės.

REKLAMA

Deklaravus praeityje pamirštas pajamas, mokesčius nuo jų reikia sumokėti per 20 dienų, tačiau mokesčių mokėtojai gali sudaryti ir periodinių mokėjimų grafiką – iki 2 metų laikotarpiui. Naujausiais duomenimis, nuo metų pradžios jau 408 gyventojai ir įmonės sudarė periodinio mokėjimo grafikus bendrai 3,65 mln. eurų sumai.

Neskambina ir laiškų nesiunčia

Kai kurie gyventojai pamiršta, kad turi prievolę ne tik mokėti gyventojų pajamų mokesčių VMI, bet ir įmokas „Sodrai“. Tą taip pat privalu padaryti iki gegužės 2 d.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis tikino, kad apie susidariusią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokų skolą gyventojai informuojami nedelsiant – gegužės mėnesį:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip ir įprastai ši informacija yra pateikiama asmenėje „Sodros“ paskyroje draudėjui ir atsiunčiama elektroniniu paštu, jeigu žmogus jį yra nurodęs. Įprastai neskambiname ir popierinių laiškų savarankiškai dirbantiems nesiunčiame.“

S. Jarmalis tikino, kad nei delspinigiai, nei baudos savarankiškai dirbantiems gyventojams, kurie vėluoja sumokėti įmoka, nėra taikomi.

„Svarbu, kad žmogus sumokėtų įmokas. Jeigu gavęs pranešimą to nepadarys, planuojame kad dar vasarą pateiksime mokėjimo nurodymus per Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą (PLAIS), arba išieškosime kitais būdais. Svarbu žinoti, jeigu susidariusi PSD skola, gyventojas negalės pasinaudoti nemokamomis sveikatos priežiūros paslaugomis“, – įspėjo „Sodros“ atstovas.

REKLAMA

Jo teigimu, dėl įmokų mokėjimo atidėjimo taip pat galima susitarti:

„Tai nėra sudėtinga. Pateikti prašymą dėl skolos išdėstymo dalimis galima per asmeninę paskyrą arba atvykus į bet kurį klientų aptarnavimo skyrių. „Sodra“ apsvarstys prašymą ir priims sprendimą. Išdėstymo laikotarpis priklauso nuo sumos ir nuo asmeninių poreikių. Tuo metu bus laikoma, kad žmogus nėra skolingas įmokų – tai reiškia, pavyzdžiui, kad jis galės naudotis nemokamomis sveikatos priežiūros paslaugomis, kol mokės įmokas pagal grafiką.“

Kaip pabrėžė S. Jarmalis, kad svarbu, kad žmogus laikytųsi skolos mokėjimo grafiko. Kitu atveju, „Sodra” gali nutraukti skolos atidėjimo sutartį, pradėti skolos išieškojimą ir antrą kartą nesuteikti skolos atidėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų